Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης εντάχθηκε και είναι πλέον μέλος στην Ένωση Ναυτικών Μουσείων Μεσογείου / Association of Mediterranean Maritime Museums (ΑΜΜΜ), ενώ συμμετείχε στο 29ο συνέδριο της Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στη Σεσίμπρα της Πορτογαλίας.
Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης συμμετείχε στο συνέδριο, αφού πρώτα είχαν διενεργηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και παμψηφεί έγινε αποδεκτή η αίτηση για ένταξη του Μουσείου στην Ένωση. Η πληροφορία για την ύπαρξη της Ένωσης έγινε γνωστή όταν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Κρήτης είχαν επισκεφθεί το Ναυτικό Μουσείο στο Πιράν της Σλοβενίας, όπου ο διευθυντής του εκεί μουσείου πρότεινε και παρότρυνε να γίνει το μουσείο που εδρεύει στα Χανιά, μέλος της Ένωσης (ΑΜΜΜ).
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης Μανώλη Πετράκη, «Με τη συμμετοχή στην Ένωση Ναυτικών Μουσείων Μεσογείου προωθούνται συνεργασίες, συνομιλίες και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών μεταξύ των μουσείων μελών. Ανταλλαγές εκθεμάτων, συνεργασίες σε προγράμματα, διαλέξεις, συζητήσεις, μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ των Ναυτικών Μουσείων, καθώς ανάμεσά τους υπάρχουν και μουσεία που ειδικεύονται στη θαλάσσια ζωή, στο βυθό και άλλα».
Ήδη έχει ξεκινήσει µία συζήτηση για ανταλλαγή εκθέσεων µε κάποια μουσεία και το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης θα βρεθεί στην πόλη L’Escala βόρεια από τη Βαρκελώνη, όπου θα γίνει το επόμενο συνέδριο της Ένωσης στις 15 Σεπτεμβρίου του 2025.
Η Ένωση Ναυτικών Μουσείων Μεσογείου
Πρόκειται για μη κερδοσκοπικό οργανισμό, με πλήρη νομική ικανότητα που δημιουργήθηκε στο Ντουμπρόβνικ στις 14 Οκτωβρίου 1998, βάσει καταστατικού που θεσπίζει τη διακυβέρνησή του.
Όπως ορίζεται στο καταστατικό του, η Ένωση διοικείται από τη Γενική Συνέλευση και την Εκτελεστική Επιτροπή. Ο στόχος της είναι «Να εγγυηθεί τη διατήρηση της ναυτικής ιστορίας και του πολιτισμού και θα ακολουθεί επαγγελματικά πρότυπα ποιότητας σε σχέση με τις συλλογές και την πολιτιστική κληρονομιά. Να υπάρξει βελτίωση των επαγγελματικών προτύπων και προώθηση της έρευνας σε θέματα που σχετίζονται με τη ναυτική κληρονομιά και την ιστορία της θάλασσας. Να διασφαλιστεί η διατήρηση της ναυτικής κληρονομιάς. Να επιτευχθεί η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ιδρυμάτων-μελών στους τομείς των ερευνητικών δημοσιεύσεων, της έκθεσης, της διατήρησης και της κοινωνικής ευαισθητοποίησης. Προώθηση, όπου είναι δυνατόν, νομοθεσίας που ευνοεί την υλοποίηση των προαναφερθέντων στόχων και προώθηση της διάδοσης των ναυτικών μουσείων, των δράσεων, των προγραμμάτων και των δραστηριοτήτων τους που σχετίζονται με τη διαφύλαξη της ναυτικής κληρονομιάς και πολιτισμού». Επιπλέον, η Ένωση εργάζεται για την εκπλήρωση των στόχων του Διεθνούς Συνεδρίου Ναυτικών Μουσείων (ICMM), του ICOM και της UNESCO και ενεργεί ως συμβουλευτικό συμβούλιο αυτών των οργανισμών, όπου κρίνεται απαραίτητο.
Από πλευράς του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, γίνεται λόγος για ιδιαίτερη τιμή, αλλά και συνάμα χρέος, «να συμμετέχουμε σε μια τέτοιου είδους Ένωση Μουσείων, καθώς μας δίνεται η δυνατότητα να προβάλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη ναυτική μας παράδοση αλλά και την ιστορία της πατρίδας μας. Η Ελλάδα με την πλούσια ναυτική της παράδοση, τα χιλιόμετρα ακτογραμμών, τα χιλιάδες νησιά και τα πολλά ναυτικά μουσεία και Ινστιτούτα Ναυτικής Παράδοσης, θεωρείται επιβεβλημένη η έντονη ελληνική παρουσία στην Ένωση Ναυτικών Μουσείων Μεσογείου».
«Θα συνεχίσουμε με την ίδια αγάπη και θέρμη το έργο που επιτελούμε. Και ήδη προετοιμαζόμαστε για μια νέα έκθεση γραμματοσήμων, με θέμα “Ναυσιπλοΐα” στο εξωτερικό, αλλά και για την ενεργή συμμετοχή μας στο 30ο συνέδριο της ΑΜΜΜ το 2025» τόνισε ο κ. Πετράκης.