Τα νοσοκομεία του Ηρακλείου προγραμματίζει να επισκεφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έχει δεχθεί εισήγηση από ανθρώπους που εμπλέκονται τοπικά με τον χώρο της υγείας για συνένωση του Βενιζελείου με το ΠΑΓΝΗ.
Ενα εγχείρημα που στο παρελθόν είχε πάντως αποτύχει.
Το σκεπτικό που μεταφέρθηκε στον υπουργό είναι ότι τα δύο νοσοκομεία πρέπει να λειτουργούν σαν ένα σε όλα τα επίπεδα, αλλά “χωρίς το ένα να καπελώνει το άλλο”. Πώς θα γίνει αυτό δεν είναι γνωστό, πάντως η πρόταση είναι να έχουν κοινή διοίκηση, ιατρική υπηρεσία, οικονομική υπηρεσία, νοσηλευτική κ.λπ., ενώ οι γιατροί και οι νοσηλευτές θα δουλεύουν σαν να ανήκουν οργανικά, όχι στο Βενιζέλειο ή το ΠΑΓΝΗ, αλλά σε ένα νοσοκομείο.
Αυτό λογικά σημαίνει ότι θα καλύπτουν τις ανάγκες που υπάρχουν στο ένα ή το άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα κατά περίπτωση.
Δεν είναι γνωστό πώς βλέπει την πρόταση ο υπουργός Υγείας και αν έχει σκοπό να κάνει κάποιες ανακοινώσεις όταν επισκεφθεί την Κρήτη. Το βέβαιο είναι ότι και τα δύο νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω υποστελέχωσης και συνεχών αποχωρήσεων.
Η Παιδοψυχιατρική και η Παιδοχειρουργική Κλινική του ΠΑΓΝΗ έμειναν με 2 γιατρούς η καθεμία και δεν μπορούν να καλύψουν βέβαια τις ανάγκες της Κρήτης, ενώ σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων και η ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ που έχει “κλειστά” 10 κρεβάτια.Το αδιαχώρητο υπάρχει αυτή την περίοδο στις Παθολογικές και Πνευμονολογικές Κλινικές λόγω της έξαρσης των πάσης φύσεων ιώσεων και η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη στις Παθολογικές Κλινικές του Βενιζελείου, καθώς οι γιατροί υποχρεώνονται να κάνουν εφημερίες και σε άλλα νοσοκομεία εκτός Ηρακλείου, ενώ είναι υπεύθυνοι και για τη λειτουργία εξειδικευμένων τμημάτων, όπως είναι το ηπατολογικό, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η Κλινική.
Έτσι, φθάνουμε στο σημείο σε μια κλινική με 25-30 ασθενείς να εφημερεύει ένας μόνο ειδικευμένος γιατρός, μαζί με ειδικευόμενους.
Οπως έχει γράψει η “Π”, τόσο στο ΠΑΓΝΗ όσο και στο Βενιζέλειο, όχι ένα, όχι δύο, αλλά πάνω απο 35 ιατρεία δεν έχουν διαθέσιμα ραντεβού, ενώ χιλιάδες ασθενείς περιμένουν να χειρουργηθούν και στα δύο νοσοκομεία, που αντιμετωπίζουν και οξύ πρόβλημα με τις ελλείψεις αναισθησιολόγων.