Επανεκκινεί η περίφημη μελέτη του Ανατολικού Πολεοδομικού Κέντρου, μετά την οριστικοποίηση της διαδικασίας παραχώρησης της χερσαίας ζώνης στο Δήμο Ηρακλείου που, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει τη σχέση της πόλης με το παραλιακό μέτωπο.
Πρόκειται για μια μελέτη που σύρεται από τη μακρινή 10ετία του ‘90 και διαρκώς προσκρούει σε εμπόδια ανάμεσα στα οποία ήταν και η χερσαία ζώνη, όπως τονίζει με δηλώσεις της στην «Π» η αρμόδια αντιδήμαρχος Στέλλα Αρχοντάκη Καλογεράκη. Η ίδια σημειώνει ότι «πλέον το όριο της μελέτης του ανατολικού πολεοδομικού κέντρου, θα είναι η παραλιακή και στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσουν οι συζητήσεις με τους μελετητές με τους οποίους είμαστε ήδη σε επαφή με πρωτοβουλία του δημάρχου».
Όπως είναι γνωστό η μελέτη του Ανατολικού Πολεοδομικού Κέντρου είναι αποτέλεσμα πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που ανατέθηκε στη δημοτική περίοδο του Κ. Κληρονόμου με αρμόδιο αντιδήμαρχο τον Β. Ρομπογιαννάκη. Στη διαγωνιστική διαδικασία πρώτευσε η ομάδα του αείμνηστου Γιάννη Περτσελάκη, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι αρχιτέκτονες Γιώργης Πετράκης και Μανόλης Τζανάκης.
Η περιοχή του Ανατολικού Πολεοδομικού Κέντρου εκτείνεται βόρεια από την παραλιακή λεωφόρο, νότια από τη λεωφόρο Ικάρου, δυτικά από το πάρκο Νεολαίας (ενετικά τείχη από την πλευρά της Δουκός Μποφώρ) και ανατολικά από την οδό Στεφάνου Λερά, και παρά το γεγονός ότι αποτελεί «βιτρίνα» για το Ηράκλειο, παραμένει αναξιοποίητη, καθώς δε συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο πόλης του 1958.
Η μελέτη πολεοδόμησης ξεκίνησε με ευοίωνες προοπτικές. Όμως η δημοτική Αρχή Ασλάνη «πάγωσε» κάθε διαδικασία, οραματιζόμενη τη μετατροπή της περιοχής σε κοινόχρηστο χώρο και άλσος. Η δημοτική Αρχή Κουράκη, διαφοροποιήθηκε πολιτικά και σε πρώτη φάση κίνησε τη διαδικασία της μελέτης πολεοδόμησης του Ανατολικού Πολεοδομικού Κέντρου, που όμως δεν τελεσφόρησε.
Στη συνέχεια, η δημοτική Αρχή του Βασίλη Λαμπρινού από την πρώτη θητεία της άνοιξε και πάλι το μεγάλο κεφάλαιο του Ανατολικού Πολεοδομικού Κέντρου, με σκοπό να μπει σε πρώτο πλάνο η πολεοδόμηση της περιοχής. Ωστόσο και σε αυτή τη χρονική συγκυρία υπήρξε εμπλοκή, καθώς η μελέτη που πήρε στα χέρια του το Υπουργείο δεν είχε το αναλυτικό υπόβαθρο των στοιχείων που απαιτούνται σε σχέση με τα εντοπισμένα μεγάλα ρήγματα της περιοχής.
Προχωρούν οι εργασίες καθαριότητας, συντήρησης πρασίνου και οδοφωτισμού στην παραλιακή.
Έπιασαν δουλειά τα συνεργεία του Δήμου Ηρακλείου στην παραλιακή, όπου ξεκίνησε μια συντονισμένη επιχείρηση καθαριότητας, αποκατάστασης και συντήρησης πρασίνου και οδοφωτισμού, μετά την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης του Λιμένος στο Δήμο Ηρακλείου με την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ.
Ήδη από τη Μεγάλη Τρίτη εκτελούνται σχετικές εργασίες στην παραλιακή λεωφόρο Νεάρχου από την Αντιδημαρχία Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Αντιδημαρχία Τεχνικών Υποδομών και Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Ηρακλείου.
«Πρόκειται για μια σημαντική και συμβολική ημέρα για το Δήμο Ηρακλείου», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Γιαλιτάκης: «Είναι μια σημαντική και συμβολική ημέρα για τον Δήμο Ηρακλείου, καθώς μετά από πάρα πολλά χρόνια και μετά από πολλές διεκδικήσεις διαχρονικά η χερσαία ζώνη περιέρχεται στο Δήμο.
Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και την υποχρέωση παρά τους πενιχρούς ανθρώπινους πόρους στην Καθαριότητα και το Πράσινο να φροντίσουμε αυτή την περιοχή η οποία έχει έντονο κυκλοφοριακό φόρτο, αλλά είναι ταυτόχρονα μια πάρα πολύ σημαντική ζώνη αναψυχής και περιπάτου για τους κατοίκους και τους επισκέπτες».
Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, ο εντατικός καθαρισμός του οδοστρώματος από τα συνεργεία της Υπηρεσίας και από το ειδικό σάρωθρο του Δήμου Ηρακλείου ξεκίνησε άμεσα και παράλληλα με την έναρξη των απαραίτητων εργασιών συντήρησης πρασίνου.
Όπως δήλωσε ο Νίκος Γιαλιτάκης: «Όπως είχαμε δεσμευτεί ως δημοτική Αρχή, από την πρώτη μέρα παραχώρησης της χερσαίας ζώνης στον Δήμο Ηρακλείου, ξεκινήσαμε άμεσα τις επεμβάσεις με προτεραιότητα στον καθαρισμό του οδοστρώματος, αλλά και στις εργασίες πρασίνου.
Από προχθές Μεγάλη Τρίτη, το Τμήμα Πρασίνου έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες εργασίες χορτοκοπής των ζιζανίων που είχαν αναπτυχθεί, αρχής γενομένης από την νησίδα επί της παραλιακής λεωφόρου για λόγους ασφαλείας οδηγών και πεζών καθώς είχε περιοριστεί η ορατότητα.
Θα συνεχιστεί ο καθαρισμός με το σάρωθρο, και θα προχωρήσουν οι ξυλοκοπές στο σύνολο του παραλιακού μετώπου για την βελτίωση της προσβασιμότητας. Επίσης, θα υπάρξουν περιορισμένες κλαδεύσεις σε δέντρα όπου κρίνεται απαραίτητο. Και βέβαια στην πορεία θα φροντίσουμε για την ευρωστία των φυτών και την καταπολέμηση των ασθενειών».
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υποδομών και Βιώσιμης Κινητικότητας, Γιώργος Σισαμάκης, από την πλευρά του δήλωσε ότι ήδη η Τεχνική Υπηρεσία έχει προχωρήσει σε αποκατάσταση βλαβών στον ηλεκτροφωτισμό: «Όπως βλέπετε, αμέσως μετά την έκδοση του ΦΕΚ για τη Χερσαία Ζώνη, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου και το Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού έχει παρέμβει ήδη και έχει βελτιώσει τον ηλεκτροφωτισμό.
Αστοχίες και ζημιές που υπήρχαν έχουν αποκατασταθεί. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα καλύψουμε όσους λαμπτήρες είναι καμένοι. Στα φανάρια, να υπενθυμίσω ότι είχαμε παρέμβει για λόγους πολιτικής προστασίας και δημόσιας ασφάλειας πριν από το ΦΕΚ για να μπορέσει να λειτουργήσει η παραλιακή με απόλυτη ασφάλεια για οδηγούς και πεζούς».