Κουρουμπλής και Φιλιππής

Κλείνοντας το μάτι σε… Λιβύη και Αίγυπτο και αναγνωρίζοντας το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει προς αυτήν την κατεύθυνση από άλλες χώρες, η κυβέρνηση εμφανίζεται τώρα να βλέπει «ζεστά»  το θέμα του λιμανιού του Τυμπακίου, το οποίο όμως προτίθεται να προωθήσει σε διαφορετική βάση σε σχέση με τα όσα είχαν συζητηθεί στο παρελθόν.

Ήταν από τα ζητήματα που  επέλεξε να θέσει στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες στο Ηράκλειο ο ίδιος ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, σημειώνοντας με έμφαση ότι δεν ήρθε να πει «λόγια του αέρα», καθώς «αγαπάει την Κρήτη και τους ανθρώπους της», αλλά πράγματα που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε εξέλιξη.

Δήλωσε, λοιπόν, ότι το λιμάνι στο Τυμπάκι θα ενεργοποιηθεί άμεσα, καθώς θα πρέπει να υπάρξει σύνδεση με Λιβύη και Αίγυπτο, όπου το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο, ενώ επιπρόσθετα αναφέρθηκε στη  θέση της Κρήτης που αποτελεί πέρασμα αναρίθμητων πλοίων, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν ένα πλοίο που φθάνει στο νότο να πρέπει να διανύει 400 χιλιόμετρα για πιάσει λιμάνι Ηρακλείου.

Ο υπουργός απέφυγε να πει περισσότερα για τα πλάνα της κυβέρνησης, αρκέστηκε ωστόσο στη  διευκρίνιση που έκανε ο πρόεδρος του ΟΛΗ  Απόλλων Φιλιππής ότι πλέον συζητάμε για ένα λιμάνι με σύνθετη λειτουργία.

 

Υδατροδρόμια: Στη Βουλή μέχρι τέλος του μηνός

Ο υπουργός προανήγγειλε άμεσα εξελίξεις και για το θέμα των υδατοδρομίων, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο και τέλη Ιανουαρίου θα πάει στην Βουλή, τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Πολύς λόγος έγινε και για το πολυνομοσχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε περίπου ως «ευαγγέλιο» που θα επιλύσει «αμαρτίες» πολλών δεκαετιών.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους 150 αλιευτικά καταφύγια πανελλαδικά παρέμεναν «ορφανά» καθώς ουδείς είχε την αρμοδιότητα αξιοποίησής τους.  Σε δύο-τρεις μήνες όλα αυτά θα αποκτήσουν «πατρότητα» με την υπαγωγή τους είτε σε Οργανισμούς Λιμένων είτε σε Λιμενικά Ταμεία ενώ για 1η φορά, όπως είπε, δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών σε λιμενικές ζώνες.

Έγινε, επίσης, αναφορά στην απόφαση του ΟΛΗ να παραχωρήσει στο Δήμο τμήματα της χερσαίας ζώνης τα οποία δεν χρειάζεται. Η προβλεπόμενη διαδικασία είναι σε εξέλιξη και αναμένεται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αποδοχή. Επίσης, τόνισε ότι επίκειται σύσκεψη με τους φορείς  για την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ και  άλλων οχλουσών επιχειρήσεων από την περιοχή των Λινοπεραμάτων.

Σε ό,τι αφορά στο λιμάνι, ανέφερε ότι μέχρι τον Μάρτιο ο ΟΛΗ θα έχει στελεχωθεί με 14 άτομα μόνιμο προσωπικό ενώ τόνισε ότι με τις προσπάθειες που καταβάλλονται όπως για παράδειγμα το τερματικό, η κρουαζιέρα θα πάει ακόμα καλύτερα και έτσι από τα 130 πλοία πέρυσι, φέτος θα έρθουν 184 και μάλιστα για πρώτη φορά ως  homeport για κάποιες εταιρείες.

 

Διαβάστε ακόμα :