Ξανά από την αρχή για την ευλογιά μετά το δεύτερο κρούσμα
Στο μικρό κύκλο βρίσκονται τα χωριά που είναι στη ζώνη προστασίας και στο μεγάλο της ζώνης επιτήρησης

Το κρούσμα ήταν αναμενόμενο, αφού βρέθηκε στα 60 μόλις μέτρα από το κοπάδι που είχε εντοπιστεί το πρώτο και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες από την πρώτη στιγμή που θεωρήθηκε ύποπτο έκαναν λόγο για βεβαιότητα νέου κρούσματος.

Η εκδοχή επιβεβαιώθηκε και επίσημα χθες με την απάντηση που ήρθε από εργαστήριο της Αθήνας και άμεσα εκδόθηκε η απόφαση για την δεύτερη λήψη μέτρων που υπογράφεται από την αναπληρώτρια προϊσταμένη της Κτηνιατρικής υπηρεσίας Ηρακλείου Σοφία Λαμπρινίδη.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη απόφαση αφορούσε το κρούσμα που είχε παρουσιαστεί πριν από 15 μέρες και με το οποίο έκανε αισθητή την εμφάνισή της στην Κρήτη η ευλογιά.

Άμεσα η Κτηνιατρική υπηρεσία σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Κρήτης ξεκίνησε για τη θανάτωση των ζώων και της δεύτερης εκτροφής μετά την επιβεβαίωση της μόλυνσης, όπως προβλέπει το σχετικό πρωτόκολλο.

Παράλληλα, συνεχίζεται όπως είναι φυσικό η απαγόρευση των μετακινήσεων και της εξόδου των ζώντων αιγοπροβάτων από τα όρια της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, αλλά επί της ουσίας και η σφαγή αιγοπροβάτων στα σφαγεία του νομού.

Τα γενικότερα μέτρα που αφορούν κτηνοτρόφους, αλλά όχι μόνον, που επιβάλλει η απόφαση όπως διατυπώνονται από αυτήν είναι:

  1. Απαγορεύεται η έξοδος από τα όρια της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου ζώντων αιγοπροβάτων, μη εδώδιμων προϊόντων των αιγοπροβάτων.
  2. Απαγορεύονται οι αγοραπωλησίες αιγοπροβάτων σε όλη την περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου.
  3. Απαγορεύεται η βόσκηση αιγοπροβάτων εκτροφών που βρίσκονται εντός της ζώνης προστασίας.
  4. Απαγορεύεται η μετακίνηση ζώων από τις συνήθεις περιοχές βόσκησης και η προσέγγιση στις ορισθείσες ζώνες προστασίας και επιτήρησης που έχουν ορισθεί.
  5. Επιτρέπεται η σφαγή των αιγοπροβάτων στο πλησιέστερο σφαγείο όταν λήξει η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για σφαγή και μετά από άδεια της αρμόδιας Κτηνιατρικής αρχής, σύμφωνα με τα ισχύοντα κάθε φορά μέτρα για τις ζώνες προστασίας και επιτήρησης.

Ζώνες προστασίας, επιτήρησης και μέτρα

Τα μέτρα που λαμβάνονται σύμφωνα με την απόφαση αφορούν τις ζώνες προστασίας και επιτήρησης που είναι σχεδόν ίδιες με της πρώτης μόλυνσης, εξαιτίας της γειτνίασης των κοπαδιών στα οποία βρέθηκαν τα μολυσμένα πρόβατα.

Σύμφωνα με την απόφαση στη ζώνη προστασίας σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων από το σημείο που εντοπίστηκε η μόλυνση, περιλαμβάνονται τα χωριά:

  • Μαδέ, Χαράκι, Βοριάς της Δημοτικής Ενότητας Αστερουσίων του Δήμου Αρχανών– Αστερουσίων
  • Μεταξοχώρι, Αρμανώγεια, Δαμάνια, Μελιδοχώρι της Δημοτικής Ενότητας Ν. Καζαντζάκη του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων.

Σύμφωνα με την απόφαση στη ζώνη επιτήρησης σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων από το σημείο που εντοπίστηκε η μόλυνση περιλαμβάνονται τα χωριά:

  • Τεφέλι, Αποσελέμι, Πυράθι, Λιγόρτυνος, Κεφαλάδο, Πλακιώτισσα, Πραιτώρια, Χουδέτσι, Τουρλωτή της Δημοτικής Ενότητας Αστερουσίων του Δήμου Αρχανών– Αστερουσίων,
  • Ασήμι, Άνω Άκρια, Κάτω Άκρια, Καστέλλι, Σοκαράς, Ίνια, Στόλοι, Λούρες, Ατσιπάδες, Μοριάς της Δημοτικής Ενότητας Κόφινα του Δήμου Γόρτυνας,
  • Άγιος Θωμάς, Μ. Βρύση, Πρεβελιανά, Δούλι, Γέννα, Κόλενα, Πλάκα, Λαράνι της Δημοτικής Ενότητας Αγίας Βαρβάρας του Δήμου Γόρτυνας,
  • Αμουργέλλες, Πανόραμα, Πατσίδερος, Αλάγνι, Πάρτιρα της Δημοτικής Ενότητας Αρκαλοχωρίου του Δήμου Μίνωα Πεδιάδας,
  • Παρθένι, Αρκάδι της Δημοτικής Ενότητας Ν. Καζαντζάκη του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων,
  • Ρουκάνι, Κυπαρίσσι, Καρκαδιώτισσα, Γαλένι της Δημοτικής Ενότητας Τεμένους του Δήμου Ηρακλείου.

Στη ζώνη προστασίας εφαρμόζονται τα ακόλουθα μέτρα:

α) Απογραφή όλων των εκμεταλλεύσεων που έχουν αιγοπρόβατα οι οποίες υποβάλλονται, περιοδικά, σε

κτηνιατρική επιθεώρηση.

β) Απαγόρευση της κυκλοφορίας και της μεταφοράς των αιγοπροβάτων στους δημόσιους ή ιδιωτικούς δρόμους,

εξαιρουμένων των οδών εξυπηρέτησης των εκμεταλλεύσεων.

γ) Περιορισμό των αιγοπροβάτων στην εκμετάλλευση που βρίσκονται, εκτός αν πρόκειται να μεταφερθούν, υπό επίσημο κτηνιατρικό έλεγχο, απευθείας σε σφαγείο για επείγουσα σφαγή, που βρίσκεται στην ίδια ζώνη ή ελλείψει αυτού σε σφαγείο στη ζώνη επιτήρησης.

δ) Τα μέτρα στη ζώνη προστασίας διατηρούνται για 21 ημέρες μετά τη θανάτωση όλων των ζώων των μολυσμένων εκμεταλλεύσεων και την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού και απολύμανσης σ’ αυτές.

ε) Μετά τη λήξη της ανωτέρω αναφερόμενης περιόδου εφαρμόζονται τα μέτρα της ζώνης επιτήρησης.

Στη ζώνη επιτήρησης εφαρμόζονται τα ακόλουθα μέτρα:

α) Απογραφή όλων των εκμεταλλεύσεων που έχουν αιγοπρόβατα.

β) Απαγόρευση της κυκλοφορίας των αιγοπροβάτων στους δημόσιους δρόμους, εκτός αν αυτά οδηγούνται σε βοσκοτόπους ή σε κτήρια ενσταβλισμού τους.

γ) Επιτρέπεται η μεταφορά αιγοπροβάτων εντός της ζώνης επιτήρησης, μόνο μετά από άδεια του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Ασθένειας.

δ) Απαγόρευση της εξόδου αιγοπροβάτων από τη ζώνη επιτήρησης για 30 ημέρες.

ε) Τα μέτρα στη ζώνη επιτήρησης διατηρούνται για 30 ημέρες.