Μόνο αισιόδοξα δεν είναι τα πρώτα στοιχεία των προβλέψεων για την προοπτική των βροχοπτώσεων μέχρι το τέλος της χρονιάς, αφού σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα πιλοτικού προγράμματος μετρήσεων που πραγματοποιείται για λογαριασμό του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, πάμε σε τρίτο ξηρό υδρολογικά έτος, ενδεχομένως χειρότερο και από το περσινό!
Στο πλαίσιο του προγράμματος αξιοποιήθηκαν συγκεκριμένα μετεωρολογικά στοιχεία και έγινε μια σύγκριση των δεδομένων που αφορούν στις βροχοπτώσεις της περσινής χρονιάς από τον Ιούνιο μέχρι το Δεκέμβριο του 2023 και της φετινής χρονιάς για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
Αυτό το οποίο προκύπτει από το πρόγραμμα είναι ότι το νερό που θα πέσει στο φράγμα Ποταμών φέτος, θα αντιστοιχεί στο 1/3 της ποσότητας νερού που είχε μπει στο φράγμα το 2023! Πρόκειται για ένα εφιαλτικό σενάριο το οποίο αν επιβεβαιωθεί δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα που απαιτεί σχέδιο, στρατηγική και οργάνωση, που είναι κρίσιμο να αρχίσει να σχεδιάζεται από σήμερα.
Στις προθέσεις του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Θεόδωρο Νίνο είναι το πρόγραμμα να αναπτυχθεί και σε άλλες περιοχές με πρώτο σταθμό το φράγμα Αποσελέμη το οποίο έχει ένα κομβικό ρόλο στην υδροδότηση της ανατολικής Κρήτης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΚ κ. Θ. Νίνο, το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει μια δυναμική στην ανάπτυξή του και προχωρά συνεχώς στην ανάλυση νέων δεδομένων που μπορούν να δώσουν ακόμα περισσότερα στοιχεία, τα οποία θα είναι σύμμαχός μας στις δύσκολες μέρες που έπονται.
Ο ίδιος αξιολογεί ότι στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης του νερού, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια δύσκολη πραγματικότητα που μας φέρνει αντιμέτωπους με σκληρά δεδομένα, και στο πλαίσιο αυτό οφείλουμε να προετοιμαστούμε και να είμαστε έτοιμη για την επόμενη μέρα.
Ήδη έχει καταγραφεί το αποτύπωμα της ανομβρίας, με την θεαματική πτώση της στάθμης νερού στα φράγματα Αποσελέμη και Φανερωμένης, αλλά και στους υπόγειους υδροφορείς μας, που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας για το ότι θα πρέπει να μπει φραγμός στην υπερκατανάλωση νερού στις ανεξέλεγκτες διαρροές και στην άρδευση χωρίς κανόνες και πλαίσιο.
Πλέον οι ποσότητες νερού στους υπόγειους υδροφορείς στη Βιάννο, τις Μοίρες, και το Τυμπάκι βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και μέσα σε αυτό το περιβάλλον είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σχέδιο και στρατηγική για να καλυφθούν οι ανάγκες ύδρευσης, άρδευσης, και να γίνει μια ουσιαστική προετοιμασία που θα καλύψει όλους τους τομείς που αλληλεπιδρούν με κορυφαίο τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, την επιχειρηματική δραστηριότητα ώστε να υπάρξει μια σωστή προετοιμασία και προσαρμογή στα δεδομένα που επιβάλλει η δύσκολη πραγματικότητα με την οποία είμαστε αντιμέτωποι.