Ενώ πέφτει κατακόρυφα ο υδροφόρος ορίζοντας στο νησί και είναι διάχυτη η αγωνία για το αν θα συνεχιστεί η λειψυδρία και αν θα οδηγηθούμε σε μια νέα ακόμα πιο δύσκολη υδροδοτική περίοδο, στη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, καταγράφεται «βροχή» αιτημάτων για την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων, τα οποία κατατέθηκαν από Δήμους και ΔΕΥΑ.
Αθροιστικά κατατέθηκαν 167 αιτήματα τα οποία είναι διπλάσια σε σχέση με αυτά που κατατέθηκαν πέρυσι, τα οποία ήταν 83, γεγονός που αποτυπώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, την αγωνία, τα αδιέξοδα αλλά και τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν για την επόμενη μέρα σε ό,τι αφορά στο κρίσιμο κεφάλαιο της διαχείρισης του νερού.
Όπως εξηγεί η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Αγγελική Μαρτίνου, με δηλώσεις της στην «Π», «τα αιτήματα αυτά τα οποία αφορούν στην ανόρυξη νέων γεωτρήσεων κατατέθηκαν στο πλαίσιο ενός προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο επιδοτεί τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ στην προσπάθειά τους να καλύψουν τις ανάγκες υδροδότησης των περιοχών της διοικητικής τους εμβέλειας.
Πρόκειται για ένα ειδικό κονδύλι που βγήκε λόγω της λειψυδρίας, με σκοπό να αποφορτίσει έστω και οριακά τις απερίγραπτες πιέσεις που δέχονται οι Δήμοι για την κάλυψη των αναγκών τους».
Όπως επισημαίνει με δηλώσεις του στην «Π» ο δήμαρχος Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης, «αυτή τη στιγμή το πρόβλημα του νερού είναι εκρηκτικό. Κανείς δεν ξέρει μέχρι πόσο θα αντέξουν και για πόσο διάστημα θα μας καλύπτουν οι υφιστάμενες γεωτρήσεις.
Εμείς από την πλευρά μας εξαντλούμε κάθε περιθώριο που υπάρχει αλλά είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν αδιέξοδα. Το πρόβλημα είναι έντονο και στην ύδρευση αλλά και στην άρδευση. Οι απώλειες είναι τεράστιες για τις καλλιέργειες του Βαφουδιανού ξηρόκαμπου μια τεράστια καλλιεργητική έκταση ανάμεσα στον Κερατόκαμπο και την Άρβη, με πρώιμες καλλιέργειες και πλούσια αγροτική δραστηριότητα, όπου δυστυχώς σήμερα σε όλη αυτή την έκταση δεν υπάρχει μια σταγόνα νερό.
Τι θα γίνουν οι περιουσίες αυτές;
Τι θα φυτεύσουν οι άνθρωποι που κρατάνε όρθιο τον πρωτογενή τομέα στον τόπο μας, τον οποίο μας ενδιαφέρει και εμάς ως Δήμος να τον κρατήσουμε ζωντανό και ισχυρό;».
Αυτά είναι κρίσιμα ερωτήματα τονίζει ο κ. Μπαριτάκης, ο οποίος σημειώνει ότι μετά από ένα τόσο δύσκολο καλοκαίρι που δοκιμάστηκαν τα ελάχιστα αποθέματα νερού, στενεύουν και τα περιθώρια που υπάρχουν και κάθε βήμα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και πρόνοια.
Ο ίδιος τονίζει ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί θεσμικά ένα ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο θα δίνει λύσεις στις περιοχές που μαστίζονται από τη λειψυδρία βάσει ενός στρατηγικού σχεδιασμού που θα προβλέπει έργα ανάσχεσης και εμπλουτισμού, που είναι αναγκαίο να υπάρχουν για να ανατροφοδοτηθεί ο υδροφόρος ορίζοντας.