γηροκομείογηροκομείο ηλικιωμένη

Η ανάρτηση της αδερφής του επισκόπου και το σχόλιο της ιδιοκτήτριας

Μία ακόμα πρώην εργαζόμενη, όπως δήλωσε, στο ερευνώμενο γηροκομείο των Χανίων κατήγγειλε χθες δημόσια ότι έβλεπαν ηλικιωμένους με άνοια και τρεμάμενα χέρια να υπογράφουν παρουσία αστυνομικών υπό την ιδιότητα του μάρτυρα  έγγραφα, το περιεχόμενο των οποίων ουδέποτε τούς επιτράπηκε να μάθουν.

Η γυναίκα, η οποία έχει δώσει αναλυτική κατάθεση, όπως είπε, μίλησε στην εκπομπή του Γ. Παπαδάκη «Καλημέρα Ελλάδα», υποστηρίζοντας ότι κατά το 8μηνο παραμονής της στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων απεβίωσαν τουλάχιστον 25-30 τρόφιμοι.

Και ενώ οι φρικτές καταγγελίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου επιμένει  ότι κάποιοι επιδιώκουν  να καταστρέψουν τη ζωή της με λάσπη και συκοφαντίες. Ισχυρίζεται  ότι υπάρχει σχέδιο εκδίκησης από κάποιους πρώην εργαζόμενους που είτε απολύθηκαν είτε αποχώρησαν με δική τους θέληση. Μάλιστα μιλώντας σε ΜΜΕ, υποστήριξε ότι δέχονται απειλές ότι θα τους κάψουν και θα τους σκοτώσουν.

Σχετικά με τον αιφνιδιαστικό έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ. προ εβδομάδων, είπε: “Ήρθε η Ασφάλεια στον επιτόπιο έλεγχο και δεν βρέθηκε τίποτα. Πήραν φωτογραφίες από χώρους και ηλικιωμένους… Στην κυριολεξία τούς ξεγύμνωσαν για να δουν αν έχουν υποστεί κακοποίηση και δεν βρήκαν τίποτα. Νόμιζα πως επειδή βρισκόμαστε στο βουνό έψαχναν κάποιον… Μου είπαν ότι ήρθαν εδώ με εντολή εισαγγελέα και έσπασαν την πόρτα και μπήκαν μέσα. Τα αρχεία των ασθενών έχουν κατασχεθεί από την Ασφάλεια”.

Στο μεταξύ νομικά είναι αποφασισμένη να κινηθεί η Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου με αφορμή τις καταγγελίες που δημοσιοποιήθηκαν περί υφαρπαγής περιουσίας από ηλικιωμένη με άνοια, ενώ ιδιαίτερο θέμα έχει ανακύψει λόγω της συνωνυμίας της ιδιοκτήτριας του γηροκομείου με τον Επίσκοπο Δορυλαίου.

Έχει ξεκαθαριστεί με κάθε τρόπο και προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει συγγενική σχέση μεταξύ τους, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει «υφαρπαγή περιουσίας».

Χθες πήρε θέση για όλο αυτό το θέμα που έχει ανακύψει και η αδερφή του Επίσκοπου και Ηγουμένου της Ι.Μ. Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων, Κλειώ Λιονάκη. Σε ανάρτηση της στην προσωπική της σελίδα στο Facebook γράφει:

“Ταπεινός και ελεήμων όπως ακριβώς μάς έμαθαν οι γονείς μας. Πώς είναι δυνατόν εσύ ως υπόδειγμα φιλάνθρωπου και δυνατού αγωνιστή να αναζητάς και να καταπατάς ξένες περιουσίες; Ποιοι είναι εκείνοι που θα βγουν και θα πουν για σένα, προσβάλλοντας εσένα αλλά και όλη μας την οικογένεια που πάλεψαν για εμάς και να μας τα παρέχουν όλα. Ο πατέρας μας ήταν πάντα φιλάνθρωπος και συμπονετικός, πώς εσύ ως άξιος συνεχιστής του δεν θα τηρούσες τις αρχές και τις αξίες που μας έμαθε.

Το σπίτι μας είναι πάντα ανοιχτό για αυτό και εμείς τότε φιλοξενήσαμε την κυρία από την Καινά, χωρίς κανένα συμφέρον παρά μόνο από αγάπη. Πως μπορούν όλοι αυτοί να βγαίνουν και να λένε για σένα αδελφέ μου που δεν υπήρξε άνθρωπος που να σου ζήτησε βοήθεια και να μην τον βοήθησες. Δεν είμαστε ούτε κακομοίρηδες ούτε φτωχοί πνευματικά για να μπορέσουμε να αρπάξουμε ξένες περιουσίες. Δεν φοβόμαστε κανένα και η δικαιοσύνη θα μιλήσει. Η οικογένεια σου θα είναι δίπλα σου και όποιος σε πειράξει θα μας βρει μπροστά του.

Υ.Γ Δεν υπήρξα ποτέ ιδιοκτήτρια καμίας κλινικής, όλα αυτά σχετίζονται με την ζήλεια και την κακία που μας έχει περικυκλώσει!

Και η ιδιοκτήτρια όμως της δομής, σχολίασε σχετικά: “Αυτό που μεταδόθηκε ότι ο ιεράρχης του νομού μας είναι συγγενής μου, είναι ασύστολο ψεύδος. Δεν σέβονται εμάς, ας σεβαστούν την Εκκλησία».

 Στη Βουλή η υπόθεση

Η υπόθεση του γηροκομείου οδεύει πάντως κατευθείαν στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη και της αναπληρώτριας Τομεάρχη Κοινωνικής Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης του κόμματος, Θεανώς Φωτίου.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν μεταξύ άλλων στην ερώτηση που κατέθεσαν προς τα συναρμόδια υπουργεία:

–  Οι καταγγελίες συγγενών και πρώην εργαζομένων –που απολύθηκαν μόλις τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν εξ ονόματος των ηλικιωμένων που δεν είχαν φωνή- είναι καθημερινές και σοκαριστικές: άθλιες συνθήκες διαβίωσης, ανεπαρκής και κακής ποιότητας σίτιση, καθήλωση σε κρεβάτια και αμαξίδια, υπέρμετρη και αναίτια χορήγηση ηρεμιστικών για να μην αντιδρούν.

–       Ακόμη και αν οι ενέργειες της διοίκησης δεν σχετίζονται με άλλες αξιόποινες πράξεις, όπως η υφαρπαγή περιουσιακών στοιχείων των τροφίμων, η  κακομεταχείριση των ευάλωτων και ανήμπορων ηλικιωμένων είναι ειδεχθής πράξη.

Η ερώτηση συνυπογράφεται και από τους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κώστα Ζαχαριάδη (Εσωτερικών) και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων), καθώς και από τους Βουλευτές Κρήτης Χάρη Μαμουλάκη, Σωκράτη Βαρδάκη, Νίκο Ηγουμενίδη και Ανδρέα Ξανθό.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα συνεχίζεται μεθοδικά και σχολαστικά από την Ασφάλεια Χανίων καθώς υπάρχουν πολλά πεδία διερεύνησης στα οποία εμπλέκονται πολλές και διαφορετικές υπηρεσίες. Μεγάλη βαρύτητα δίνεται στην έρευνα και στις συνταγογραφήσεις μετά τα όσα καταγγέλλονται για χρήση ψυχοφαρμάκων ακόμα και σε ηλικιωμένους που δεν είχαν τέτοια θέματα.