Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τη σκόνη;

Αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των Κρητικών αποτελεί, πλέον, η αφρικανική σκόνη. Χθες έκανε και πάλι την εμφάνισή της, όμως, το σκηνικό δε θύμιζε σε τίποτα τις απόκοσμες εικόνες που εκτυλίχτηκαν την περασμένη Πέμπτη.

Χθες το απόγευμα στο Ηράκλειο, η ποσότητα της σκόνης ξεπέρασε τα 700 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, όπως αναφέρει στην «Π» ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Νικόλαος Μιχαλόπουλος.

Το φαινόμενο υποχωρεί από σήμερα, όμως, θα χτυπήσει ξανά την πόρτα του Ηρακλείου αύριο, Τετάρτη. Ωστόσο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, κ. Μανώλη Λέκκα, τις επόμενες ημέρες αναμένονται και βροχές που τη δεδομένη στιγμή εμφανίζονται ως σωτήριες!

 

Τα επίπεδα της σκόνης δεν έφτασαν στο σημείο της περασμένης Πέμπτης
Τα επίπεδα της σκόνης δεν έφτασαν στο σημείο της περασμένης Πέμπτης

Συνηθισμένοι οι Κρητικοί, αγγίζει και Αθήνα

Όπως ενημερώνουν οι επιστήμονες, τις τελευταίες ημέρες η ελληνική επικράτεια βρίσκεται υπό τη συνεχόμενη επίδραση ορυκτογενούς σκόνης από την έρημο της Σαχάρας. Αν και η μεταφορά ερημικής σκόνης από τις ερήμους της Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής προς τη λεκάνη της Μεσογείου είναι ένα φυσικό φαινόμενο, η συχνότητα και η ένταση αυτών των πρόσφατων φαινομένων μπορεί να χαρακτηριστούν ασυνήθιστες.

Στο πλαίσιο της εθνικής ερευνητικής υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ έχουν ενταχθεί σε εθνικό επίπεδο οι κύριοι σταθμοί παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που υπάγονται στα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας. Οι σταθμοί αυτοί παρακολουθούν σε συνεχή βάση και πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των φαινομένων και αποτελεί υποχρέωση της υποδομής η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση σχετικά με αυτά τα φαινόμενα.

Τις τελευταίες ημέρες, η παρουσία σκόνης στην ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα αισθητή στην Αττική, η μέγιστη τιμή PM10 που παρατηρήθηκε ήταν 518 μg/m3 (μέση τιμή πενταλέπτου στις 11:25 τη νύχτα της περασμένης Κυριακής 25 Μαρτίου), όπως καταγράφηκε από τον σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο και το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση (191 μg/m3 μέση τιμή πενταλέπτου 3 3:30 χθες το μεσημέρι).

Στην Κρήτη, που βρίσκεται σχεδόν υπό τη συνεχή επίδραση σκόνης από τις 22 Μαρτίου, οι τιμές χθες ανήλθαν στα 710 μg/m3 στο Ηράκλειο στις 4:20  το απόγευμα και στα 384 μg/m3  στον σταθμό υποβάθρου του Φινοκαλιά στις 4:40 το απόγευμα, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης (μέσες τιμές πενταλέπτου).

Υπενθυμίζεται ότι η οριακή επιτρεπτή 24ωρη τιμή είναι 50 μg/m3 και δεν πρέπει να παραβιάζεται πάνω από 35 φορές τον χρόνο. Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και  αναμένεται να συνεχιστεί με μειωμένη ένταση μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 29 Μαρτίου, επηρεάζοντας κυρίως την κεντρική και  νότια Ελλάδα. Σημαντικά αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης είναι πιθανόν να πλήξουν το ανατολικό κυρίως τμήμα της Κρήτης αύριο,  Τετάρτη 28 Μαρτίου.

Σημειώνεται πως η  πανελλαδική ερευνητική υποδομή ΠΑΝΑΚΕΙΑ (PANACEA- PANhellenic infrastructure for Atmospheric Composition and climatE change) στοχεύει στον συντονισμό των εθνικών υποδομών για την παρατήρηση ατμοσφαιρικών και κλιματικών παραμέτρων, προσφέροντας υπηρεσίες στην πολιτεία και στους πολίτες.

Η υποδομή συντονίζεται από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με υπεύθυνο τον Νικόλαο Μιχαλόπουλο καθηγητή του Τμήματος Χημείας του ΠΚ και διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η υποδομή έχει πανελλήνια εμβέλεια και συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής του ΙΤΕ, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίο, το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.

 

Σκόνη: Ο Κούλες δεν φαινόταν χθες από το Ηράκλειο

 

Επιτέλους… βροχή!

Ισχυρή ένταση είχαν χθες οι νοτιάδες στην Κρήτη που κατά τόπους έφτασαν τα 11 μποφόρ. Ως και 14 μποφόρ «χτύπησαν» τον σταθμό στον Φινοκαλιά, όπως αναφέρει στην «Π» ο μετεωρολόγος, κ. Μανώλης Λέκκας. Σημειώνεται πως και το  Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ.

Από χθες το βράδυ, οι νοτιάδες υποχωρούν και σήμερα θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως δυτικοί 3 ως 4 μποφόρ και κατά τόπους θα φτάσουν τα 5 μποφόρ. Δυτικά των Χανίων θα προκαλέσουν νεφώσεις πρόσκαιρα και κατά τόπους πιο πυκνές και υπάρχει μικρή πιθανότητα ασθενούς βροχής.

Η θερμοκρασία σήμερα υποχωρεί, χθες έφτασε τους 23 βαθμούς Κελσίου στο Ηράκλειο και 25 στα Χανιά. Σήμερα, η ελάχιστη θα είναι 11 βαθμοί και η μέγιστη ως 21 βαθμοί.

Αύριο, Τετάρτη, οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί 3 ως 4 μποφόρ και κατά τόπους 5,  αποκαθίσταται μία ψυχρότερη αέρια μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα, το μεσημέρι θα έχουμε νεφώσεις που τις απογευματινές και βραδινές ώρες θα αυξηθούν και αναμένονται βροχές τη νύχτα της Τετάρτης και τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Η θερμοκρασία αύριο υποχωρεί από 11 ως 18 βαθμούς.

Την Πέμπτη οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3, 4 μποφόρ και τοπικά 5 με τη θερμοκρασία να υποχωρεί από 10 ως 17 βαθμούς.

Την Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Μαρτίου, ο καιρός θα είναι ανοιξιάτικος, θα έχουμε ηλιοφάνεια και φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες.

Π. Μπεχράκης: “Δεν είναι τοξική η σκόνη”

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης, σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από την αφρικανική σκόνη.

Όπως σημείωσε, το νέφος αυτό δεν έχει την τοξικότητα που έχει το νέφος της πόλης και το οποίο είναι βλαπτικό. Ωστόσο συνέστησε προσοχή σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, στους ηλικιωμένους και τα παιδιά, καθώς, όπως είπε, καλό είναι να παραμείνουν στο σπίτι και να αποφεύγουν να κυκλοφορούν έξω.

Ο κ. Μπεχράκης πρότεινε να εισπνέουμε από τη μύτη, γιατί, όπως εξήγησε, τα σωματίδια συγκρατούνται από τις ρινικές κοιλότητες και δεν φτάνουν στους πνεύμονες. Πρότεινε επίσης να μην διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε μάσκα ή μαντίλι.

Ο καθηγητής ενημέρωσε, επίσης, για όσους πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα ή άλλα προβλήματα υγείας να αποφεύγουν τη σωματική κόπωση, διότι σε αυτή την περίπτωση εισπνέουμε μεγάλη ποσότητα από το νέφος.

Πάντως, επανέλαβε ότι οι άνθρωποι που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες δεν διατρέχουν κίνδυνο, καθώς αυτό το νέφος δεν είναι βλαπτικό.