“Στην Ευρώπη η συγκατοίκηση είναι μια καθιερωμένη πρακτική λόγω του υψηλού κόστους ζωής” λέει στην “Π” ο Δομίνικος Πρίτης

 Την πρώτη πλατφόρμα εύρεσης συγκατοίκου στην Ελλάδα  το  MyRoomie.gr, δημιούργησε ο Δομίνικος Πρίτης, φέρνοντας σε επαφή αυτούς που διαθέτουν ένα χώρο και θέλουν να συγκατοικήσουν κι εκείνους που επιθυμούν να μισθώσουν σπίτι και να μοιράζονται τα έξοδα.

Η έξυπνη επιχειρηματική ιδέα προέκυψε όταν βρέθηκε και εκείνος στην ανάγκη να ψάχνει σπίτι και να μη βρίσκει.

Ένα  πρόβλημα που αντιμετωπίζουν  στις μέρες μας πάρα πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα στην Κρήτη γιατί  υπάρχουν  λίγα διαθέσιμα σπίτια και επιπλέον τα ενοίκια είναι πάρα πολύ ακριβά.

«Η ανάγκη για μείωση των δαπανών και η αναζήτηση περισσότερο ευέλικτων μορφών διαβίωσης ενθαρρύνουν τους Έλληνες να εξετάζουν πιο ανοιχτά την ιδέα της συγκατοίκησης με αγνώστους, κάτι σύνηθες στην υπόλοιπη Ευρώπη» είπε ο ίδιος στην «Π» αναφέροντας ότι ενώ οι φοιτητές αποτελούν τον πυρήνα της στοχευμένης τους αγοράς, απευθύνονται επίσης σε επαγγελματίες, νέους εργαζόμενους και άλλες κοινωνικές ομάδες που επιδιώκουν τα οικονομικά αλλά και κοινωνικά οφέλη που προσφέρει η συγκατοίκηση.

“Στην Ευρώπη η συγκατοίκηση είναι μια καθιερωμένη πρακτική λόγω του υψηλού κόστους ζωής” λέει στην “Π” ο Δομίνικος Πρίτης

Το κοινό του My Roomie, είναι από 18 έως και 60 ετών και ο Δ. Πρίτης, ο οποίος συμμετείχε στο Dragons Den και πέτυχε χρηματοδότηση, μας εξηγεί πώς  αποφάσισε να λειτουργήσει μια πλατφόρμα που εστιάζει αποκλειστικά στην συγκατοίκηση αλλά και ποιο είναι το “κλειδί” για να πετύχει.

Ερ: Πώς ξεκίνησε η ιδέα του MyRoomie και τι ακριβώς είναι αυτό που δημιουργήσατε;

Απ: Η ιδέα του MyRoomie γεννήθηκε από μια προσωπική ανάγκη που αντιμετώπισα επιστρέφοντας από την Κρακοβία στην Ελλάδα. Αναζητώντας σπίτι, βίωσα τη δυσκολία να βρω ελκυστικές προτάσεις ενοικίασης που να ικανοποιούν τόσο τις οικονομικές όσο και τις προσωπικές μου ανάγκες. Αυτό με ώθησε να δημιουργήσω το MyRoomie, μια πλατφόρμα που συνδέει άτομα με κοινά ενδιαφέροντα και ανάγκες στον χώρο της στέγασης, προσφέροντας μια σύγχρονη, ασφαλή και εύχρηστη λύση για την εύρεση συγκατοίκου.

Ερ: Στην Ελλάδα, είμαστε εξοικειωμένοι με την λογική της συγκατοίκησης και αν όχι, θα μας κάνει τελικά η ανάγκη να γίνουμε;

Απ: Παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα η συγκατοίκηση δεν είναι τόσο διαδεδομένη όσο σε άλλες χώρες, οι σύγχρονες συνθήκες οδηγούν σε μια σταδιακή αλλαγή. Η ανάγκη για μείωση των δαπανών και η αναζήτηση περισσότερο ευέλικτων μορφών διαβίωσης ενθαρρύνουν τους Έλληνες να εξετάζουν πιο ανοιχτά την ιδέα της συγκατοίκησης με αγνώστους.

Ερ: Σε άλλες χώρες είναι κάτι συνηθισμένο;

Απ: Σε πολλές χώρες, ειδικά στην Ευρώπη, η συγκατοίκηση είναι μια καθιερωμένη πρακτική, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις όπου το κόστος ζωής είναι υψηλό και οι άνθρωποι αναζητούν τρόπους να μοιράζονται τα έξοδα και να δημιουργούν νέες κοινωνικές δομές.

Ερ: Οι φοιτητές είναι, υποθέτω, οι πρώτοι στην λίστα εκείνων που θα την επέλεγαν για να βρουν πιο εύκολα σπίτι και να έχουν λιγότερα έξοδα. Σε ποιές άλλες κατηγορίες ανθρώπων στοχεύετε;

Απ: Ενώ οι φοιτητές αποτελούν τον πυρήνα της στοχευμένης μας αγοράς, επικεντρωνόμαστε επίσης σε επαγγελματίες, νέους εργαζόμενους και άλλες κοινωνικές ομάδες που επιδιώκουν τα οικονομικά αλλά και κοινωνικά οφέλη που προσφέρει η συγκατοίκηση.

Το κοινό μας, για να έχετε εικόνα, είναι από 18 έως και 60 ετών.

ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Δεν βρίσκετε σπίτι; Βρείτε συγκάτοικο!
Η Κρήτη από τις μεγαλύτερες αγορές

Ερ: Στην πλατφόρμα σας υπάρχει και η γεωγραφική περιοχή της Κρήτης. Ποιά είναι η ανταπόκριση και τί αναζητά εδώ ο κόσμος;

Απ: Στην Κρήτη, όπως και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, η ανταπόκριση είναι θετική. Οι χρήστες εκεί αναζητούν κατά κύριο λόγο οικονομικά βιώσιμες λύσεις για μακροπρόθεσμη στέγαση, αλλά και ευκαιρίες για πιο σύντομες διαμονές που συνδέονται με τον τουρισμό. Μεγάλη ανάγκη φαίνεται πως υπάρχει στο κομμάτι των φοιτητικών κατοικιών. Στην πραγματικότητα η Κρήτη είναι από τις μεγαλύτερες αγορές πίσω από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Ερ: Έχετε εικόνα για τις ελλείψεις σπιτιών πανελλαδικά και ειδικά στην Κρήτη;

Απ: Πανελλαδικά, υπάρχει έλλειψη κατοικιών που μπορούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση, ειδικά σε μεγάλα αστικά κέντρα και τουριστικές περιοχές. Η Κρήτη ειδικότερα βιώνει αυτό το φαινόμενο, με την αγορά να είναι πιεσμένη λόγω του τουριστικού χαρακτήρα της.

Δεν βοηθάει ιδιαίτερα και το γεγονός πως σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν αδιάθετα περί τα 900.000 σπίτια από κατασχέσεις, golden visa κ.λπ. Σπίτια τα οποία είναι άδεια και “κάθονται”.

Το “κλειδί” για καλή συγκατοίκηση

Ερ: Τί πρέπει να έχει υπόψιν κάποιος και τί να προσέξει για να πετύχει μια καλή συγκατοίκηση;

Απ: “Κλειδί” για μια επιτυχημένη συγκατοίκηση είναι η επικοινωνία και η διαφάνεια. Συνιστούμε στους χρήστες να διευκρινίζουν τις προσδοκίες τους και να συζητούν ανοιχτά για τα θέματα που τους απασχολούν πριν προχωρήσουν σε συγκατοίκηση. Η σωστή επιλογή συγκατοίκου μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια αρμονική και οικονομικά αποδοτική διαβίωση.