απαλλοτριώσεις

Στους βουλευτές του νομού Ηρακλείου στρέφεται ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου σε μία ύστατη προσπάθεια να τερματιστεί η κατάφωρη αδικία που συντελείται αναφορικά με τις αποζημιώσεις που επιδικάζονται από το Εφετείο για τεράστιες απαλλοτριώσεις που συντελέστηκαν πριν πολλά χρόνια.

Το πρόβλημα σε επίπεδο ανατολικής Κρήτης παραπέμπει σε… βραδυφλεγή βόμβα, καθώς, όπως ήδη έχουμε γράψει, χιλιάδες ιδιοκτήτες γης, τα ακίνητα των οποίων απαλλοτριώθηκαν αναγκαστικά για την εκτέλεση μεγάλων έργων σε Ηράκλειο και Λασίθι, κινδυνεύουν να βρεθούν οφειλέτες και… κυνηγημένοι από το Δημόσιο.

Πριν ακριβώς από ένα χρόνο η «Π» είχε αναφερθεί στην περίπτωση απόφασης που είχε εκδώσει το Εφετείο για την οριστική τιμή μονάδας σε απαλλοτρίωση στην περιοχή του Αποσελέμη.

Με βάση την επίμαχη απόφαση που είχε προκαλέσει αναβρασμό, το δικαστήριο «τσεκούρωνε» κατά 60% το ποσό της αποζημίωσης σε σχέση με την προσωρινή τιμή μονάδας, πράγμα που σήμαινε ότι οι δικαιούχοι θα έπρεπε, τόσα χρόνια μετά, να δώσουν πίσω ένα τεράστιο χρηματικό ποσό.

Υπάρχουν όμως και χειρότερα! Τις τελευταίες ημέρες έγινε γνωστή στον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου άλλη απόφαση, βάσει της οποίας πέφτει όχι απλώς «τσεκούρωμα» αλλά… μπαλτάς, αφού μιλάμε για περικοπή της αποζημίωσης κατά 80%!

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα που πέρα από τα νομικά ζητήματα που εγείρονται, έχει φοβερές κοινωνικές προεκτάσεις, ενώ αναμφισβήτητα  τίθεται και ένα ηθικό θέμα του κράτους έναντι όλων αυτών των ανθρώπων που έχασαν τις περιουσίες τους με το έτσι θέλω και τώρα, ελέω κρίσης, τους επιβάλλεται να επιστρέψουν χρήματα που δεν έχουν και στην τελική να βρεθούν και διωκόμενοι από το Δημόσιο.

Παρέμβαση Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου

Όπως σχολιάζουν νομικοί κύκλοι, το πρόβλημα εστιάζεται αποκλειστικά στην ισχύουσα συνταγματική διάταξη που προσδιορίζει ως κρίσιμο χρόνο για τις απαλλοτριώσεις τον χρόνο συζήτησης της οριστικής τιμής λαμβάνοντας κατά συνέπεια υπόψη τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.

Κατά τους νομικούς θα πρέπει να αναθεωρηθεί η επίμαχη συνταγματική διάταξη και να ορίζεται ως κρίσιμος χρόνος αυτός της κήρυξης της απαλλοτρίωσης. Με αυτόν τον τρόπο θα απεγκλωβιστούν από «το γράμμα του νόμου» δικαστές, νομικοί αλλά και χιλιάδες δικαιούχοι, οι οποίοι χωρίς να φταίνε, καλούνται να πληρώσουν τα… σπασμένα.

Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση κινείται και η παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου που προσπαθεί να ενεργοποιήσει τους βουλευτές με σκοπό την αναθεώρηση της προβληματικής διάταξης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Άρης Ροζάκης απέστειλε σχετική πρόσκληση σε όλους τους βουλευτές για τη διεξαγωγή συνάντησης την Παρασκευή.

Άλλα ήταν τα δεδομένα προ κρίσης και άλλα ισχύουν τώρα. Το γεγονός ότι υπήρξαν περιπτώσεις δικαιούχων που αντιμετωπίστηκαν έως και γενναιόδωρα σε σχέση με την προσωρινή τιμή μονάδας προ κρίσης, δεν συνεπάγεται ότι  θα πρέπει να «εξοντωθούν»  τόσα χρόνια μετά. Πολλοί είναι πλέον άνεργοι, συνταξιούχοι που αδυνατούν να επιβιώσουν στην καθημερινότητά τους, χρωστούν σε τράπεζες και Δημόσιο…

Όπως επισημαίνουν έγκριτοι νομικοί το πρόβλημα σε επίπεδο ανατολικής Κρήτης είναι οξύτατο και εξηγούν γιατί: «Πάρα πολλές και μεγάλες απαλλοτριώσεις συντελέστηκαν κατά την περίοδο 2005 έως 2009 (παράκαμψη Μαλίων, φράγμα Πλακιώτισσας, δρόμος Καρτερού – Επισκοπής, Ηρακλείου – Αγ. Δέκα και άλλες).

Συντελέστηκαν σε μία περίοδο που οι τιμές των ακινήτων ήταν στα ύψη και ως εκ τούτου υψηλές ήταν και οι προσωρινές τιμές μονάδας που είχε ορίσει το αρμόδιο δικαστήριο για την αποζημίωση. Οι ιδιοκτήτες εισέπραξαν τις αποζημιώσεις, τα έργα εκτελέστηκαν όμως η οριστική τιμή μονάδας παρέμεινε σε εκκρεμότητα.

Τότε, όπως είναι γνωστό, αρμόδιο ήταν το Εφετείο Κρήτης που είχε έδρα τα Χανιά. Εξαιτίας του μεγάλου φόρτου των υποθέσεων που είχε το Εφετείο, των κινητοποιήσεων που έγιναν για την ίδρυση του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης και τη μεταφορά των εκκρεμών υποθέσεων σε αυτό μετά την ίδρυσή του, ο χρόνος εκδίκασης των αιτήσεων αυτών ορίστηκε σε χρόνο πολύ μακρινό σε σχέση με τον χρόνο που είχαν καθοριστεί οι προσωρινές τιμές, χωρίς φυσικά να ευθύνονται γι’ αυτό οι ιδιοκτήτες. Έτσι τώρα, τόσα χρόνια μετά, έχει διαμορφωθεί μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα.