φωτιά στο εργοστάσιο Βατσινά

Στον εισαγγελέα έχει υποβληθεί εδώ και λίγες ημέρες η δικογραφία που αφορά στην καταστροφική πυρκαγιά που σημειώθηκε στις 9 Ιουλίου στο εργοστάσιο των αδερφών Βατσινά στην Τύλισο, προκαλώντας ολοκληρωτική καταστροφή στην επιχείρηση στρωμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές, στο πόρισμα των εμπειρογνωμόνων που διορίστηκαν για να αναζητήσουν τα αίτια της φωτιάς, αποκλείστηκε το ενδεχόμενο του εμπρησμού, ενώ αναφέρεται ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε κατά πάσα πιθανότητα από βραχυκύκλωμα που εκδηλώθηκε σε κάποια συσκευή που συνδεόταν στο ηλεκτρικό ρεύμα, ηλεκτρική ή ηλεκτρονική.

Το έργο των ειδικών εμπειρογνωμόνων ήταν εξαιρετικά δύσκολο, αφού η πύρινη λαίλαπα κατέκαψε τα πάντα, αφήνοντας μόνο στάχτες και αποκαΐδια. Για τον λόγο αυτό δεν ήταν, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, δυνατό να εντοπιστεί η συσκευή που βραχυκύκλωσε, για την οποία αναφέρεται ότι βρισκόταν στον χώρο των γραφείων.

Ενδιαφέρον υπάρχει και στο γεγονός ότι από την έρευνα προέκυψε ότι δεν υπήρχε κάποια αμέλεια που να βοήθησε στην έναρξη και στην εκδήλωση της πυρκαγιάς, ενώ το εργοστάσιο διέθετε όλα τα μέτρα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας.
Στη δικογραφία που συντάχθηκε υπάρχει το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, πολλές ένορκες καταθέσεις από τους ιδιοκτήτες, υπαλλήλους, άτομα που είδαν πρώτα τη φωτιά αλλά και οπτικό υλικό από κάμερες.

Η επιχείρηση, όπως έχει ήδη γράψει η «Π», ήταν ασφαλισμένη, όμως σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, το ποσό της ασφάλισης (είναι γνωστό στην «Π») δεν είναι σίγουρο εάν είναι ανάλογο με τη μεγάλη ζημιά που υπέστη η επιχείρηση.

Η φωτιά είχε εκδηλωθεί στις 9 Ιουλίου, ενώ η επιχείρηση ήταν κλειστή την ώρα που εκδηλώθηκε η φωτιά γύρω στις 4 το μεσημέρι. Οι πρώτες φλόγες εκτιμάται ότι ξεκίνησαν από το εσωτερικό της παλιάς μονάδας, οι φλόγες όμως επεκτάθηκαν γρήγορα και στη νέα μονάδα, που επίσης υπέστη μεγάλες καταστροφές. Το εργοστάσιο στρωμάτων και λευκών ειδών καιγόταν, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη της Πυροσβεστικής, ολοσχερώς στο εσωτερικό και το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς ενίσχυαν τα εύφλεκτα υλικά που υπήρχαν (στρωματά, δέρματα, έπιπλα και μηχανήματα).

Στο σημείο έφτασαν μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής από το Ηράκλειο, το Λασίθι και το Ρέθυμνο, ενώ μεγάλη προσπάθεια δόθηκε για τον περιορισμό της πυρκαγιάς με δύο γερανοφόρα- κλιμακοφόρα που έριχναν νερό από μεγάλο ύψος.