Ένα οδικό χάρτη άμεσων ενεργειών για τη διαχείριση του ενεργού γεωλογικού φαινομένου που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή των Βουτών θα αναλάβει να διαμορφώσει μια ειδική Επιτροπή που συστάθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης που συγκάλεσε σήμερα (Τρίτη 29/4) στη Λότζια ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλ.Καλοκαιρινός.
Επικεφαλής της Επιτροπής που συγκροτήθηκε είναι ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας ο οποίος επιστέφει στις Βούτες με σκοπό να μελετηθεί ο χώρος στον οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπτυξη των ρηγματώσεων.
Μεταξύ άλλων αναμένεται να γίνουν γεωλογικές τομές και εκσκαφές εστιασμένες παράλληλα με τις μετρήσεις προκειμένου να εμβαθύνει η έρευνα του φαινομένου ώστε να δοθούν απαντήσεις σε σχέση με τι το προκαλεί.
Παράλληλα αναμένεται να αδειάσουν και κάποιες υπόσκαφες δεξαμενές και να γίνουν τομές στα δίκτυα της ΔΕΥΑΗ για να μελετηθεί το ευρύτερο περιβάλλον μέσα στο οποίο εξελίσσεται το γεωλογικό φαινόμενο. Σε πρώτη φάση ωστόσο αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι το δίκτυο της ΔΕΥΑΗ είναι σχετικά νέο και οι όποιες βλάβες έχουν σημειωθεί αποκαταστάθηκαν με επιμέλεια.
Στην Επιτροπή την οποία έχει συγκροτηθεί συμμετέχει και ο Καθηγητής ΕΜΠ Κώστας Λουπασάκης, ο οποίος νωρίτερα στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λότζια, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι αυτή τη στιγμή, δεν έχει γίνει κάποιος σεισμός, ούτε κάποια πλημμύρα που θα μπορούσε να πυροδοτήσει και να έχει τη δυναμική να αναπτύξει το φαινόμενο των ρηγματώσεων. Ο ίδιος δεν αποκλείει το σενάριο να υπάρχει σωρευμένη υγρασία πράγμα που μένει να διαπιστωθεί.
Την ίδια στιγμή έχει δοθεί οδηγία στους κατοίκους των Βουτών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσοι έχουν ιδιοκτησία κατά μήκος των ρηγματώσεων καθώς το φαινόμενο μελετάται και εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.