Μια μεγάλη επιχείρηση, δρομολογείται στις Βούτες στο πλαίσιο της οποίας ξεκινούν συντονισμένες εργασίες για τη χαρτογράφηση και τη διερεύνηση του φαινομένου των ρηγματώσεων, ενώ παράλληλα αναμένεται να αδειάσουν και όλα τα στερνίσια όπως και όλα τα υπόσκαφα συστήματα συγκέντρωσης νερού της περιοχής. Αυτό αποφασίστηκε χθες από την Συντονιστική Επιτροπή που συγκροτήθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης που συγκάλεσε χθες στη Λότζια ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλ. Καλοκαιρινός.
Με βάση τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής των τεχνικών, πρόκειται να γίνει συγκέντρωση των υφιστάμενων γεωλογικών, σεισμολογικών, υδρολογικών, υδρογεωλογικών, γεωτεχνικών μελετών που έχουν εκπονηθεί στην περιοχή. Επίσης, συγκέντρωση πληροφοριών για τις υποδομές (υπόγειων δικτύων, δεξαμενών αποθήκευσης νερού, κ.ά.), λεπτομερής αποτύπωση της γεωμορφολογίας της περιοχής με σύγχρονες μεθόδους, λεπτομερής γεωλογική χαρτογράφηση στην περιοχή.
Ακόμα δρομολογείται υδρογεωλογική αναγνώριση και χαρτογράφηση στον οικιστικό χώρο των σημείων ύδατος. Επίσης, θα γίνει χαρτογράφηση των παρατηρούμενων ρηγματώσεων και η ανάλυσή τους. Ακόμα θα γίνουν ανάλυση των συνθηκών ευστάθειας πρανών, δειγματοληπτικές γεωτρήσεις, εκτέλεση κλισιομετρήσεων, εκτέλεση γεωφυσικών διασκοπήσεων, εγκατάσταση οργάνων παρακολούθησης σε επιλεγμένα σημεία και αξιολόγηση και ανάλυση των δεδομένων που θα συγκεντρωθούν.
Επικεφαλής της Επιτροπής είναι ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος εκτιμά ότι θα χρειαστεί ένα βάθος χρόνου για να μελετηθεί το φαινόμενο με βάση τα ευρήματα των ελέγχων που ξεκινούν. Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, αναμένεται να αδειάσουν και κάποιες υπόσκαφες δεξαμενές και να γίνουν τομές στα δίκτυα της ΔΕΥΑΗ για να μελετηθεί το ευρύτερο περιβάλλον μέσα στο οποίο εξελίσσεται το γεωλογικό φαινόμενο. Σε πρώτη φάση ωστόσο, αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι το δίκτυο της ΔΕΥΑΗ είναι σχετικά νέο και οι όποιες βλάβες έχουν σημειωθεί, αποκαταστάθηκαν με επιμέλεια.
Συγκεκριμένα αυτό το οποίο τονίσθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης που συγκλήθηκε στη Λότζια, είναι ότι τα δίκτυα της ΔΕΥΑΗ στην περιοχή των Βουτών αντικαταστάθηκαν το 1992-1995 και οι όποιες ζημιές έχουν καταγραφεί αντιμετωπίζονται άμεσα. Να σημειωθεί ότι κλιμάκιο της ΔΕΥΑΗ βρέθηκε σήμερα στις Βούτες και έκανε έλεγχο όλων των φρεατίων αποχέτευσης, όπου διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν διαρροές. Συγκεκριμένα ο μακροσκοπικός έλεγχος δεν έδειξε ότι στο σύστημα της ΔΕΥΑΗ υπάρχει κάποιο πρόβλημα με διαρροές.
Νωρίτερα στην συνεδρίαση που είχε συγκληθεί στη Λότζια, ο καθηγητής ΕΜΠ, Κώστας Λουπασάκης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι αυτή τη στιγμή, δεν έχει γίνει κάποιος σεισμός, ούτε κάποια πλημμύρα που θα μπορούσε να πυροδοτήσει και να έχει τη δυναμική να αναπτύξει το φαινόμενο των ρηγματώσεων. Ο ίδιος δεν αποκλείει το σενάριο να υπάρχει σωρευμένη υγρασία, πράγμα που μένει να διαπιστωθεί. Την ίδια στιγμή, έχει δοθεί οδηγία στους κατοίκους των Βουτών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσοι έχουν ιδιοκτησία κατά μήκος των ρηγματώσεων, καθώς το φαινόμενο μελετάται και εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.
Στο μεταξύ, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο σεισμολόγος κ. Τσελέντης αξιολογεί ότι «το φαινόμενο δεν είναι μόνο εδαφική καθίζηση και έχει τεκτονική έκφραση. Πρέπει να εξετάσουμε λόγω των απότομων πρανών και το φαινόμενο της κατολίσθησης, που εύχομαι να οφείλεται εκεί αλλά πρέπει να διερευνηθεί με όργανα. Εκτός από τις επιφανειακές αποτυπώσεις, χρειάζονται βαθιές γεωφυσικές μετρήσεις…»
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, είχε νέα επικοινωνία με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης, Κώστα Κατσαφάδο και τον γενικό γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Πέτρο Καμπούρη. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα θα βρεθεί στις Βούτες κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, με σκοπό την οριοθέτηση της περιοχής στην οποία θα ισχύσει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης.
Χθες, στην ευρεία σύσκεψη με θέμα την εξέταση των μέχρι στιγμής δεδομένων και την κατάρτιση του οδικού χάρτη των επόμενων ενεργειών για το ζήτημα των Βουτών, που συγκάλεσε στη Λότζια ο δήμαρχος επεσήμανε ότι, παράλληλα ο Δήμος Ηρακλείου έχει ήδη κινηθεί για την άμεση στέγαση τω ενοίκων των εννέα κατοικιών που κρίθηκαν ως επισκευάσιμες από μηχανικούς του ΤΑΕΦΚ, κινεί τις ενέργειες για την αποκατάσταση και προγραμματίζει τα έργα τα οποία θα πρέπει να γίνουν, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ξεκίνησε και εκπονείται αυτή τη στιγμή, ενώ ταυτόχρονα ασχολείται και με το ζήτημα των έκτακτων χρηματοδοτήσεων.
Αναφερόμενος στη σημασία της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου ανέφερε ότι δίνει τη δυνατότητα στον Δήμο Ηρακλείου να πραγματοποιήσει τη διερεύνηση και τα έργα, θα προκύψει ότι πρέπει να απαιτηθούν, να προχωρήσει γρήγορα η αποκατάσταση των ζημιών, καθώς και να καλυφθούν ζητήματα στέγασης, πέρα από την άμεση κάλυψη την οποία έχει ήδη φροντίσει ο Δήμος Ηρακλείου.
Σε ερώτηση για τα αίτια του φαινομένου, ο Αλέξης Καλοκαιρινός ανέφερε ότι βρίσκονται υπό διερεύνηση, ωστόσο από τις επισκοπήσεις και την ανταλλαγή απόψεων που έχει ακολουθήσει, δεν θεωρείται πιθανό μια συγκεκριμένη διαρροή από διάρρηξη ενός αγωγού να προκάλεσε το φαινόμενο, τονίζοντας ότι αυτό το οποίο πιθανολογείται είναι το αντίστροφο, δηλαδή η διάρρηξη του αγωγού να προκλήθηκε από την γενικότερη διάρρηξη του εδάφους.