Το σκεπτικό του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Χανίων ενώπιον του οποίου εκδικάστηκε η υπόθεση της αιματοχυσίας στ’ Ανώγεια, με θύματα τον 63χρονο μαντιναδολόγο Λευτέρη Καλομοίρη και τον 32χρονο κτηνοτρόφο Γιώργη Ξυλούρη, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το παραπεμπτικό βούλευμα ως προς την αλληλουχία των γεγονότων, το κρίσιμο ζήτημα των πυροβολισμών και το ποιος και πότε πάτησε πρώτος την σκανδάλη.
Με βάση την απόφαση του δικαστηρίου όταν ο γιος του Λευτέρη Καλομοίρη πυροβόλησε τον Ξυλούρη, ο πατέρας του δεν είχε βληθεί από τον 32χρονο κτηνοτρόφο. Το πρωτοβάθμιο δηλαδή δικαστήριο αποφαίνεται ότι η βολή στον πατέρα Καλομοίρη δεν ήταν προγενέστερη των βολών που δέχθηκε ο Ξυλούρης, εκ των οποίων οι δύο πρώτες χαρακτηρίζονται ως υπόκωφες, δηλαδή εξ επαφής, αλλά ήταν τουλάχιστον ταυτόχρονη.
Η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου καθαρογράφηκε στις 11 Αυγούστου και το περιεχόμενο της έχει προκαλέσει αίσθηση και συζητήσεις.
Ο 30χρονος γιος του Λευτέρη Καλομοίρη βρίσκεται στη φυλακή με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Το δικαστήριο δεν δέχτηκε ότι τέλεσε την ανθρωποκτονία εν βρασμώ (ο νεαρός Ανωγειανός επέμεινε μέχρι τέλους ότι ωθήθηκε σε αυτήν την πράξη όταν αντίκρισε τον πατέρα του να κείτεται νεκρός στο έδαφος από τις σφαίρες του Ξυλούρη), ενώ δεν του αναγνώρισε ελαφρυντικά όπως αυτό της ανάρμοστης συμπεριφοράς του 32χρονου κτηνοτρόφου.
Η ποινική αντιμετώπιση του 30χρονου είχε σχολιαστεί ευρέως σε επίπεδο κοινής γνώμης καθώς με βάση και το παραπεμπτικό βούλευμα ο κατηγορούμενος έφθασε στον τόπο αφ’ ότου ο Ξυλούρης είχε πυροβολήσει τον πατέρα του, στη διάρκεια της πάλης. Πιο συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου περιέγραφε: «ο τελευταίος βλέποντας τον πατέρα του να κείτεται χωρίς τις αισθήσεις του, τράβηξε το πιστόλι από τη μέση και πυροβόλησε 7 φορές σε ζωτικά όργανα τον επίσης πεσμένο στο έδαφος Γ. Ξυλούρη. Κάποιες βολές ήταν εξ επαφής».
Όμως, με βάση πάντα το σκεπτικό της απόφασης, το πρωτόδικο δικαστήριο αποφαίνεται ότι ενώ ο Λευτέρης Καλομοίρης πάλευε με νύχια και με δόντια να συγκρατήσει τον Ξυλούρη, ο γιος Καλομοίρης πυροβόλησε τον κτηνοτρόφο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Επιπλέον, και αυτό είναι ένα κρίσιμο σημείο, υποστηρίζεται ότι μέχρι εκείνη την στιγμή ο πατέρας του δεν είχε βληθεί από τον Ξυλούρη. Ξεκαθαρίζεται δηλαδή ότι η βολή στον πατέρα Καλομοίρη δεν ήταν προγενέστερη των βολών που δέχθηκε ο Ξυλούρης.
Χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα αποσπάσματα:
-«Συνέχισαν να παλεύουν και όταν ο Γεώργιος Ξυλούρης κατάφερε να σηκωθεί όρθιος ο Ελευθέριος Καλομοίρης τη δεδομένη χρονική στιγμή τον συγκρατούσε με τα χέρια του αγκαλιαστά, ενώ ο ίδιος βρισκόταν ακόμη πιο χαμηλά από αυτόν, σχεδόν γονατιστός.
Από τις φωνές όμως, κυρίως των γυναικών (παρούσα ήταν και η μητέρα του κατηγορούμενου, η οποία βρισκόταν έξω ακριβώς από την οικία της στο πεζοδρόμιο, φωνάζοντας “τον άντρα μου, Κίτρο”) σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, ο κατηγορούμενος προσήλθε άμεσα στο σημείο από την πίσω αριστερή πλευρά του Ξυλούρη Γεωργίου και ενεργώντας με πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, έβγαλε το πιστόλι μάρκας Beretta διαμετρήματος 9 mm, το οποίο έφερε παράνομα, από τη μέση, και πυροβόλησε με αυτό από πολύ κοντινή απόσταση συνολικά 7 φορές σε ζωτικά σημεία του σώματος του Ξυλούρη Γεωργίου”.
Λίγο πιο κάτω αναφέρεται: “Μάλιστα οι δύο πρώτες βολές, οι υπόκωφες (“οι κακές” όπως περιέγραψαν οι μάρτυρες και οι οποίες ακούστηκαν πρώτες) ήταν οι με αριθμούς 13 και 14 στην εικόνα 3 της σχηματικής αναπαράστασης των πυλών εισόδου της με αριθμό πρωτ.1997/20/3-6-2020 Ιατροδικαστικής Έκθεσης της Επίκουρης Καθηγήτριας Ιατροδικαστικής Έλενας Κρανιώτη, ήταν εξ επαφής και όταν το σώμα του Γεωργίου Ξυλούρη ήταν σε όρθια θέση”.
Ως προς το πότε πυροβόλησε ο 30χρονος τον συγχωριανό του, το δικαστήριο αποφαίνεται:
“Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της προηγηθείσας πάλης και πάντως τουλάχιστον σε ταυτόχρονο χρόνο και όχι προγενέστερα από τους δύο πρώτους πυροβολισμούς του κατηγορούμενου προς τον Γεώργιο Ξυλούρη και αφού ο τελευταίος (Γεώργιος Ξυλούρης) είχε καταφέρει να σηκωθεί από το έδαφος μετά την τρικλοποδιά και την επακολουθήσασα πάλη, ο Ξυλούρης Γεώργιος του Ιωάννη έπληξε τον Καλομοίρη Ελευθέριο του Εμμανουήλ με το πιστόλι μάρκας Glock με αριθμό LZ***4, διαμετρήματος 9Χ19, που έφερε στο χέρι του, όχι εξ επαφής, αλλά από ιδιαίτερα κοντινή απόσταση που δύναται να προσδιοριστεί μεταξύ των 25 ως 45 εκ. σύμφωνα με την υπ’αρίθμ.240/15-6-2020 ιατροδικαστική έκθεση Νεκροψίας -Νεκροτομής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Κρήτης”.
«Απόφαση-έκτρωμα, κόντρα στο αποδεικτικό υλικό»
Ευθείες βολές κατά των δικαστών για προαποφασισμένη ποινή εξαπολύουν οι συνήγοροι υπεράσπισης του 30χρονου, Αλεξάνδρα Σπανάκη και Διονύσης Βέρρας, οι οποίοι μιλούν για «αποφάσεις εκτρώματα». Σε κοινή δήλωση τους στην «Π» τονίζουν:
«Όταν είναι προαποφασισμένη η ποινή και ψάχνεις τρόπους να τη δικαιολογήσεις, πάντα θα βγαίνουν εκτρώματα αποφάσεις, εκτρώματα κόντρα στο αποδεικτικό υλικό και με εμφανή διαστρέβλωση των πραγματικών περιστατικών».
Επιπρόσθετα, η κ. Σπανάκη δήλωσε: «Στη βάση της ίδιας διαστρεβλωτικής συμπεριφοράς η οικογένεια του αείμνηστου Ελευθέριου Καλομοίρη, που εκτελέστηκε από τον Γεώργιο Ξυλούρη, έχει υποστεί τεράστια ηθική βλάβη, πέραν της τραγικής απώλειας από τα ψεύδη και τις συκοφαντίες, πολύ περισσότερο από τη βεβήλωση του τάφου ενός ανθρώπου που συνέβαλε στον πολιτισμό και την ειρήνη».