Πολιτιστικό

Ευθείες βολές κατά της δημοτικής αρχής, την οποία κατηγορεί για πολιτική εμπορευματοποίησης σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του Πολιτιστικού Κέντρου, εξαπολύει η παράταξη της «Λαικής Συσπείρωσης».

Συγκεκριμένα η δημοτική παράταξη καυτηριάζει πολιτικά τη μεθόδευση της Λότζια να παραδώσει τη διαχείριση του Πολιτιστικού Κέντρου σε ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την αιτιολογία πως η ΔΕΠΤΑΗ δεν μπορεί να την αναλάβει λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού και πόρων.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει σε σχετική ανακοίνωση,  «τη στιγμή που το Πολιτιστικό Κέντρο, από έργο αναγκαίο και ωφέλιμο, έχει γίνει βραχνάς και όλες οι δημοτικές αρχές φέρουν ακέραιη την ευθύνη για το γεγονός ότι η κατασκευή του έχει κοστίσει διπλά και τρίδιπλα, οι εργολάβοι θησαυρίζουν και ο ηρακλειώτικος λαός πληρώνει τα σπασμένα, η πλειοψηφούσα παράταξη παραδίδει και τη λειτουργία του σε ιδιώτη.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις και τις αποκαλύψεις που διαχρονικά κάνουν οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι στον ηρακλειώτικο λαό σχετικά με το ΠΣΚΗ. Το πλαίσιο κατασκευής και λειτουργίας έχει πάντα ως μόνο κριτήριο το κέρδος.

Έτσι είχαμε τη διαχείριση της κατασκευής του από τη ΔΕΠΤΑΗ Α.Ε., όπου αλωνίζουν οι εργολάβοι, ενώ συνεχώς γινόταν προσπάθειες να εμποδιστεί η επίβλεψη του από το δημοτικό συμβούλιο. Τώρα έρχεται και η απόφαση, για ανάθεση της λειτουργίας του στους ιδιώτες. Και όλα οδηγούν πάλι στο να πληρώνει ο λαός (αν μπορεί) για να απολαμβάνει την όποια πολιτιστική δραστηριότητα.

Δεν μας παραξενεύει αυτή η απόφαση καθώς η πολιτική -και της τωρινής- δημοτικής αρχής έχει ως βασική κατεύθυνση τη λειτουργία του δήμου σαν επιχείρηση, προς όφελος του κεφαλαίου. Ούτε μας αποπροσανατολίζει η λευκή ψήφος των άλλων παρατάξεων, αφού η διαφωνία τους σχετίζεται με δευτερεύοντα και διαδικαστικά κυρίως ζητήματα της κατασκευής και της λειτουργίας του ΠΣΚΗ.

Οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι στον Δήμο Ηρακλείου προτάσσοντας τις πολιτιστικές ανάγκες του ηρακλειώτικου λαού και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου πρότειναν διαχρονικά: να περάσει η επίβλεψη του έργου στην Τεχνική Υπηρεσία του Δ. Ηρακλείου –που βεβαίως πρέπει να είναι επαρκώς στελεχωμένη- και στον πλήρη έλεγχο του δημοτικού συμβουλίου, που είναι και ο κύριος του έργου.

Να διεκδικηθούν από την κυβέρνηση και τον κρατικό προϋπολογισμό πόροι για τη χρηματοδότηση της κατασκευής και λειτουργίας του καθώς και της αποπληρωμής του δανείου, του οποίου η εκταμίευση πρέπει να σταματήσει. Ούτε ένα ευρώ τόκο ή κεφάλαιο να μην επιβαρυνθούν οι δημότες».