Το βιβλίο εξακολουθεί να είναι συνδεδεμένο στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων ως ένα δώρο για τα Χριστούγεννα, διαπιστώνουν βιβλιοπώλες του Ηρακλείου μιλώντας στο patris.gr.
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο αρκετά χαμηλά στην αναγνωσιμότητα βιβλίων, υπάρχουν ακόμα ελπιδοφόρα μηνύματα που εκπέμπονται από τους επαγγελματίες του κλάδου.
Ένα από αυτά είναι ότι το παιδικό βιβλίο παραμένει ανεξάρτητα από τις εποχές ή από εορταστικές περιόδους ένα δώρο αξίας. Σε αυτό συμφώνησαν και οι τρεις άνθρωποι με τους οποίους συνομιλήσαμε.
Σχετικά με την επερχόμενη περίοδο των Χριστουγέννων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών & Βιβλιοπωλών Νομού Ηρακλείου και ιδιοκτήτης συνοικιακού βιβλιοπωλείου Ηλίας Γεωργαλής είπε στο patris.gr ότι διαχρονικά η κίνηση του βιβλίου αυξάνεται και η αίσθηση του είναι ότι το ίδιο θα συμβεί και τη φετινή χρονιά.
«Το αν θα είναι μια ικανοποιητική αύξηση, θα κριθεί προς το τέλος αυτής της περιόδου» μας λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαλής, καθώς ειδικά τον προηγούμενο μήνα η κίνηση ήταν ιδιαίτερα πεσμένη.
Ρωτήσαμε επίσης τον κ. Γεωργαλή αν τα ebooks έχουν κάνουν έντονη την παρουσία τους στην ελληνική αγορά και μας απάντησε ότι προς το παρόν οι Έλληνες καταναλωτές προτιμούν το βιβλίο και την συνολική εμπειρία που αυτό παρέχει, δηλαδή την αίσθηση της αφής, την μυρωδιά.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών & Βιβλιοπωλών Νομού Ηρακλείου εκτιμά ότι αυτή η τάση θα έρθει και στη χώρα μας, καθώς στο εξωτερικό ήδη σε αρκετές χώρες τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν ξεπεράσει τα αναλογικά σε πωλήσεις.
«Ο Δεκέμβριος είναι ο καλός μήνας των βιβλιοπωλείων με διαφορά» μας λέει από την πλευρά του ο Μανώλης Παπουτσάκης ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου στο κέντρο του Ηρακλείου. «Αυτό δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο, αυτό συμβαίνει παντού και στις αγορές με ανεπτυγμένο εκδοτικό και βιβλιοχαρτοπωλικό κλάδο» προσθέτει.
«Υπάρχει το ενδεχόμενο να ευνοεί η τιμή ενός βιβλίου, καθώς η μέση τιμή του είναι πιο χαμηλή από την αντίστοιχη ενός ρούχου ή ενός παιχνιδιού, αλλά νομίζω ότι σε όλες τις εποχές και στην περίοδο της κρίσης και πριν από αυτή το Δεκέμβριο το βιβλίο δουλεύει» αναφέρει πιο αναλυτικά ο Μανώλης Παπουτσάκης.
«Υπάρχει μια πραγματικότητα που συνδέει το βιβλίο με το δώρο. Είναι ευτύχημα αυτό από άποψη και εμπορική αλλά και από άποψη πολιτισμική, διότι ο κόσμος αναγνωρίζει εμμέσως ότι – ιδίως σε ότι αφορά τα παιδιά – είναι ένα αγαθό» αναφέρει ο κ. Παπουτσάκης στο patris.gr.
Απαντώντας σε ερώτηση μας σχετικά με το αν λόγω της ανόδου της ηλεκτρονικής ανάγνωσης έχει προκληθεί ζημιά στο αναλογικό βιβλίο ο κ. Παπουτσάκης δηλώνει: «Η ηλεκτρονική ανάγνωση έχει ήδη πάρει ένα μεγάλο κομμάτι ιδίως στις νεότερες ηλικίες από την έντυπη ανάγνωση και βεβαίως οι ηλεκτρονικές αγορές δηλαδή οι αγορές μέσω διαδικτύου από κεντρικά βιβλιοπωλεία των Αθηνών έχουν πάρει ένα κομμάτι από τα περιφερειακά βιβλιοπωλεία. Τη διαδικασία αυτή την επέτεινε η πανδημία αλλά και χωρίς αυτό θα φτάναμε σε ένα τέτοιο σημείο, γιατί έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής, με την επικράτηση των social media, είναι ένας τρόπος ζωής στον οποίο καταναλώνεις χωρίς να βγεις από το σπίτι σου».
Ο Αλέξανδρος Στεφανίδης ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου, επίσης στο κέντρο της πόλης, διαπιστώνει ότι υπάρχουν δύο λόγοι που κρατούν το βιβλίο ζωντανό, παρόλο που όντως υπάρχουν στατιστικές που αποδεικνύουν πόσο χαμηλά βρίσκεται η αναγνωσιμότητα στην Ελλάδα.
Ο ένας λόγος σύμφωνα με τον κ. Στεφανίδη ότι αυτό το μικρό κομμάτι – αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας – το οποίο διαβάζει, το κάνει σε έντονο βαθμό.
Ο δεύτερος λόγος είναι μια τάση η οποία εκδηλώθηκε μετά την πανδημία, με ενήλικες ακόμα και στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν έχουν πιάσει ποτέ βιβλίο στα χέρια τους, να τα προσφέρουν ως δώρα είτε στα τους παιδιά είτε σε παιδιά φίλων.
Ο κ. Στεφανίδης πιστεύει ότι οι ενήλικες έχουν θορυβηθεί από τις πολλές έρευνες που κυκλοφορούν και αποδεικνύουν την ζημιά που κάνει στο μυαλό ειδικά των παιδιών η διαρκής ενασχόληση με τις ηλεκτρονικές συσκευές.
Επίσης σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Στεφανίδη υπάρχει και άλλη μια ενδιαφέρουσα στατιστική αποτύπωση, η οποία δείχνει ότι το παιδικό βιβλίο καταγράφει ανοδική πορεία σε σχέση με το βιβλίο των ενηλίκων.
«Αυτό μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργήσει μια γενιά αναγνωστών, η οποία η εκτίμηση μου είναι ότι θα μείνει στον χώρο του βιβλίου» μας λέει.