Μια μεγάλη δημόσια διαβούλευση ανοίγει από την ερχόμενη εβδομάδα η Λότζια, που αφορά στη δεύτερη φάση του προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Κρήτης από το οποίο ο Δήμος Ηρακλείου έχει εξασφαλίσει ένα ποσό της τάξεως των 37 εκατομμυρίων ευρώ.
Με αφετηρία μια μεγάλη εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί την ερχόμενη Τετάρτη 31 Μαΐου 2023, στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη στην οποία θα κληθούν να συμμετέχουν όλοι οι τοπικοί φορείς, θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες αλλεπάλληλες συναντήσεις εκπροσώπων του Δήμου με τους φορείς ώστε να μπορέσουν να ενημερωθούν σε βάθος, για το περιεχόμενο του προγράμματος και να συμβάλλουν με τις προτάσεις τους στην καλύτερη υλοποίηση του.
Βασικός στόχος της διαβούλευσης που θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες είναι μέσα από μια αμφίδρομη επικοινωνία, να χαραχθεί μια διευρυμένη στρατηγική ανάπτυξης, για το μέλλον της πόλης του Ηρακλείου, από την οποία θα προκύψουν συγκεκριμένες προτάσεις για έργα που έχει ανάγκη ο τόπος για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο μεγάλος σχεδιασμός της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Ηρακλείου εκπονήθηκε το 2016 όπου οριοθετήθηκε το πεδίο παρέμβασης όλο το τμήμα της παλιάς πόλης και τμήματα της παράκτιας αστικής ζώνης στα δυτικά και στα ανατολικά της. Συγκεκριμένα οριοθετείται από τις οδούς 62 Μαρτύρων, Πυράνθου, Γ. Γεωργιάδη, Γερωνυμάκη και Σ. Καζαντζίδη.
Στη βάση αυτή υπήρξε πρόβλεψη για χωροθετήσεις μοναδιαίων χρήσεων γης μητροπολιτικής εμβέλειας καθώς και λειτουργική σύνδεση, δυο μητροπολιτικών πόλων, της Κνωσού και της Παλιάς Πόλης, που αναδεικνύει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συνύπαρξης στοιχείων από «5+1» πολιτισμούς.
Στην ίδια λογική προβλέπονταν και εκτεταμένες αναπλάσεις, με προτεραιότητα στην παλιά πόλη καθώς και σε υποβαθμισμένες περιοχές του αστικού χώρου, με περιβαλλοντική κατεύθυνση προκειμένου να μετατραπεί το Ηράκλειο σε «πράσινη πόλη». Επίσης προβλεπόταν και η ταυτόχρονη ενίσχυση της σύνδεσης της παλιάς πόλης και της Κνωσού, με το παράκτιο μέτωπο και το λιμάνι – κόμβο κρουαζιέρας. Οι γενικοί στόχοι του προγράμματος εξειδικεύτηκαν μέσα από συγκεκριμένες παραμέτρους που αφορούν συνοχή στην πόλη την κοινωνία την οικονομία.
Μέσα από το πρόγραμμα τίθενται μια σειρά από στόχοι για την ενίσχυση της εργασίας, την τόνωση της οικονομίας, την κάλυψη κενών στην αντιμετώπιση της φτώχειας για τους οποίους οι φορείς θα κληθούν να προτείνουν συγκεκριμένες που μπορούν να αναπτυχθούν.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης σχεδιάστηκε και υλοποιείται με στόχο την περιβαλλοντική αναβάθμιση καθώς και την κοινωνική και οικονομική ενίσχυση της παλιάς πόλης και του παράκτιου μετώπου του Ηρακλείου. Παράλληλα όμως έχει ευελιξία στόχων που διευρύνονται και στην επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ουσιαστική ανάπτυξη μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό.
Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Ηρακλείου έχει προγραμματίσει να εντάξει στο πρόγραμμα τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων όπως για παράδειγμα, τη διαμόρφωση του δυτικού και ανατολικού τμήματος του κόλπου του Δερματά, την αποκατάσταση της φάμπρικας Ανωγειανάκη, του ιστορικού κτηρίου Κοθρή και του ξενοδοχείου Μίνως, όπως επίσης και της αποκατάστασης του παράκτιου τείχους. Επίσης έχουν ενταχθεί στο σχεδιασμό μια μεγάλη παρέμβαση ανάπλασης στην Αγία Τριάδα που μάλιστα αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 30% των πόρων του προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης θα πρέπει να αφορά δράσεις που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ειδικότερα την ενίσχυση των επιχειρήσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης την ηλεκτροκίνηση των αστικών συγκοινωνιών, και τη διεύρυνση του δικτύου ποδηλατοδρόμων.