Η γενική γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου Ευγενία Στυλιανού
Η γενική γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου Ευγενία Στυλιανού

Έκλεισε ο κύκλος της διαβούλευσης και ανοίγει ο κύκλος της επεξεργασίας των προτάσεων των εισηγήσεων και των αιτημάτων που κατατέθηκαν από φορείς, από παράγοντες και πρόσωπα, στο πλαίσιο της μεγάλης συζήτησης που πραγματοποιήθηκε και αφορά στη δεύτερη φάση του προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Κρήτης από το οποίο ο Δήμος Ηρακλείου έχει εξασφαλίσει ένα ποσό της τάξεως των 37 εκατομμυρίων ευρώ.

Μέχρι το τέλος Ιουλίου θα πρέπει η Λότζια να έχει καταθέσει προς έγκριση την τελική της πρόταση στη διαχειριστική Αρχή αφού πρώτα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και αξιολογηθεί ως προς το περιεχόμενό της.

Όπως εξηγεί με δηλώσεις της στην «Π» η γενική γραμμετέας του Δήμου Ηρακλείου Ευγενία Στυλιανού, βασικός στόχος της διαβούλευσης που ολοκληρώθηκε είναι μέσα από μια αμφίδρομη επικοινωνία, να χαραχθεί μια διευρυμένη στρατηγική ανάπτυξης για το μέλλον της πόλης του Ηρακλείου, από την οποία θα προκύψουν συγκεκριμένες προτάσεις για έργα που έχει ανάγκη ο τόπος για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Μέσα από το πρόγραμμα τίθενται μια σειρά από στόχοι για την ενίσχυση της εργασίας, την τόνωση της οικονομίας, την κάλυψη κενών στην αντιμετώπιση της φτώχειας για τους οποίους οι φορείς θα κληθούν να θέσουν συγκεκριμένες προτάσεις που μπορούν να αναπτυχθούν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης σχεδιάστηκε και υλοποιείται με στόχο την περιβαλλοντική αναβάθμιση καθώς και την κοινωνική και οικονομική ενίσχυση της παλιάς πόλης και του παράκτιου μετώπου του Ηρακλείου.

Παράλληλα όμως έχει ευελιξία στόχων που διευρύνονται και στην επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ουσιαστική ανάπτυξη μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Ηρακλείου έχει προγραμματίσει να εντάξει στο πρόγραμμα τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων όπως για παράδειγμα τη διαμόρφωση του δυτικού και ανατολικού τμήματος του κόλπου του Δερματά, την αποκατάσταση της φάμπρικας Ανωγειανάκη, του ιστορικού κτηρίου Κοθρή και του ξενοδοχείου Μίνως, όπως επίσης και της αποκατάστασης του παράκτιου τείχους.

Το 30% των πόρων του προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης θα πρέπει να αφορά δράσεις που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ειδικότερα την ενίσχυση των επιχειρήσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης την ηλεκτροκίνηση των αστικών συγκοινωνιών, και τη διεύρυνση του δικτύου ποδηλατοδρόμων.

Η κ. Στυλιανού εξηγεί ότι εκτός από τα 37 εκ ευρώ που διεκδικεί από το ΠΕΠ Κρήτης, η Λότζια θα διεκδικήσει ενίσχυση και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, για τη δεύτερη φάση του προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Κρήτης από το οποίο ο Δήμος Ηρακλείου έχει εξασφαλίσει ένα ποσό της τάξεως των 37 εκατομμυρίων ευρώ.

Συγκεκριμένα θα διεκδικήσει χρηματοδότηση για την υλοποίηση ολοκληρωμένων δράσεων διευρυμένης κλίμακας που θα αφορούν τη λειτουργικότητα της πόλης ώστε να γίνει πιο φιλική, όμορφη και ανεκτική, για την ενίσχυση των αστικών υποδομών, της πολιτικής προστασίας και της αντιπλημμυρικής προστασίας.

Επίσης για την αναζωογόνηση και την αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών, για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας τη δημιουργία ποδηλατόδρομων, την ενίσχυση των πεζοδρομήσεων, όπως επίσης και τη μείωση των αέριων ρύπων. Όλα αυτά τα ζητήματα αποτελούν κεντρική στρατηγική στόχευση για την προοπτική ανάπτυξης του Ηρακλείου τα επόμενα χρόνια.