Οι ελλείψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού επηρεάζουν σε ανησυχητικό βαθμό τη λειτουργία των νοσοκομείων της Κρήτης, ακόμη και σε πολύ κρίσιμα τμήματα όπως είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Σήμερα στο Βενιζέλειο και το ΠΑΓΝΗ, για αυτό το λόγο, 10 κρεβάτια κρίσιμα για τη νοσηλεία βαριά ασθενών είναι κλειστά.
Οι ΜΕΘ και τους χειμερινούς μήνες εμφανίζουν υψηλές πληρότητες που φθάνουν και το 100% καθώς, μεταξύ άλλων, έχουμε αυτή την περίοδο και ασθενείς με βαριές λοιμώξεις και κοροναϊό.
Ο διευθυντής της Μονάδας του Βενιζελείου Ανέστης Κιούλπαλης είπε στην «Π» ότι το νοσοκομείο έχει 15 κλίνες εντατικής, όμως οι 3 είναι κλειστές γιατί δεν υπάρχει προσωπικό να τις λειτουργήσει.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι «το Σαββατοκύριακο γινόταν αγωνιώδης προσπάθεια να βρεθεί άδειο κρεβάτι ΜΕΘ και δεν υπήρχε πουθενά στην Κρήτη».
Στο τμήμα θα έπρεπε να υπηρετούν 14 γιατροί, αλλά σήμερα εργάζονται 8, ενώ οι νοσηλευτές είναι 29, ενώ θα έπρεπε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους 40 -41.
Αντίστοιχα προβλήματα, κυρίως λόγω έλλειψης νοσηλευτών, υπάρχουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
Εκεί ενώ θα μπορούσαν να λειτουργούν συνολικά 27 κλίνες ΜΕΘ, είναι ανοικτές μόνο 20, ενώ πριν λίγους μήνες ήταν σε λειτουργία 23.
Ο λόγος είναι οι σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό.
Για να υπάρχει ασφαλής εφημέρευση, προβλέπονται 3 νοσηλευτές ανά 1 κλίνη εντατικής.
Σήμερα η Μονάδα του ΠΑΓΝΗ έχει 60 νοσηλευτές, ενώ χρειάζεται επιπλέον 21 άτομα.
Το τμήμα είχε 19 γιατρούς και έχει μείνει με 14. Προτίμησαν να φύγουν αφού στον ιδιωτικό τομέα και δη του εξωτερικού, εξασφαλίζουν πολλαπλάσιους μισθούς.
Είναι προφανές ότι δεν αρκεί να διαθέτεις κρεβάτια και εξοπλισμό εντατικής αν δεν έχεις προσωπικό να τα λειτουργήσεις και το Υπουργείο Υγείας καλείται να βρει λύσεις για να μπορέσουν να ανοίξουν οι 10 κλειστές κλίνες ΜΕΘ στα δυο νοσοκομεία του Ηρακλείου.