ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ: ΕΩΣ ΚΑΙ 80% ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ Ολοταχώς στην κατάρρευση
Ο κ. Χάρης Λυδάκης

Κατά 70%-80% έχουν μειωθεί τα τακτικά χειρουργεία στο Βενιζέλειο, ελλείψει αναισθησιολόγων και οι 48 χειρουργοί διαφόρων ειδικοτήτων του νοσοκομείου γίνονται αποδέκτες της οργής του κόσμου που περιμένει ,μάταια, να κάνει μια επέμβαση.

“Τους στέλνουμε στη Διοίκηση”

“Τους παραπέμπουμε στη Διοίκηση που υποσχέθηκε ότι θα δώσει λύση, όπως και η Διοίκηση της ΔΥΠΕ Κρήτης και δεν κατάφεραν να κάνουν τίποτα” είπε στην “Π” το μέλος της τριμελούς επιτροπής των γιατρών διευθυντής Χειρουργικής Γιώργος Κωστάκης.

“Ρωτάει κανείς τον κόσμο αν έχει να πληρώσει ιδιωτικά; ”

Ο κ. Χάρης Λυδάκης
Ο κ Μελιδωνέας
Ο κ. Γιώργος Κωστάκης
Από αριστερά προς δεξιά: Μελιδωνέας Γεώργιος (μέντορας, 3ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης), Κουνδουράκης Κωνσταντίνος μαθητής, Γεωργελές Δημήτριος, μαθητής, Μυλωνόπουλος Στέφανος μαθητής, Κομίνης Οδυσσέας μαθητής, Ψαρουδάκης Νικόλαος (μέντορας, Τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Αθηνών).

Οπως σημείωσε ο κ. Κωστάκης, οι ασθενείς πιστεύουν ότι “δεν τους προγραμματίζουμε το χειρουργείο τους για… άλλους λόγους” και πρόσθεσε ότι “για πάρα πολύ κόσμο είναι πλέον μονόδρομος ο ιδιωτικός τομέας, “αλλά «ρωτάνε όλους αυτούς τους ανθρώπους αν έχουν χρήματα να πληρώσουν;”.

Ο κ. Κωστάκης τόνισε ότι υπάρχει ένας τεράστιος όγκος περιστατικών που μένει αχειρούργητος και το νοσοκομείο που την προ Covid εποχή πραγματοποιούσε ετησίως 8.000-10.000 επεμβάσεις, τώρα δεν ξεπερνάει τις 5.000.

“Είμαστε 48 χειρουργοί που τώρα  σχεδόν δεν έχουμε λόγο ύπαρξης και πάμε πάνω κάτω στο νοσοκομείο, σαν τις άδικες κατάρες” είπε ο γιατρός, σημειώνοντας ότι “ο χειρουργικός τομέας που αποφάσισε να λειτουργεί καθημερινά μόνο 2 χειρουργικές αίθουσες, από τις 4 Σεπτεμβρίου για τα επείγοντα, συμπεριλαμβάνει και τους καρκίνους στον προγραμματισμό” αλλά δεν έχει πλέον καμία άλλη δυνατότητα .

“Αν οι τοπικές Διοικήσεις δίνουν υποσχέσεις αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, να πάνε στα σπίτια τους. Το Υπουργείο Υγείας τηρεί σιγή ιχθύος. Ας βγουν όλοι αρμόδιοι να πούν “τέλος το Βενιζέλειο” να ξέρουμε και ο κόσμος και εμείς, τι θα γίνει. Αλλά κανείς δεν τολμάει να βγει να μιλήσει” υπογράμμισε ο ίδιος.

Χ. Λυδάκης: “Όλο και χειρότερη η κατάσταση, σε κρίση πολλά τμήματα”

“Για μια κρίσιμη κατάσταση που χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο” έκανε λόγο μιλώντας στην “Π” ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου και διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής Χάρης Λυδάκης.
 Ο κ. Λυδάκης υπογράμμισε:

Κρίσιμα τμήματα χρειάζονταιεπειγόντως προσωπικό
Κρίσιμα τμήματα χρειάζονται

“Χρειάζονται όραμα, σκέψη, σχέδιο για να πάει η υγεία μπροστά” και πρόσθεσε ότι από το 2019 που ήταν υποδιοικητής της 7ης ΥΠΕ μέχρι σήμερα η κατάσταση, όσον αφορά στη στελέχωση των νοσοκομείων, είναι πολύ χειρότερη”.

Ο διευθυντής επεσήμανε ότι η ιατρική κάλυψη κλινικών σε σχέση με τις πολλαπλές δραστηριότητες του νοσοκομείου έχει σοβαρά κενά γιατί οι ανάγκες είναι πάρα πολλές. Είπε ακόμη ότι αντί να καλύπτονται μία-μία οι θέσεις που για διάφορους λόγους (παραιτήσεις, συνταξιοδοτήσεις, κλ.π.) μένουν κενές, γίνονται μαζικές προκηρύξεις, με αποτέλεσμα η πλήρωσή τους να γίνεται, όταν γίνεται, με μεγάλες, χρονοβόρες καθυστερήσεις που φθάνουν τα 2 χρόνια.

Ο κ. Λυδάκης ανέφερε ότι στα νοσοκομεία υπάρχει ένα μόνιμο έλλειμμα μακροχρόνιου σχεδιασμού και τόνισε ότι τώρα έχουμε φθάσει στη φάση που ακόμη και μεγάλα νοσοκομεία, όπως το Βενιζέλειο, βρίσκονται σε φάση παρακμής.

Τα τμήματα που παραπαίουν

“Το νοσοκομείο έχει κρίσιμες ανάγκες σε πάρα πολλά τμήματα όπως η Αναισθησιολογική, το Ακτινοδιαγνωστικό, το Α’  Παθολογικό, η ΜΕΘ, το Παιδιατρικό, η Αιμοδοσία, η Αιματολογική Κλινική, η Μονάδα Νεογνών και πολλά άλλα. Χρειάζονται επειγόντως προσωπικό, διαφορετικά θα αναγκαστούν να αναστείλουν μέρος των δραστηριοτήτων τους” είπε ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας καταλήγοντας: “Είμαι σε πολύ δύσκολη  θέση. Αυτό που ζητάμε είναι το αυτονόητο, είναι η κάλυψη κρίσιμων αναγκών. Είμαι διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, δεν είμαι ένας συνεχώς παραπονούμενος συνδικαλιστής.»