“Τι νοσοκομείο είναι αυτό που έχει μόνο 2 χειρουργικά τραπέζια και μένει με 4 αναισθησιολόγους” είπε στην “Π” ο κ. Κωστάκης
“Τι νοσοκομείο είναι αυτό που έχει μόνο 2 χειρουργικά τραπέζια και μένει με 4 αναισθησιολόγους” είπε στην “Π” ο κ. Κωστάκης

Σε ένα απαξιωμένο, επαρχιακό νοσοκομείο που σε λίγο δεν θα έχει την δυνατότητα να καλύψει με ασφάλεια αυτά τα επείγοντα περιστατικά που χρειάζονται χειρουργεία μετατρέπεται το Βενιζέλειο.  Από την 1η Σεπτεμβρίου το νοσοκομείο, που σε κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να λειτουργεί καθημερινά 8 χειρουργικά τραπέζια, μένει με μόλις δύο, λόγω της παραίτησης ενός ακόμη αναισθησιολόγου.

Το έγγραφο στη Διοίκηση

Ο διευθυντής του Αναισθησιολογικού Τμήματος έστειλε στις 24 Αυγούστου έγγραφο στη Διοίκηση επισημαίνοντας τα εξής:  “Λόγω της επικείμενης παραίτησης του αναισθησιολόγου κ. Ανδρουλάκη μετά τις 10 Σεπτεμβρίου το Αναισθησιολογικό τμήμα δεν μπορεί να υποστηρίξει 3 αίθουσες χειρουργείου και συνεπώς συνεχίζουμε με δύο αίθουσες και από την 1η Σεπτεμβρίου”.

Το μέλος της Τριμελούς Επιτροπής των γιατρών και πρώην πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου, διευθυντής ΕΣΥ Χειρουργικής Γιώργος Κωστάκης, επιβεβαίωσε μιλώντας στην “Π” την δραματική αυτή εξέλιξη τονίζοντας:

Ενα προβληματικό, επαρχιακό νοσοκομείο έχει γίνει το Βενιζέλειο

“Το νοσοκομείο έχει χιλιάδες χειρουργεία σε εκκρεμότητα και θα έπρεπε να έχει στο δυναμικό του 15 αναισθησιολόγους.

Μείναμε με 6, τώρα παραιτείται ένας ακόμη, στα τέλη του χρόνου συνταξιοδοτείται επίσης ένας και το Βενιζέλειο μένει με 4 αναισθησιολόγους. Μιλάμε για τραγικές καταστάσεις. Είχαμε στο παρελθόν 6 χειρουργικά τραπέζια, μετά έγιναν 4, ενώ ένα με τοπική αναισθησία και τώρα φθάνουμε στα 2.

Δημιουργείται σοβαρότατο πλέον πρόβλημα όχι στα τακτικά χειρουργεία που μένουν πίσω για μήνες, αλλά ακόμη και στα επείγοντα, όταν το νοσοκομείο εφημερεύει. Πώς θα αντιμετωπίζονται οι καρκίνοι, τα κατάγματα, τα άλλα χειρουργεία;

Ο κ. Κωστάκης είπε ότι ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήρθε, είδε και απήλθε. Αλλά τα προβλήματα τρέχουν και η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς.  “Δεν είμαστε υπό διάλυση στο Βενιζέλειο, έχουμε ήδη διαλύσει” υπογράμμισε ο χειρουργός.

«Υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατον να δουλέψουμε» είπε ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι στα 30 χρόνια που υπηρετεί στο νοσοκομείο, οι συνθήκες είναι χειρότερες από ποτέ.

Σήμερα στο Βενιζέλειο εργάζονται 7 μόνιμοι αναισθησιολόγοι και ένας με μπλοκάκι, ωστόσο δυο από αυτούς φεύγουν λόγω συνταξιοδότησης και αναρρωτικών αδειών, εντός του έτους.

Ο κ. Βαγγέλης Θαλασσινός, επίσης μέλος της τριμελούς επιτροπής των γιατρών, έχει επισημάνει ότι στο νοσοκομείο έπρεπε να λειτουργούν 8 χειρουργικά τραπέζια, στο παρελθόν είχαν ανοίξει τα επτά, ενώ σήμερα λειτουργούν μόλις 3,  που θα μειωθούν σε 2, την ώρα που περισσότεροι από 1.500 ασθενείς βρίσκονται σε λίστα για να υποβληθούν σε κάθε είδους επέμβαση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ασθενείς με κατάγματα, περιμένουν έως και δυο εβδομάδες μέχρι να χειρουργηθούν. Όσον αφορά στις θέσεις που προκηρύσσονται, πάντα καθυστερημένα, οι εκπρόσωποι των γιατρών λένε ότι δεν καλύπτουν ούτε το ¼ των αναγκών, που έχει το νοσοκομείο.