Την σταδιακή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημόσιους υπαλλήλους ζητούν με ερώτησή τους οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ, Ηρακλείου Ελένη Βατσινά και Λασιθίου Κατερίνα Σπυριδάκη. Στην ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, οι βουλευτές σημειώνουν ότι “η εισφορά αυτή σχεδιάστηκε αρχικά για να αντιμετωπίσει το κρίσιμο πρόβλημα της ανεργίας, που την εποχή εκείνη είχε ξεπεράσει το 25%. Στην τρέχουσα συγκυρία, όμως, η ανεργία έχει μειωθεί σημαντικά κάτω από το 10%, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της συνέχισης της εν λόγω εισφοράς στους δημοσίους υπαλλήλους”.
Μεταφέροντας το σχετικό αίτημα του Συλλόγου Εργαζομένων στις ΔΟΥ Ανατολικής Κρήτης, οι κυρίες Βατσινά και Σπυριδάκη υπογραμμίζουν ότι “οι δημόσιοι υπάλληλοι, παρά την εισφορά που καταβάλλουν, δεν καλύπτονται από τον ΟΑΕΔ (πλέον ΔΥΠΑ) σε περίπτωση ανεργίας, κάτι που καθιστά το μέτρο άδικο και μη ανταποδοτικό”.
Με δεδομένο λοιπόν το ότι “σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως στον ιδιωτικό τομέα, η εισφορά αυτή έχει ήδη καταργηθεί, και δημιουργούνται ανισότητες μεταξύ των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα”, ζητείται η σταδιακή μείωση της εισφοράς αυτής για τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς “η οικονομική επιβάρυνση δεν συνάδει πλέον με τις σημερινές συνθήκες.
Μάλιστα όπως τονίζεται, πέραν της μείωσης των ποσοστών ανεργίας, “οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιμετωπίζουν αυξανόμενες πιέσεις εξαιτίας των μισθολογικών περικοπών που υπέστησαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και του αυξανόμενου πληθωρισμού που εξανεμίζει το εισόδημά τους”.
Οι βουλευτές καλούν τους δύο Υπουργούς να προχωρήσουν στην σταδιακή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης 2% για τους δημοσίους υπαλλήλους, δεδομένης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης και της μείωσης της ανεργίας στη χώρα αλλά και να λάβουν μέτρα ώστε να εξισορροπηθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις ανάμεσα στους δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους.
Παράλληλα ζητείται ενημέρωση για το ύψος των εσόδων που έχουν εισπραχθεί από την εισφορά αυτή τα τελευταία χρόνια και πώς έχουν διατεθεί για την καταπολέμηση της ανεργίας.