οι συλληφθέντες της απαγωγής Λεμπιδάκη

Υπήρξε τελικά «βαθύ λαρύγγι» στην υπόθεση της απαγωγής του Μιχ. Λεμπιδάκη; Την απάντηση στο κρίσιμο αυτό ερώτημα αναζητούν οι αρχές, οι οποίες πιστεύουν ότι υπήρξε, όμως  δεν έχουν αποδείξεις. Έψαξαν, ψάχνουν και θα ψάχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Το «κλειδί» σε αυτό το καίριο ζήτημα ίσως βρίσκεται  στην αρχή αυτού του πολύμηνου θρίλερ, δηλαδή στην ημέρα της αρπαγής του Μιχ. Λεμπιδάκη που εκτελέστηκε με υποδειγματικό τρόπο, τόσο υποδειγματικό που γεννά πλήθος ερωτηματικών. Λες και όλα όσα συνέβησαν αφορούσαν γυρίσματα κινηματογραφικής ταινίας του Χόλυγουντ, με τους πρωταγωνιστές και τους κομπάρσους να έχουν πάρει θέση για τον ρόλο τους. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρξε κλακέτα…Η εκτέλεση του σχεδίου ήταν  αψεγάδιαστη. Στη συγκεκριμένη πτυχή της υπόθεσης αναφερθήκαμε και χθες, όμως είναι ένα σκέλος που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από κανένα πόσο μάλλον από τους ειδικούς.

Είναι δεδομένο ότι την 30ή Μαρτίου ο Μιχάλης Λεμπιδάκης δεν ακολούθησε το συνηθισμένο πρόγραμμά του. Και παρ’ όλα αυτά οι απαγωγείς ήξεραν τα πάντα.

Η ΕΛΑΣ αναφέρεται με έμφαση στον τρόπο  επικοινωνίας των δραστών που είχαν αναλάβει την ακινητοποίηση του απαχθέντος πριν και μετά την τέλεση της απαγωγής, στον τρόπο   ενημέρωσης και συντονισμού τους  για τις κινήσεις του απαχθέντος, τόσο κατά την άφιξή του στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών και τη μετέπειτα μετεπιβίβασή του σε αεροπλάνο με προορισμό το Ηράκλειο, όσο και κατά το διάστημα που επισκέφθηκε το εργοστάσιο της εταιρείας στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου από το οποίο αναχώρησε για την κατοικία του στα Καλέσσα. Στη δικογραφία αναφέρεται ότι μέχρι και σήμερα συνεχίζεται η αξιολόγηση των δεδομένων που έχουν στα χέρια τους μετά από άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου.

Όταν η ΕΛΑΣ «έβλεπε» τις συνωμοτικές συναντήσεις απαγωγέων με τρίτα πρόσωπα

Με πολλή προσοχή διερευνούν οι αρμόδιες αρχές τις… συνωμοτικές συναντήσεις βασικών κατηγορουμένων με άλλα πρόσωπα, τα οποία μπορεί να μην περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο της απαγωγής του Μιχ. Λεμπιδάκη, ωστόσο τα ονόματά τους φιγουράρουν στη δικογραφία. Κάποιοι εξ αυτών προσήχθησαν και αφέθηκαν (στη χειρότερη των περιπτώσεων με καταδίκες μερικών μηνών για πλημμελημματικά αδικήματα),  άλλοι πάλι έμειναν εντελώς ανέγγιχτοι. Ωστόσο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πώς η ΕΛΑΣ αποτυπώνει στη δικογραφία αυτές τις περίεργες συναντήσεις ανάμεσα σε τρεις βασικούς συλληφθέντες,  οι οποίοι μάλιστα θεωρούνται ότι συμμετείχαν στην απαγωγή από την αρχή με τρίτα πρόσωπα.

-Γίνεται αναφορά σε συνάντηση στο σπίτι ατόμου σε χωριό του δήμου Σφακίων, απογευματινές ώρες της 24ης Ιουλίου. Εκεί εντοπίζεται ο 43χρονος επιχειρηματίας από το Ρέθυμνο, ενώ λίγες ώρες αργότερα καταφθάνει ένας ακόμα άνδρας συνοδευόμενος από μία κοπέλα. Στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης του σπιτιού φεύγει και κατευθύνεται σε άλλο σπίτι που διατηρεί σε κοντινό χωριό. Όπως αναφέρεται, πλησιάζει με σβηστά φώτα ενώ ήδη τον περιμένει εκεί, επίσης με σβηστά φώτα, ο μικρότερος κατηγορούμενος στην υπόθεση, ο 23χρονος. Παραμένουν εκεί για περίπου δύο ώρες, αναχωρούν και ο καθένας ακολουθεί διαφορετική διαδρομή. Ο πρώτος επιστρέφει στο αρχικό σπίτι απ’ όπου αναχωρούν σταδιακά οι επισκέπτες του.

Λίγες μέρες αργότερα, και πάλι κοντά στο σπίτι του ατόμου που προαναφέρθηκε, οι αστυνομικοί παρατηρούν συνωστισμό οχημάτων, χωρίς να υπάρχει φως στο οίκημα. Μεταξύ άλλων διαπιστώνουν ότι τα σταθμευμένα οχήματα ανήκουν σε δύο εκ των βασικών κατηγορουμένων στην απαγωγή. Διαπιστώνουν επίσης ότι ένα από τα αυτοκίνητα ανήκει σε 40χρονο ο οποίος έχει απασχολήσει σε πολύκροτη υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο, ενώ άλλο αυτοκίνητο ανήκει σε επιστήθιο φίλο του, γνωστό περισσότερο με το ψευδώνυμό του. Σύμφωνα με τα όσα είδαν και κατέγραψαν  αστυνομικοί, άπαντες αποχώρησαν μεταμεσονύκτιες ώρες με σβηστά φώτα και χαμηλή ταχύτητα.Ένα παρόμοιο σκηνικό καταγράφουν στη διάρκεια παρακολούθησης και στις 4 Αυγούστου, με κάποιους από τους προαναφερόμενους να φεύγουν από σπίτι με σβηστά φώτα και να κατευθύνονται προς το γήπεδο του Φραγκοκάστελλου όπου εκεί τους περίμενε άλλο πρόσωπο. Συνομιλούν για 20 λεπτά και αποχωρούν. Στη δικογραφία γίνεται επίσης αναφορά σε συγγενή συλληφθέντα, ο οποίος φέρεται στις 17 Αυγούστου να συναντιέται σε κατάστημα της λεωφόρου Συγγρού με δύο Κρητικούς που διαμένουν στην Αθήνα και ένα ακόμα πρόσωπο.

Και ενώ γίνεται αυτή η αναφορά, η Αστυνομία σημειώνει στη δικογραφία: «Γίνεται μνεία ότι, κατά την ίδια χρονική περίοδο, εκδηλώθηκαν η 23η, η 24η και η 25η επικοινωνία διαπραγμάτευσης (15, 18 και 19/07/2017), με ενεργοποίηση κεραιών που καλύπτουν περιοχές του Νομού Αττικής».

Θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις

Μία άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή που θα διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη  αφορά τους «παραλήπτες» καρτών που χρησιμοποιήθηκαν για τις επικοινωνίες των απαγωγέων με την οικογένεια. Στην δικογραφία αναφέρονται συγκεκριμένα ονόματα στα οποία απεστάλησαν τέτοιες κάρτες και τα οποία αναμένεται να κληθούν προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις.

«Καραμπινάτο» λάθος του απαγωγέα

Σε αντίθεση με την πρώτη φάση της απαγωγής και την υποδειγματική εκτέλεση του σχεδίου,  προκύπτει ότι οι εμπλεκόμενοι που είχαν «στρατολογηθεί» για τη δεύτερη φάση έκαναν πολλά λάθη.

Αρκετά από αυτά «χρεώνονται» στον 60χρονο μεσίτη, ο οποίος εκτός από το ότι ενέπλεξε την ανήλικη κόρη του, έκανε και το λάθος να διενεργήσει μία από τις επικοινωνίες με την οικογένεια από κάρτα που είχε βάλει όμως σε συσκευή που είχε ενεργοποιηθεί στο όνομα του Συλλόγου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου.

Από την έρευνα της Αστυνομίας προέκυψε ότι η συγκεκριμένη σύνδεση είχε ενεργοποιηθεί στο όνομα του 60χρονου μεσίτη.

Η τακτική της οικογένειας  στην απαίτηση των απαγωγέων να πουλήσει ακίνητό της

Στο χθεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Π» γράφαμε μεταξύ άλλων την απαίτηση των απαγωγέων να πουλήσει η οικογένεια ακίνητο-φιλέτο, προκειμένου να συγκεντρώσει τα 30 εκατομμύρια ευρώ για τα λύτρα. Οι απαγωγείς υπέδειξαν στην οικογένεια να βάλει σχετική αγγελία στις Κρητικές Αγγελίες στο φύλλο που θα κυκλοφορούσε στις 11 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τις οδηγίες του η αγγελία θα ήταν: «Πωλείτε  στην βιομηχανική περιοχή Ηρακλείου, μεγάλος επαγγελματικός- βιοτεχνικός χώρος 3000 τμ κτισμένος σε 10.000 τμ οικοπεδική έκταση. Κατάλληλος για πολλές χρήσεις. Τιμή πώλησης ανάλογη με την μοναδικότητα του . Τηλέφωνα επικοινωνίας 69………………. 69…….………. 69…….……….». Οι δράστες διεμήνυσαν ότι αν δεν το έκανε αυτό η οικογένεια, θα είχε συνέπειες, υπονοώντας τον θάνατο του απαχθέντος.

Στις 11 Σεπτεμβρίου η οικογένεια προέβη στην δημοσίευση της αγγελίας, στην οποία ωστόσο είχαν παραλλαχθεί  οι αριθμητικές τιμές που αντιστοιχούσαν στο εμβαδόν του κτίσματος και της οικοπεδικής έκτασης που δήθεν πωλούνταν, καθόσον διαπιστώθηκε ότι το γινόμενο των συγκεκριμένων αριθμητικών τιμών αντιστοιχούσε σε τριάντα εκατομμύρια (30.000.000), γεγονός που θα υποδήλωνε στους δράστες ότι η οικογένεια είχε όντως συγκεντρώσει το συγκεκριμένο ποσό και θα τους το παρέδιδε. Αντ’ αυτού, η οικογένεια χρησιμοποίησε αριθμητικές τιμές, των οποίων το γινόμενο αντιστοιχούσε σε εννέα εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες (9.300.000) ευρώ, ήτοι το ποσό που η οικογένεια είχε συγκεντρώσει μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Αντιλαμβανόμενοι την αλλαγή που είχε πραγματοποιηθεί στη δημοσιευμένη αγγελία και ότι αυτή παρέπεμπε στο ποσό των εννέα εκατομμυρίων τριακοσίων χιλιάδων (9.300.000) ευρώ, οι απαγωγείς δήλωσαν  ότι διαθέτουν μεγαλύτερη υπομονή από αυτή που έχουν τα μέλη της οικογενείας.