Τσουρέκια και καλτσούνια στο τραπέζι μας!

Από τη χορτόπιτα και τα σταφιδόψωμα περνάμε σιγά- σιγά στο τσουρέκι και το καλτσούνι με την κίνηση στα αρτοποιεία να σημειώνει άνοδο, ιδιαίτερα όσο πλησιάζουμε στο Πάσχα.

Ο πρόεδρος του σωματείου αρτοποιών Ηρακλείου «Η Δήμητρα», κ. Μανώλης Βολανάκης, αναφέρει στην «Π» πως τις τελευταίες εβδομάδες ο κόσμος κατανάλωνε κυρίως νηστήσιμα προϊόντα και τα πασχαλινά γλυκά προορίζονταν περισσότερο για δώρα. Σήμερα, Μ. Παρασκευή, και αύριο, Μ. Σάββατο, θα αρχίσουν να αγοράσουν γλυκά για το σπίτι τους ούτως ώστε να είναι φρέσκα για το πασχαλινό τους τραπέζι.

Όσον αφορά τις τιμές, αναφέρει πως οι πασχαλινές κουλούρες πωλούνται από 8 ως 12 ευρώ το κιλό, τα τσουρεκάκια βουτύρου, τα βουτήματα, κοστίζουν από 7 ως 10 ευρώ το κιλό, συνήθως τα βρίσκει κανείς στα 9 ευρώ το κιλό, τα λυχναράκια από 9 ως 12 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Βολανάκης διαπιστώνει πως ο κόσμος δεν ζυμώνει πια στο σπίτι του γλυκά, εξάλλου δεν συμφέρει οικονομικά να το κάνει. Έχει περιορίσει σημαντικά τις ποσότητες που αγοράζει, θα πάρει ένα με ενάμιση κιλό για το σπίτι του ενώ παλιότερα αγόραζε πολλές κούτες και τα προσέφερε σε μέλη της οικογένειάς του. Ο γραμματέας του σωματείου, κ. Βασίλης Δαφέρμος, αναφέρει πως η κίνηση έχει ξεκινήσει από τη Μ. Δευτέρα και θα κορυφωθεί σήμερα και αύριο. Ο κόσμος προμηθεύεται γλυκά για το σπίτι του αλλά και για να τα προσφέρει σε φιλικά του σπίτια, η κίνηση είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι. «Ο κόσμος είναι μουδιασμένος τα τελευταία χρόνια, πρώτα προσπαθεί να καλύψει άλλες ανάγκες και μετά κάνει τα πασχαλινά του ψώνια, κυρίως τις τελευταίες ημέρες που αισθάνεται λίγο πιο χαλαρός», αναφέρει. Ο κ. Δαφέρμος παρατηρεί ότι ο κόσμος δεν φτιάχνει πλέον στο σπίτι του γλυκά και αν το κάνει είναι περισσότερο για να «μυρίσει» το σπίτι του και να νιώσει πιο όμορφα, όχι επειδή κοστίζουν λιγότερο από  ό,τι να αγοράσει.