Όπως είπε ο κ. Τσιάρας, με επίκεντρο ένα ολιστικό σχέδιο, επιχειρείται η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης στη βάση υλοποίησης μεγάλων αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων, σε συνδυασμό με μελέτες και προγράμματα όπως για τα θερμοκήπια, που θα προχωρήσουν άμεσα.
“Γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να εκπονούνται ανά Περιφέρεια, μελέτες που θα μας δώσουν τη δυνατότητα σε ένα δεύτερο χρόνο, να συστήνονται φορείς διαχείρισης του αρδευτικού νερού” τόνισε ο κ. Τσιάρας. Η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, αφού “τα έργα χρειάζονται σχεδιασμό, χρειάζονται μελέτη, αδειοδοτήσεις και κατασκευή”, είπε.
“Σε αυτή την προσπάθεια, ο χρόνος είναι πάντα μια βασική παράμετρος, την οποία κανείς δεν μπορεί να ξεπεράσει. Το σημαντικό όμως είναι, ότι για πρώτη φορά στην ελληνική πολιτεία, στη Θεσσαλία μετά τον Ντάνιελ, και στην Κρήτη τον περασμένο Ιούλιο, ανακοινώσαμε την εκπόνηση συγκεκριμένης μελέτης, μέσω της οποίας θα μπουν σε σειρά ζητήματα που θα δημιουργήσουν συνθήκες επάρκειας του αρδευτικού νερού για τα πολλά επόμενα χρόνια”.
Για την Κρήτη συγκεκριμένα, τόνισε ότι βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και στο επίκεντρο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σε ό,τι αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ, απαντώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε ότι έχουν γίνει πληρωμές σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό σε σχέση με οποιαδήποτε προηγούμενη χρονιά, συμπληρώνοντας ότι “σιγά-σιγά τα πράγματα μπαίνουν σε μία σειρά”. Επιπλέον, τόνισε ότι το θέμα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι ότι “υπάρχουν προβλήματα τα οποία έρχονται από το παρελθόν και ζητήματα τα οποία δημιουργούν τεράστια αμφιβολία σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό παραγωγών σε σχέση με την διάθεση και την κατανομή ευρωπαϊκών πόρων”.
“Το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες που θα δείξουν την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Για εμένα, είναι ένα προσωπικό στοίχημα να γίνει ένας Οργανισμός που θα λειτουργεί μέσα από όρους απόλυτης διαφάνειας και δικαιοσύνης, υπέρ των ίδιων των παραγωγών, υπέρ του πρωτογενούς τομέα και υπέρ της αίσθησης ότι υπάρχει ένας Οργανισμός, ο οποίος λειτουργεί με τον τρόπο που θα ‘πρεπε να λειτουργεί, απέναντι σε όλους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους”.
Για το παγκρήτιο συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη 15/1/2025 στο Ηράκλειο και στο οποίο συμμετέχουν αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και αλιείς, ο κ. Τσιάρας επανέλαβε ότι αποτελεί δημοκρατικό τους δικαίωμα, τόσο η διοργάνωση, όσο και η συμμετοχή σε αυτό, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι “πολλά από τα θέματα τα οποία θεωρητικά έλαβα ως ζητήματα που τίθενται στο συλλαλητήριο, ήδη έχουν απαντηθεί και έχουν ήδη λυθεί”.
“Θα μπορούσε κανείς, με πολύ ευκολότερο τρόπο, να έχει τη δυνατότητα μιας συνάντησης νωρίτερα, να δοθούν οι αμοιβαίες εξηγήσεις και να γίνει η απαραίτητη ενημέρωση και από τη μία και από την άλλη πλευρά. Έτσι θα μπορούσε πιθανότατα να μην υπάρχει αυτή ένταση” εξήγησε ο Κώστας Τσιάρας, επαναλαμβάνοντας ότι ο διάλογος αποτελεί “το μόνο δρόμο και τη μόνη πρακτική, για να δούμε πώς μπορούμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, την Κρήτη και συνολικά την πατρίδα μας”.
Αύριο, ο κ. Τσιάρας θα ολοκληρώσει την επίσκεψη και τις επαφές του στην Κρήτη, επισκεπτόμενος περιοχές της περιφερειακής ενότητας Λασιθίου.