Συγγενείς των θυμάτων τίμησαν και στο Ηράκλειο τη μνήμη των θυμάτων τροχαίων

Λίγες σταγόνες αλκοόλ, ένα κόκκινο φανάρι, μία ιδέα παραπάνω γκάζι αρκούν για να χαθεί για πάντα μία ανθρώπινη ζωή.

Γονείς, γιαγιάδες και παππούδες, αδέλφια, φίλοι ατόμων που «έφυγαν» από κοντά τους εξαιτίας τροχαίων δυστυχημάτων έδωσαν χθες το μεσημέρι ραντεβού στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Στο χέρι μία φωτογραφία, στον ουρανό μπαλόνια με τα ονόματα όσων μας βλέπουν πια από ψηλά, στο μικρόφωνο η φωνή να σπάει όταν αναφέρονται λεπτομέρειες για τη μοιραία στιγμή που έσβησε ένα χαμόγελο από τα χείλη.

Οι Ηρακλειώτες συμμετείχαν στην εκδήλωση για την  Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων

Οι ήχοι της φιλαρμονικής του Δήμου Ηρακλείου έντυσαν μία εκδήλωση μνήμης που οργάνωσε ο πανελλήνιος σύλλογος “SOS Τροχαία Εγκλήματα” υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου. Έγινε με τη στήριξη της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, του συλλόγου εκπαιδευτικών Α΄βάθμιας εκπαίδευσης “Δομίνικος Θεοτοκόπουλος”, του ΕΚΑΒ Ηρακλείου και του Σωματείου Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής Ν. Ηρακλείου.

Αφορμή στάθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων και στόχος των διοργανωτών ήταν να ευαισθητοποιήσουν πολιτεία και κοινωνία για να ληφθούν, επιτέλους, αποτελεσματικά μέτρα κατά των τροχαίων.

Μπαλόνια με ονόματα όσων χάθηκαν στην άσφαλτο  αφέθηκαν στον ουρανό

«Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας» είπε στην «Π» το μέλος του ΔΣ του συλλόγου “SOS Τροχαία Εγκλήματα”, κ. Μανώλης Σταυρουλάκης. Όπως ανέφερε, καίριο πρόβλημα των συγγενών των θυμάτων είναι να καταφέρουν να αναδείξουν τις αιτίες που έχασαν τη ζωή τους τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

«Είναι πολύ δύσκολο να φωτίσουμε και να δώσουμε ονοματεπώνυμο ευθύνης σε κάθε τροχαίο» σημείωσε και πρόσθεσε: «η Δικαιοσύνη, δυστυχώς, δεν ανταποκρίνεται, δεν υπάρχει η κατάλληλη νομοθεσία».

Ο κ. Σταυρουλάκης περιέγραψε πως ο κάθε γονιός, αδελφός ή φίλος ζει διπλή τραγωδία αφού μετά το τροχαίο βιώνει μία ψυχοφθόρα, κοστοβόρα και επίπονη διαδικασία στις αίθουσες των δικαστηρίων.

«Σήμερα είναι μια μέρα για να θυμόμαστε και να  μνημονεύουμε τους νεκρούς μας, αγωνιζόμαστε για να σταματήσει η γενοκτονία. Στην Κρήτη είμαστε το μέρος που έχουμε τόσα τροχαία. Στην ανθρωποθυσία στους δρόμους έχουμε ένα μεγάλο μερτικό, ίσως από τα μεγαλύτερα» ανέφερε.

Ο σύλλογος καλεί τον κόσμο να κινητοποιηθεί για να έχουμε, επιτέλους, το δικαίωμα να κυκλοφορούμε και να αισθανόμαστε ασφαλείς. «Είμαστε εν δυνάμει και ανά πάσα στιγμή θύματα και θύτες σε αυτό τον παραλογισμό της ασφάλτου» τόνισε ο κ. Σταυρουλάκης.

Όπως είπε, δεν μπορεί να αντέξει κανείς το γεγονός ότι αποδίδονται ευθύνες σε ένα 18χρονο που έχασε τη ζωή του, από τη στιγμή που δεν υπάρχει η κατάλληλη παιδεία, η επιτήρηση και γενικότερα δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης των τροχαίων από τους αρμόδιους.