Τρίτη η Κρήτη σε περιστατικά εις βάρος θρησκευτικών χώρων

Τα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα που έλαβαν χώρα κατά το έτος 2023 και την γεωγραφική τους κατανομή, έδωσε το Τμήμα Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων.

Από τα 608 περιστατικά που έγιναν όλη τη χρονιά, τα 49 σημειώθηκαν στην Κρήτη, η οποία κατατάσσεται στην τρίτη θέση. Στην 1η θέση βρίσκεται η Αττική με 146 και στη 2η η Κεντρική Μακεδονία με 121. 

Τα περιστατικά κατανέμονται ανά θρήσκευμα ως εξής:

Χριστιανισμός: 599 περιστατικά πάσης φύσεως (βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ληστείες, ιεροσυλίες, νεκροσυλίες, συλήσεις τάφων, εμπρησμοί και λοιπές βεβηλώσεις).

Ειδικότερα:

Ορθόδοξη Εκκλησία: 591 περιστατικά ήτοι το 97,20% επί του συνόλου,

Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί (Γ.Ο.Χ.): 6 περιστατικά ήτοι το 0,99% επί του συνόλου,

Χριστιανοί Μάρτυρες του Ιεχωβά: 2 περιστατικά ήτοι το 0,33% επί του συνόλου,

Ιουδαϊσμός: 6 περιστατικά αντισημιτικού χαρακτήρα, ήτοι το 0,99% επί του συνόλου.

Μουσουλμανισμός: 3 περιστατικά, ήτοι το 0,49% επί του συνόλου.

Αναφορικά με την Έκθεση, να αναφέρουμε ότι στο Εισαγωγικό μέρος (Ι) παρουσιάζεται το ιστορικό και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα, με ειδική αναφορά στην ανέγερση και λειτουργία λατρευτικών χώρων. Ακολούθως, γίνεται αναφορά στο Δίκτυο καταγραφής περιστατικών, προσδιορίζονται τα είδη χώρων θρησκευτικής σημασίας που ελήφθησαν υπόψη και παρατίθεται κατάλογος με τους συνεργαζόμενους θρησκευτικούς και κρατικούς φορείς.

Στο δεύτερο μέρος (ΙΙ) παρατίθενται τα πάσης φύσεως περιστατικά σε βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, τα οποία περιήλθαν σε γνώση της Υπηρεσίας, ανά θρησκευτική κοινότητα, συνοδευόμενα από ιστορικά, νομικά και στατιστικά στοιχεία κατά περίπτωση.

Στο τρίτο μέρος (ΙΙΙ) ακολουθεί γεωγραφική και στατιστική απεικόνιση των δεδομένων υπό μορφή χαρτών και γραφημάτων, με αποτύπωση: α) της γεωγραφικής κατανομής των περιστατικών στην Επικράτεια ανά Θρήσκευμα,

β) της γεωγραφικής κατανομής του συνόλου των καταγεγραμμένων περιστατικών ανά Περιφέρεια,

γ) της χρονολογικής κατανομής των περιστατικών ανά μήνα,

δ) των εξιχνιασθέντων και μη εξιχνιασθέντων περιστατικών.

Πρόκειται για στοιχεία που συγκεντρώνονται τα τελευταία 9 χρόνια και προκύπτει ότι 

α) τα περιστατικά στη συντριπτική τους πλειονότητα αφορούν υλικές ζημιές

β) οι δράστες των περιστατικών εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας πολύ σπάνια έχουν θρησκευτικά κίνητρα

Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, κ. Γ. Καλαντζής στο εισαγωγικό του σημείωμα αναφέρει: «Πάντως, το γεγονός ότι τα κίνητρα των περιστατικών που καταγράφονται κάθε χρόνο στην Έκθεση δεν είναι στην πλειονότητά τους θρησκευτικά είναι πράγματι αισιόδοξο και ενθαρρυντικό. Η διαφύλαξη αυτού του κεκτημένου αποτελεί ευθύνη τόσο της Πολιτείας όσο και των θρησκευτικών κοινοτήτων. Η τήρηση του νόμου, η ανάπτυξη του διαθρησκειακού διαλόγου καθώς και η συνεργασία των θρησκευτικών κοινοτήτων με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας, της ενδοοικογενειακής βίας και άλλων κοινωνικών προβλημάτων καθώς και τη στήριξη των νόμιμων μεταναστών και προσφύγων για την επιτυχή ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία αποτελούν προϋποθέσεις για την προστασία ενός κεκτημένου για το οποίο η Ελλάδα δικαίως είναι υπερήφανη».

Η «Έκθεση για τα Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα» έτους 2023 είναι αναρτημένη στον σύνδεσμο: https://www.minedu.gov.gr/publications/docs2023/Έκθεση_2023.pdf της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.