Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου

Μια σειρά δραστηριοτήτων για παιδιά  οργανώνει για τον μήνα Ιούλιο το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου φέρνει στο Μουσείο ένα τριήμερο φιλοσοφίας για παιδιά. Στη διάρκεια του κάθε εργαστηρίου θα προσεγγίσουμε τη φιλοσοφία, αντλώντας έμπνευση από αρχαίους ελληνικούς και κινεζικούς μύθους. Το καλοκαιρινό εβδομαδιαίο εργαστήρι για παιδιά θα πραγματοποιηθεί από τις 10 ως τις 14 Ιουλίου. Μια εβδομάδα εξερεύνησης της ιστορίας της πόλης και των Συλλογών του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Τρίτη 4, Πέμπτη 6, Σάββατο 8 Ιουλίου

Ώρα: 10:00 – 12:30

Το Εργαστήριο Φιλοσοφικής Έρευνας και Μετάφρασης του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης διοργανώνουν καλοκαιρινά εργαστήρια φιλοσοφίας για/με παιδιά στον χώρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, μέσα στο πλαίσιο των δράσεων, στις οποίες συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Κρήτης για την προώθηση της συγκριτικής εξέτασης του αρχαίου ελληνικού και κινεζικού πολιτισμού.

Η φιλοσοφία για/με παιδιά (p4c) είναι μία διεθνής παιδαγωγική πρακτική με σκοπό την καλλιέργεια της φιλοσοφικής σκέψης στα παιδιά μέσα από τον διάλογο.

Με αφορμή μύθους από την αρχαία ελληνική και κινεζική παράδοση, θα διερευνήσουμε τι σημαίνουν η ευτυχία, η μνήμη, η ελευθερία, η αλήθεια και το ψέμα, καθώς και άλλες φιλοσοφικές έννοιες. Μέσα από τον φιλοσοφικό προβληματισμό και τον διάλογο τα παιδιά θα κινητοποιήσουν τη σκέψη και τη φαντασία τους και θα γίνουν μέρος μίας συλλογικής προσπάθειας, με σκοπό να διερευνήσουν τις σημασίες των εννοιών που συναντούν αλλά, κυρίως, να κατανοήσουν τις ίδιες τους τις σκέψεις και τον εαυτό τους.

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

«Θυμόμαστε ή ξεχνάμε στο νησί της Κίρκης: Άνθρωπος (人) ή γουρούνι (豬);»

Τρίτη 4 Ιουλίου | παιδιά που έχουν τελειώσει A΄ ως Γ΄ Δημοτικού

(διαμεσολάβηση: Στέλιος Γκαδρής, Πανεπιστήμιο Κρήτης / Στέλλα Μαλλιαράκη, Ιστορικό Μουσείο Κρήτης)

«Ανακαλύπτοντας την αλήθεια στον μύθο (在神话中寻找):

Το δαχτυλίδι του Γύγη, οι πεταλούδες του Zhuangzi και ο Καζαντζάκης»

Πέμπτη 6 Ιουλίου | παιδιά που έχουν τελειώσει Δ΄ ως ΣΤ΄ Δημοτικού

(διαμεσολάβηση: Στέλλα Μαλλιαράκη, Ιστορικό Μουσείο Κρήτης / Μαρία Κασμιρλή, Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου)

«Το κουτί της Πανδώρας και η Νιουγουά (女媧)»

Σάββατο 8 Ιουλίου | παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου

(διαμεσολάβηση: Στέλιος Γκαδρής, Πανεπιστήμιο Κρήτης / Μαρία Κασμιρλή, Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου / Στέλλα Μαλλιαράκη, Ιστορικό Μουσείο Κρήτης)

* Τα εργαστήρια φιλοσοφίας για παιδιά υλοποιούνται στο πλαίσιο του υποέργου «Δράσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης για την προώθηση της συγκριτικής εξέτασης του αρχαίου ελληνικού και κινεζικού πολιτισμού» που εκτελείται μέσω της Πράξης «Προώθηση Μελέτης Αρχαίου Ελληνικού και Κινεζικού Πολιτισμού».

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ «ΨΗΦΙΔΕΣ ΜΙΑΣ ΠΟΛΗΣ»

10-14 Ιουλιου 2023

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί από Δευτέρα 10 ως Παρασκευή 14 Ιουλίου στους χώρους του Μουσείου, αλλά και στην πόλη του Ηρακλείου μέσα από περιπατητικές διαδρομές σε σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος.

Ψηφίδες μιας πόλης

ΔΕ-ΠΑ 10:00-14:00 | παιδιά που έχουν τελειώσει A΄ ως Γ΄ Δημοτικού

Με οδηγό το αρχιτεκτονικό παλίμψηστο του Ηρακλείου, θα γνωρίσουμε την ιστορία της πόλης.

Πώς διαμορφώνεται η ταυτότητα μιας πόλης και τι θέση έχει σε αυτήν ο ίδιος ο πολίτης κάθε εποχής; Θα εξερευνήσουμε τα σημάδια της ιστορίας στους δρόμους του Ηρακλείου και θα ανακαλύψουμε πώς αυτά συνδέονται με τα αντικείμενα του Μουσείου.

Εβδομαδιαίο κόστος συμμετοχής: 70€

Για τη συμμετοχή στις καλοκαιρινές δράσεις του ΙΜΚ είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Πληροφορίες | Δηλώσεις συμμετοχής: καθημερινά (Δε-Πα) 9:00-15:00 2810283219, εσωτ. 101 www.historical-museum.gr