Τρία χρόνια μετά, όλα ίδια: Τα 18 δευτερόλεπτα που άλλαξαν το Αρκαλοχώρι
Τρία χρόνια μετά, όλα ίδια: Τα 18 δευτερόλεπτα που άλλαξαν το Αρκαλοχώρι

Τα μαρτυρικά 18 δευτερόλεπτα που άλλαξαν το Αρκαλοχώρι και δεκάδες άλλα χωριά που γέμισαν ερείπια επανέρχονται σήμερα στις μνήμες των σεισμόπληκτων, καθώς συμπληρώνονται 3 χρόνια από το φονικό σεισμό που άλλαξε τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων.

Η πολυδιαφημισμένη οικιστική ανασυγκρότηση της περιοχής αποδείχτηκε δέσμευση χωρίς αντίκρισμα αν λάβει κανείς υπόψη του ότι από τους 3.000 φακέλους που έχουν κατατεθεί από τους σεισμόπληκτους για να χρηματοδοτηθούν για να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους τα έχουν καταφέρει λιγότεροι από 200.

Οικίσκοι στο Αρκαλοχώρι

 

Στη σεισμόπληκτη περιοχή του Αρκαλοχωρίου βαθαίνουν οι αντιθέσεις, καθώς στον ίδιο τόπο που σήμερα κατασκευάζεται με ταχύτατους ρυθμούς το νέο αεροδρόμιο Καστελλίου που θα φέρει στον τόπο μας 17 εκ τουρίστες το χρόνο, χιλιάδες σεισμόπληκτοι εγκατέλειψαν τον τόπο τους, άλλοι μένουν σε οικίσκους, άλλοι παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα επιλέγοντας να ζουν μέσα σε «κίτρινα» σπίτια.

Έτσι στον ίδιο τόπο που καλπάζει του ανάπτυξη του αεροδρομίου, βαλτώνει η οικιστική ανασυγκρότηση των ανθρώπων που έχασαν τα σπίτια τους τα μαγαζιά τους μετά το σεισμό και τρία χρόνια μετά είναι αναγκασμένοι να δίνουν μια απερίγραπτη μάχη με τη γραφειοκρατία, την κρατική αναλγησία και τους αποκλεισμούς όπως για παράδειγμα από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» η σημασία του οποίου είναι κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους της περιοχής.

Άλλαξε η γεωγραφία της τοπικής αγοράς

Στη σεισμόπληκτη κοινωνία του Δήμου Μινώα που προσπαθεί να σταθεί όρθια ανάμεσα σε ερείπια, μπάζα και διαλυμένες κατασκευές τίποτα δεν εμπόδισε τις τράπεζες να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.

Ακόμα και αυτοί που χώρεσαν τη ζωή τους μέσα σε ένα οικίσκο ξαφνικά βρέθηκαν να απειλούνται ότι θα τον χάσουν και αυτόν, ενώ η περίφημη επιδότηση ενοικίου που συνεχώς εξαγγέλλεται παραμένει στα χαρτιά.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελπίδα Κώστας Γκαντάτσιος, τονίζει στο patris.gr με νόημα ότι «οι 1000 μέρες που πέρασαν δεν κατάφεραν να επουλώσουν την καταστροφή και τις απώλειες που έφερε ο εγκέλαδος των 18 δευτερολέπτων.

Δυστυχώς είμαστε στο σημείο μηδέν και αυτό το οποίο διαπιστώνεται είναι ότι υπάρχει τεράστια αναντιστοιχία λόγων και πράξεων και έργων.

Ενώ αρχικά έσπευσαν να ενθαρρύνουν τον κόσμος με τις πρώτες προκαταβολές ουσιαστικά αυτές έμεναν στα αποθεματικά των τραπεζών χωρίς να μπορούν να αξιοποιηθούν για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων σπιτιών.

Καφενείο στο Αρκαλοχώρι που καταστράφηκε από τον φονικό σεισμό

Κοινός παρονομαστής της κατάστασης αυτής, είναι η γραφειοκρατία και όχι η αδιαφορία των κατοίκων στους οποίους προσπαθούν να μεταθέσουν τεχνηέντως τις ευθύνες».

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Γκαντάτσιο, ως το Νοέμβρη του 2023 είχαν επιδοθεί σε 55 ιδιοκτήτες ακινήτων όλων των ειδών τα κατασχετήρια. Έπρεπε να ληφθεί μέριμνα να μη γίνουν πλειστηριασμοί όπως δυστυχώς έγιναν. Μέσα στο 2024 είχαμε 15 πλειστηριασμούς.

Λιγότεροι από 200 οι ολοκληρωμένοι φάκελοι για την αποκατάσταση σπιτιών

Το γεγονός ότι είναι λιγότεροι από 200 οι φάκελοι των ανθρώπων που κατάφεραν να πάρουν το πράσινο φως αποκατάστασης του σεισμόπληκτου κτίσματος τους ανάμεσα σε άλλους 3.000 που φτάνουν στην πηγή και νερό δεν πίνουν, δίνει όλη τη γεωγραφία της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή.

Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Η Ελπίδα» η πολυδιαφημιζόμενη ενίσχυση του ΤΑΕΦΚ που είχε ανακοινωθεί παραμένει στα χαρτιά και μέχρι έρθει ο συμπληρωματικός αριθμός εργαζομένων θα φύγουν οι πρώτοι.

Ο ίδιος τονίζει ότι είναι αποτρεπτικό στο να φτιάξει φακέλους ο κόσμος, το τιμολόγιο εργασιών ήταν διαμορφωμένο με τιμές του 2011 και πήρε μια ελάχιστη αύξηση 5-6 % που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές τιμές της αγοράς με βάση στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ.