Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της λειψυδρίας οι δήμαρχοι της Κρήτης, σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην άμεση λήψη μέτρων, που θα βάλουν φρένο στην αλόγιστη σπατάλη νερού, καθώς διανύουμε τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων 35 χρόνων. Με βασική προτεραιότητα τη διασφάλιση της ύδρευσης των πολιτών και την κάλυψη των αναγκών της κτηνοτροφίας, οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης αποφάσισαν την ελλειμματική άρδευση, ενώ στο επόμενο διάστημα αναμένεται να εξειδικεύσουν μια σειρά μέτρων αυστηρής διαχείρισης του νερού.
“Καμπανάκι” για την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει χτύπησε χθες ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Β. Λαμπρινός υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι είναι επείγουσα η ανάγκη να ληφθούν ενιαία μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας και την επιβολή κυρώσεων.
Ο ίδιος εξέφρασε την αγωνία του για τη θερινή περίοδο με δεδομένο το γεγονός ότι ο Αποσελέμης βρίσκεται σε οριακή κατάσταση με εξαιρετικά περιορισμένες χρονικές δυνατότητες στην υδροδότηση. Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε είναι σημαντικό να μπει φρένο στην άσκοπη χρήση του νερού. Τραγική χαρακτήρισαν την κατάσταση οι δήμαρχοι της Κρήτης που υπογράμμισαν ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ενιαία διαχείριση νερού τονίζοντας ότι είναι μονόδρομος.
Ανήσυχος εμφανίστηκε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου τονίζοντας ότι τους θερινούς μήνες η περιοχή του τετραπλασιάζει τους κατοίκους της, ενώ ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης τόνισε ότι οι ορεινοί και αγροτικοί δήμοι δεν έχουν λιγότερα προβλήματα, καθώς καλούνται να διαχειριστούν το ζήτημα της άρδευσης και των αναγκών του πρωτογενούς τομέα.
Στην κατεύθυνση αυτή είναι σημαντική όπως είπε η ευαισθητοποίηση, η συναίνεση και ασφαλώς η συνεργασία των πολιτών, που θα πρέπει να εξασφαλιστεί μέσα από διαφημιστικές καμπάνιες που θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα. Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο Μινώα περιέγραψε ο δήμαρχος κ. Ζ. Καλογεράκης τονίζοντας ότι ενώ έχει έναν συνδυασμένο κύκλο άρδευσης το σκηνικό στην περιοχή σε ότι αφορά στα διαθέσιμα νερού είναι δραματικά.
“Έχω πέντε φράγματα και δεν έχω ένα ντενεκάκι νερό” τόνισε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας ότι η κατάσταση αυτή έχει οδυνηρές παρενέργειες στον κοινωνικό ιστό, αφού κλωνίζεται η τοπική οικονομία.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κ. Μαμουλάκης σχολίασε ότι “το Ισραήλ και η Κύπρος έλυσαν το πρόβλημα λειψυδρίας με την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού”, ενώ ο δήμαρχος Χερσονήσου υπογράμμισε ότι η κοινωνία της Κρήτης θα πρέπει να πάρει ένα ενιαίο μήνυμα για την κατάσταση που υπάρχει μέσα από μια καταιγιστική καμπάνια που θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.
Παράλληλα οι δήμαρχοι υπογράμμισαν ότι η Διεύθυνση Γεωργίας θα πρέπει να δώσει στους Δήμους και τις ΔΕΥΑ έγγραφες οδηγίες για το ποιες είναι οι ενδεικνυόμενες ποτιστικές ανάγκες των καλλιεργειών, ώστε να προσδιοριστούν με τρόπο συγκεκριμένο και να μπουν σαφή όρια. «Δεν μπορείς να ποτίζεις τις ελιές σα να είναι σκόρδα» τόνισαν χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα υπογραμμίστηκε η ανάγκη επέκτασης των αρδευτικών δικτύων των βιολογικών καθαρισμών που κάνουν τριτοβάθμια επεξεργασία, ώστε να μπορούν να αρδευτούν όσο το δυνατό περισσότερες περιοχές.