Ροή ειδήσεων
Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2024
Γιορτάζουν: Ελευθέριος, Ανθή, Σύλβια, Σωσσάνα, Ααρών, Αβραάμ, Αδάμ, Αδαμάντιος, Εύα, Δαβίδ, Δαν, Δεβόρα, Εσθήρ, Μελχισεδέχ, Νώε, Ραχήλ, Ρεβέκκα, Ρούμπεν, Σάρα, Ισαάκ, Ιώβ, Αιθάν
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
Τρεις Λασιθιώτες νεφροπαθείς έκαναν μεταμόσχευση νεφρού τις τελευταίες μέρες

Τρεις Λασιθιώτες νεφροπαθείς έκαναν μεταμόσχευση νεφρού τις τελευταίες 15 μέρες στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας. Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο γεγονός για τα τοπικά χρονικά, αφού η τελευταία μεταμόσχευση που είχε γίνει για νεφροπαθή από το Λασίθι ήταν το 2016, ενώ τα τελευταία 30 χρόνια έχουν μεταμοσχευθεί συνολικά 12 νεφροπαθείς από το νομό.

Δεν είναι όμως μόνο τα αριθμητικά δεδομένα που είναι εντυπωσιακά για τις τρεις μεταμοσχεύσεις που έγιναν και εξελίσσονται θετικά. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για το μέλλον των νεφροπαθών που ειδικά στο Λασίθι αντιμετώπισαν κατά καιρούς αρκετά προβλήματα. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας αφού υπάρχουν περισσότερα μοσχεύματα, εξαιτίας της αύξησης της προσφοράς των δοτών και αυτό γεννά ελπίδες για πολλούς συνανθρώπους που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια ή για όσους θα νοσήσουν στο μέλλον.

Η μαρτυρία του πρώην προέδρου νεφροπαθών

Ένας από τους τρεις Λασιθιώτες που μεταμοσχεύθηκαν ήταν ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Λασιθίου Μανόλης Αρναουτάκης που περιγράφει όσα έζησε πριν και μετά την επέμβαση.

«Δεν είναι απλή η αναμονή. Είναι πολύ ψυχοφθόρο να μην ξέρεις αν είσαι συμβατός. Έρχεσαι και περιμένεις. Όταν βρεθεί ένα μόσχευμα δεν καλούν ένα άτομο που είναι στην λίστα, καλούν 4 και 5 άτομα και βέβαια περιμένεις μέχρι να τελειώσει το χειρουργείο όσην ώρα διαρκεί και μένεις χωρίς νερό, χωρίς φαγητό. Είναι παρά πολύ δύσκολη διαδικασία. Αν τελικά το πάρεις το μόσχευμα, παρά τους πολλούς πόνους, είναι το πιο ευχάριστο συναίσθημα. Γιατί όπως συνηθίζουμε να λέμε: «μπροστά στα κάλλη τι είναι ο πόνος»!, γιατί έχεις κάνει κάτι που ψυχολογικά είναι σημαντικό. Αισθάνεσαι περηφάνια, γιατί ξαναζείς σαν άνθρωπος, μπαίνεις στους ρυθμούς τους κανονικούς στη ζωή σου. Δύο μέρες είναι η μεγάλη δυσκολία μέχρι να πάρει το μόσχευμα μπροστά και μετά θα μπορείς να κοιμηθείς, να περπατήσεις, να λειτουργείς σαν άνθρωπος».

Μια εβδομάδα μετά την μεταμόσχευση ο κ. Αρναουτάκης αναμένει την πλήρη ενεργοποίηση του νεφρού που μεταμοσχεύθηκε ενώ θα παραμείνει κοντά στο νοσοκομείο για να παρακολουθείται για ένα χρονικό διάστημα όπως προβλέπεται.

Ο ίδιος πιστεύει και το ζει πλέον από εμπειρία πως «Η δωρεά οργάνων είναι πάρα πολύ σημαντική. Διότι όταν ένας άνθρωπος είναι υγιής και για κάποιο λόγο φεύγει απ’ τη ζωή, είτε είναι τροχαίο είτε άλλος λόγος, μπορεί να προσφέρει». Δικαίως διερωτάται: «Γιατί πρέπει όλα αυτά τα όργανα που έχει να μπουν σε ένα λάκκο και να θαφτούν; Υπάρχει λόγος;»

Ο πρώην πρόεδρος των νεφροπαθών του Λασιθίου επισημαίνει στο anatolh.com, πως είναι αναγκαίο «όσοι μπορούν να το κάνουν. Η δωρεά είναι σημαντική· όποιος μπορεί να το κάνει να μην το αφήνει, να προχωρεί. Αν σκεφτείτε πως τρεις άνθρωποι από το Λασίθι αυτές τις μέρες είμαστε εδώ, κι ένας από το Ηράκλειο, καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι».

Μοσχεύματα υπάρχουν

Ο Μανόλης Αρναουτάκης δίνει ένα πραγματικό τόνο αισιοδοξίας για όσους έχουν ανάγκη μεταμόσχευσης. «Να σας πω κάτι για να το γνωρίζετε. Τις προηγούμενες μέρες ήμουνα στην αιμοκάθαρση και ήταν τρία άτομα που περιμένουν να πάρουν σειρά. Μοσχεύματα πιστεύω υπάρχουν, έχουν ευαισθητοποιηθεί οι άνθρωποι – όπως το βλέπω εγώ – και υπάρχουν. Κάθε μέρα έρχονται άνθρωποι που τους έχουν καλέσει για μεταμόσχευση. Είναι πάρα, μα πάρα πολύ, σημαντικό όλο αυτό που γίνεται και ζητώ από τον κόσμο, να μην το αφήσει. Όσοι μπορούν να γίνουν δότες».

Για την σημασία που έχει η δωρεά κάνει λόγο και η Ανθούλα Κουτουλάκη από την Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, η οποία αναφέρει πως είναι εξαιρετικά σημαντικό πως τρεις συμπολίτες είχαν τη δυνατότητα της μεταμόσχευσης και κάνει λόγο για την αξία και την σημασία που έχει η Δωρεά Οργάνων και Ιστών αφού «αφορά την προσφορά των οργάνων προς μεταμόσχευση από έναν συνάνθρωπό μας (δότης) που δεν είναι πια στη ζωή. Από έναν δότη, μπορούν να σωθούν έως και 8 ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης οργάνων και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής ή ακόμη και να σωθούν έως και 100 ασθενείς μέσω της Δωρεάς Ιστών».