Στο πάρκο Γεωργιάδη

Κλειστό θα είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας το πάρκο ψ στο σύνολό του, προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες κλαδέματος που προβλέπονται στο πλαίσιο της εργολαβίας της μελέτης ανάπλασης που υλοποιείται.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι την Κυριακή θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού των φυτεύσεων και όλων των εργασιών καλλωπισμού των φυτών που προβλέπονται στη μελέτη του έργου, και από τη Δευτέρα θα ανοίξει το τμήμα του πάρκου που δεν είναι διαμορφωμένο εργοταξιακά.

Στο μεταξύ η πορεία υλοποίησης του έργου της ανάπλασης εξελίσσεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, πράγμα το οποίο δείχνει ότι μοιραία συμπιέζονται και τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί σε σχέση με την εκτέλεση των εργασιών που θεωρητικά θα έπρεπε να είχαν τελειώσει.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι παρά τις οξύτατες αντιδράσεις, τις αντιπαραθέσεις που προηγήθηκαν και τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τη Λότζια τόσο σε σχέση με το αποτέλεσμα που θα προκύψει όσο και σε σχέση με τους ρυθμούς υλοποίησης του έργου, καταγράφεται μια εντυπωσιακή αργοπορία στην εκτέλεση των εργασιών που σε κάθε περίπτωση προκαλεί αρνητικά σχόλια.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν καθυστερήσεις από τον ανάδοχο του έργου που έχει αναλάβει την  ανάπλαση του πάρκου Γεωργιάδη, λόγω των καιρικών συνθηκών που προηγήθηκαν.

Σε όλη την έκταση του εργοταξίου  έχει συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα λάσπης ,που θα πρέπει να στεγνώσει για να μπορέσει ο ανάδοχος να εργαστεί.  «Δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα σε σχέση με την εξέλιξη της εργολαβίας» τονίζει ο αντιδήμαρχος, ο οποίος σημειώνει ότι είναι αδύνατο κάτω από αυτές τις καιρικές συνθήκες που έχουν αφήσει πίσω τους ένα τόσο μεγάλο στρώμα λάσπης να δουλέψουν τα συνεργεία.

Αφού τελειώσουν οι βροχές, τότε θα αρχίσουν οι εργασίες τονίζει ο αντιδήμαρχος ξεκαθαρίζοντας ότι μοιραία η καθυστέρηση αυτή θα επηρεάσει και τον χρόνο παράδοσης του πρώτου τμήματος του έργου. Ο ίδιος σημειώνει ότι ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών, στο τέλος του Μαΐου θα παραδοθεί ένα τμήμα του πάρκου, καθώς μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα σχηματοποιηθεί το εργοτάξιο και ο χρόνος θα αξιοποιηθεί παραγωγικά.

Ανανέωση στο αναψυκτήριο

Ο αντιδήμαρχος σημειώνει ακόμα ότι παράλληλα με τις εργασίες ανάπλασης βρίσκεται σε εξέλιξη μια μελέτη για την αναβάθμιση του αναψυκτηρίου το οποίο όπως υποστηρίζει θα αποδοθεί σε λειτουργία το καλοκαίρι.

Όπως είναι γνωστό στο πλαίσιο των περιορισμένων μέχρι σήμερα εργασιών που έχουν γίνει στο πάρκο, έχει ολοκληρωθεί το  ξήλωμα του κράσπεδου με σκοπό να γίνει νέο δίκτυο διαχείρισης ομβρίων, και παράλληλα να εγκατασταθεί και η δεξαμενή, μέσα από την οποία θα ποτίζεται το πάρκο.

Στο πάρκο υπάρχουν υπόγεια νερά, τα οποία θα αξιοποιηθούν προκειμένου να συντηρούν το σύνολο των φυτεύσεων μέσα από την εγκατάσταση νέου συστήματος άρδευσης. Παράλληλα σε αυτό το τμήμα του έργου θα γίνει εγκατάσταση νέων κρασπέδων.

Μάλιστα όπως είπε όλο το πάρκο θα «ψηλώσει» κατά 15 πόντους προκειμένου να μην γίνουν σε βάθος εκσκαφές που ενδεχομένως θα προκαλούσαν τραυματισμούς στις ρίζες των δέντρων. Θυμίζουμε ότι στη διαχειριστική μελέτη του πάρκου, η οποία είναι προϊόν της επιστημονικής επιτροπής που συγκλήθηκε, έχουν περιληφθεί τρία κομβικά στοιχεία, που είναι απολύτως δεσμευτικά για τον ανάδοχο του έργου.

Το πρώτο είναι ότι δεν θα γίνουν κλαδέματα και κοπές, παρά μόνο για λόγους ασφάλειας. Το δεύτερο είναι ότι δεν θα γίνουν  οι φυτεύσεις -που έχουν σχεδιαστεί- στα δύο παρτέρια του πάρκου, ώστε να υπάρχει ελεύθερος χώρος για εκδηλώσεις. Το τρίτο είναι ότι σε όποια σημεία οι ρίζες των δέντρων είναι επιφανειακές, οι εργασίες θα γίνουν χειρωνακτικά ώστε να μην τραυματιστούν τα δέντρα».

Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος «οι περιορισμοί αυτοί είναι απολύτως δεσμευτικοί, διότι η εφαρμοστική μελέτη που καλείται να εκτελέσει ο ανάδοχος του έργου, είναι υποσύνολο της διαχειριστικής μελέτης, καθώς εμπεριέχει όλο τον σχεδιασμό για το πώς θα λειτουργήσει το πάρκο την επόμενη δεκαετία.

Παράλληλα όμως οι περιορισμοί αυτοί θα ενταχθούν και στον ανακεφαλαιωτικό πίνακα που θα πάρει στα χέρια του ο ανάδοχος του έργου, ώστε να υπάρχει η απόλυτη διασφάλιση του πορίσματος της επιστημονικής επιτροπής.