Οι τάξεις πλημμυρίζουν από τις τουαλέτες στο ολοκαίνουργιο σχολικό συγκρότημα του Καπετανάκειου
Οι τάξεις πλημμυρίζουν από τις τουαλέτες

Με τα πόδια στην πλάτη τρέχει τώρα ο Δήμος Ηρακλείου για να δώσει τεχνικές λύσεις στα προβλήματα που βυθίζουν το ολοκαίνουργιο σχολικό συγκρότημα του Καπετανάκειου, πότε στα λύματα, πότε στα όμβρια.

Χθες πραγματοποιήθηκε άλλη μια πολύωρη σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων πλευρών, παρουσία του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού και του αντιδημάρχου Γιάννη Αναστασάκη, όπου αναδείχτηκε μεταξύ άλλων ότι εκτός από τα πλημμυρισμένα υπόγεια, καταγράφονται και άλλα προβλήματα που αφορούν μεταξύ άλλων σε υγρασίες σε διάφορα σημεία και είναι κρίσιμο ζήτημα, εγκαίρως να ελεγχθούν.

Σε κάθε περίπτωση είναι το λιγότερο εξωφρενικά σκανδαλώδες το γεγονός, ότι χρειάστηκαν δέκα ολόκληρα χρόνια για να αποκατασταθεί ένα ιστορικό κτηριακό συγκρότημα, το οποίο μετά τη διάθεση του στη σχολική κοινότητα «βγάζει» προβλήματα για τα οποία έχει ενδιαφέρον να διαπιστωθεί «αν» και «πότε» θα αποδοθούν ευθύνες.

«Όταν ένα λάθος είναι επαναλαμβανόμενο υπάρχει και τεχνική ευθύνη» παραδέχεται ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ. Αναστασάκης λίγα 24ωρα αφού τα υπόγεια του σχολικού συγκροτήματος βυθίστηκαν στα λύματα. Είναι προφανές, ότι τα προβλήματα που προκύπτουν συνδέονται άρρηκτα, είτε με σχεδιαστικές, είτε με κατασκευαστικές ανεπάρκειες ή ακόμα και με πλημμελή επίβλεψη…

Μένει να διαπιστωθεί τι από όλα αυτά συμβαίνει για να δοθούν και απαντήσεις στους μαθητές και τους καθηγητές του Καπετανάκειου, που κάθε λίγο και λιγάκι βρίσκονται αντιμέτωποι με προβλήματα που απαξιώνουν και προσβάλλουν την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία που διακόπτεται βίαια πότε για να μαζευτούν πότε τα λύματα και πότε τα όμβρια από τα πλημμυρισμένα υπόγεια του κτηρίου.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Β.Λαμπρινός έχει δώσει σαφείς εντολές να δρομολογηθούν άμεσα λύσεις και το σχολείο να λειτουργήσει κανονικά από την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο αντιδήμαρχος Γ. Αναστασάκης από την πλευρά του εξηγεί ότι πρόκειται να εγκατασταθεί ένα πρόσθετο ηλεκτρολογικό σύστημα ώστε να μην μπλοκάρουν οι δύο αντλίες που βγάζουν όμβρια και λύματα από τους υπόγειους χώρους όπου έχουν εγκατασταθεί οι δεξαμενές υποδοχής τους. Συγκεκριμένα όπως σημειώνει θα τοποθετηθεί μια επιπλέον ασφάλεια, ώστε να είναι ενεργά τα αντλητικά μηχανήματα.

Παράλληλα όμως πρόκειται να εγκατασταθεί και μια γεννήτρια, προκειμένου σε περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος ή όποιας άλλης εμπλοκής δύναται να προκύψει, να ενεργοποιείται, ώστε να προχωρά χωρίς προβλήματα η άντληση από τα φρεάτια πριν την είσοδο του υπογείου.

Ο ίδιος εξηγεί ότι αφού το κτήριο τέθηκε σε χρήση, αναδείχτηκαν ζητήματα και αδυναμίες που εστιάζονται σε επίπεδο σχεδιασμού και λιγότερο κατασκευαστικής αστοχίας.

Σε κάθε περίπτωση είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι σε ένα τόσο σημαντικό έργο, που κυριολεκτικά σύρθηκε δέκα ολόκληρα χρόνια, μέχρι να ολοκληρωθεί, και από την ημέρα του σχεδιασμού, μέχρι την ώρα της παράδοσης του σε χρήση, δεν εντοπίστηκαν αστοχίες που άρχισαν να καταγράφονται εκ των υστέρων και αφού οι μαθητές μπήκαν μέσα στις σχολικές αίθουσες.

Πρόκειται για ένα ολοζώντανο παράδειγμα που εγείρει μείζονα ζητήματα σε σχέση με τους όρους σχεδιασμού και υλοποίησης των δημοσίων έργων, όταν αυτά χρειάζονται συμπληρωματικές επεμβάσεις  για να λύσουν προβλήματα που θεωρητικά και πρακτικά δεν θα έπρεπε να υφίστανται.