Τραπεζοκαθίσματα: Η Λότζια συνιστά αυτοσυγκράτηση στους καταστηματάρχες

Πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στο Δήμο Ηρακλείου το γεγονός ότι δημιουργούνται ασφυκτικές καταστάσεις στους πεζόδρομους της πόλης λόγω της υπερκάλυψης των κοινόχρηστων χώρων από την εστίαση και την εμπορική δραστηριότητα. Οι συνεχείς υπερβάσεις στην παράνομη κατάληψη των κοινόχρηστων χώρων εξωθούν τη Λότζια να ζητήσει από τους καταστηματάρχες να δείξουν αυτοσυγκράτηση τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή και η προσβασιμότητα στην πόλη.

 

Ο Γ. Αγριμανάκης
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Αγριμανάκης

 

Όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Αγριμανάκης πλέον έχουμε επιστρέψει στην προ covid εποχή και δεν υπάρχουν περιθώρια για να γίνεται υπερκάλυψη του επιπλέον κοινόχρηστου χώρου, που παλαιότερα είχε διατεθεί στους καταστηματάρχες σαν αντιστάθμισμα για τις οικονομικές απώλειες που είχαν την περίοδο της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, το τελευταίο διάστημα με αφορμή και τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα, καταγράφεται σε πάρα πολλές περιοχές της πόλης ένα ασφυκτικό σκηνικό στους πεζόδρομους όπου η κατάσταση έχει ξεφύγει και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει σοβαρό πρόβλημα προσβασιμότητας.

Αντίστοιχα ζητήματα έχουν εντοπιστεί και στην κεντρική αγορά της πόλης στη 1866 όπου υπάρχουν περιπτώσεις καταστημάτων που καταλαμβάνουν μεγαλύτερο χώρο από αυτό που τους ανήκει, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φοβερός συνωστισμός, καθώς ο κόσμος δεν μπορεί να κινηθεί και με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται καταστάσεις ασφυκτικές. Ο αντιδήμαρχος εξηγεί ότι οι καταστηματάρχες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι εάν συνεχίσει η κατάσταση αυτή, μοιραία θα εντατικοποιηθεί η επιβολή προστίμων, τα οποία είναι και ιδιαίτερα τσουχτερά. «Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τις διαδικασίες και τους κανόνες που διέπουν τους κοινόχρηστους χώρους.

Το Ηράκλειο δίνει κοινόχρηστους χώρους και στα εμπορικά μαγαζιά και στην εστίαση αλλά πρέπει να τηρείται το πλαίσιο παραχώρησης για να έχουμε διασφαλίσει και την προσβασιμότητα και να μπορεί και ο δημότης και ο επισκέπτης να περιηγηθεί στην πόλη. Δεν είναι δυνατόν να κλείνουν δρόμοι, να μπαίνουμε ένα και δύο μέτρα έξω από τη χάραξη που υπάρχει. Πρέπει όλοι να περιοριστούν στα τετραγωνικά μέτρα που τους έχουν διατεθεί».

Στο πλαίσιο αυτό εφιστά την προσοχή των καταστηματαρχών να κρατήσουν την εμπορική τους δραστηριότητα μέσα στις οριοθετημένες ζώνες της υφιστάμενης κανονιστικής πράξης που, όπως τονίζει, μέσα στο επόμενο διάστημα θα μπει στη διαδικασία της επανεξέτασης. Ειδικότερα όπως εξηγεί ο κ. Αγριμανάκης το επόμενο διάστημα θα συγκληθεί η επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό, προκειμένου να επανεξετάσει τα όρια διάθεσης των κοινοχρήστων χώρων εστιάζοντας σε κάθε τμήμα της πόλης ξεχωριστά με βάση τα ειδικά χαρακτηριστικά της, τις δραστηριότητες που αναπτύσσει, τα κυκλοφοριακά δεδομένα και αξιολογώντας μια σειρά από παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Η νέα πρόταση που θα διαμορφώσει η επιτροπή σε σχέση με τα όρια των κοινοχρήστων χώρων θα περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο και στη συνέχεια θα αρχίσει να υλοποιείται από το 2025 που θα έχει μορφοποιηθεί μια νέα αρχιτεκτονική διαμόρφωσης του κοινόχρηστου χώρου.