λειψυδρία
Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Το έκανε το… «θαύμα» της η ΔΕΥΑΗ και άφησε εν μέσω Χριστουγέννων εκατοντάδες οικογένειες χωρίς νερό, για πέντε ολόκληρες μέρες… Στις Μεσαμπελιές, τη Φορτέτσα, στα λεγόμενα ψηλά σημεία της πόλης, οι βρύσες «στέγνωσαν», ενώ βρισκόμαστε στην «καρδιά» του χειμώνα και με το φράγμα του Αποσελέμη να έχει υπερχειλίσει, όπως και η οργή των συμπολιτών μας που αγανάκτησαν να αγοράσουν 25 ευρώ το κυβικό το νερό – όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν στην «Π»-   για να μπορέσουν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους. Το πρόβλημα της απορρύθμισης της ομαλής τροφοδοσίας νερού, αναδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την διαχειριστική αδυναμία της δημοτικής επιχείρησης, να δίνει εναλλακτικές λύσεις, όταν εμφανίζονται εμπλοκές ή ζημιές.

Γιώργος Βουρεξάκης
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης

Όμως οι ανοχές των πολιτών, στην πολιτική αυτή διαχείριση, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι ίδιες, ενώ βρισκόμαστε εν μέσω καραντίνας που αν μη τι άλλο επιβάλλει την αυστηρή πειθαρχημένη και αδιαπραγμάτευτη τήρηση των κανόνων υγιεινής. Όταν μια οικογένεια στερείται νερό για να πλύνει τα χέρια της να κάνει το μπάνιο της, και να καλύψει τις οικιακές ανάγκες της, που είναι οι πιο κρίσιμες διαδικασίες για την προστασία από την πανδημία, οι ευθύνες της δημοτικής επιχείρησης είναι τουλάχιστον βαρύτατες, καθώς το λιγότερο που οφείλει να κάνει, είναι να διασφαλίζει την ομαλή και αδιάκοπη τροφοδοσία νερού σε όλους τους πολίτες. Ωστόσο αυτό το οποίο καταγράφεται, είναι ότι εκτός από τις Μεσαμπελιές και τα ψηλά σημεία της σημεία της πόλης που «στέγνωσαν» από νερό, υπάρχουν γενικευμένα παράπονα των πολιτών σε σχέση με την πίεση του νερού σε διάφορα σημεία του Ηρακλείου, που δεν είναι αρκετή για να γεμίζουν όλα τα ντεπόζιτα, με αποτέλεσμα όσοι δεν έχουν μοντεράκια για να ανεβάσουν το νερό στα σπίτια τους να μένουν ακάλυπτοι.

Παράλληλα είναι εμφανές ότι υπάρχει μια γενικευμένη κόπωση στην κοινωνία που εδώ και δεκαετίες περιμένει να λυθεί το “προαιώνιο” πρόβλημα της πόλης σε ό,τι αφορά την ομαλή τροφοδοσία του νερού ώστε να καταργηθούν επιτέλους  τα ντεπόζιτα, όμως παρά τις διαχρονικές πολιτικές δεσμεύσεις, η τροφοδοσία του νερού με την πρώτη δυσκολία απορρυθμίζεται πλήρως και αυτό  δεν είναι «προνόμιο» μόνο του καλοκαιριού.

Προχωράμε δύο έργα που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα στα ψηλά σημεία

«Σήμερα στη ΔΕΥΑΗ παρά τα σοβαρά προβλήματα της που αφορούν κυρίως στην υποστελέχωση της δημοτικής επιχείρησης, προσπαθούμε να διαχειριστούμε και να δώσουμε λύση σε ένα πρόβλημα που μαστίζει το Ηράκλειο εδώ και δεκαετίες». Αυτό τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Γιώργος Βουρεξάκης, ο οποίος σημειώνει, ότι ένα πρόβλημα που εμφανίστηκε στις γεωτρήσεις του Θραψανού, όπου υπήρξε μια εμπλοκή στην ηλεκτροδότηση τους, είχε σαν αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα στην τροφοδοσία της δεξαμενής της Φορτέτσας. Ο ίδιος σημειώνει ότι ενώ το πρόβλημα λύθηκε την Παρασκευή η αποκατάσταση δεν έγινε αυτόματα, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα με την πίεση του νερού.

Σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο θα πρέπει να ξέρει ο πολίτης είναι ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ηλιούπολης (Μεσαμπελιές), δρομολογείται η αλλαγή του δικτύου υδροδότησης σε μία έκταση 43 χιλιομέτρων.  Στην ίδια περιοχή όμως δρομολογείται και ένα ακόμα σημαντικό έργο, που αφορά στη δημιουργία ενός αγωγού που θα αναπτυχθεί σε ένα μήκος 1.200 μέτρων, από την Ουλαφ Πάλμε, στη Φορτέτσα, δια μέσου του οποίου θα γίνει η μεταφορά του νερού του Αποσελέμη στα λεγόμενα ψηλά σημεία της πόλης. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί ουσιαστική λύση σε ένα διαχρονικό πρόβλήμα μιας σημαντικής περιοχής του Ηρακλείου.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ ζητά την κατανόηση των πολιτών για το πρόβλημα που ανέκυψε τονίζοντας ότι όσοι πολίτες εξακολουθούν να μην έχουν νερό να καλούν στο 2810-529351, για να τους τροφοδοτήσουμε με το βυτίο. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει μόνο χθες η ΔΕΥΑΗ μοίρασε 32 βυτία νερού.

Σε σχέση με την ταλαιπωρία των πολιτών οι οποίοι καταγγέλλουν ότι έχουν δυσκολία να έχουν επαφή με το τηλεφωνικό κέντρο, ο  πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ τονίζει ότι υπάρχει πάντα υπάλληλος που απαντά, αλλά ο κόσμος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του ότι σε κάποιες περιπτώσεις όταν εμφανίζεται κάποιο πρόβλημα υδροδότησης, η υπηρεσία μπορεί να δεχτεί μέχρι και 300 κλήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.