Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου προχώρησε σε κινητοποίηση για τις δραματικές ελλείψεις φαρμάκων. Ωστόσο, μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο, το αντίθετο μάλιστα. “Ίσως οι αρμόδιοι ασχοληθούν όταν θα έχουμε τον πρώτο νεκρό. Ποιος ξέρει…” σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αριστοτέλης Σκουντάκης, ο οποίος μίλησε για μια ακόμη φορά στην “Π” για ένα ζήτημα που παραμένει άλυτο εδώ και πολλά χρόνια.
“Υπάρχουν φάρμακα πρωτότυπα τα οποία είναι σε μεγάλη έλλειψη και ο ασθενής μπορεί να καταφέρει να τα βρει μετά από αναμονή 4-5-10 ημερών. Αυτό σημαίνει ότι καθυστερεί να πάρει την αγωγή του και αυτό δημιουργεί σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του” σημείωσε ο κ. Σκουντάκης.
Τρεις μήνες μετά την στάση εργασίας που έκαναν για να κινητοποιήσουν τους αρμόδιους ώστε κάτι ν’ αλλάξει προς το καλύτερο, η εικόνα παραμένει η ίδια. Τον Φεβρουάριο ο Σύλλογος των Φαρμακοποιών είχε εκδώσει ψήφισμα αναφέροντας:
“Οι ελλείψεις των φαρμάκων έχουν φθάσει σε τέτοιο σημείο, που βάζουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και ταλαιπωρούν τους ασθενείς.
Η Δημόσια Υγεία αποτελεί μια από τις πρώτες προτεραιότητες μιας ευνομούμενης πολιτείας, η οποία οφείλει να παρέχει στους υγειονομικούς όλα αυτά τα εφόδια που χρειάζονται για να την υπηρετήσουν προς όφελος των ασθενών”.
Η περιφρονητική στάση της Πολιτείας
“Θεωρούμε απαράδεκτη την περιφρονητική συμπεριφορά της Πολιτείας στις συνεχείς μας εκκλήσεις και αναφορές για τις ελλείψεις των φαρμάκων. Αναγνωρίζουμε ότι το πρόβλημα προκαλείται εν μέρει από τις διεθνείς συγκυρίες στην παγκόσμια αγορά του φαρμάκου, προκαλείται όμως σε μεγάλο βαθμό και από την ατολμία των αρμόδιων φορέων να ελέγξουν και να αποδώσουν την πραγματική ευθύνη σε εγχώριους παράγοντες οι οποίοι μένουν στο απυρόβλητο και έξω από την εφαρμογή των νόμων που διέπουν την ελληνική αγορά του φαρμάκου.
Ζητούμε την πλήρη εφαρμογή των σχετικών νόμων που αφορούν την ελληνική αγορά του φαρμάκου, την στελέχωση του ΕΟΦ και όλων των αρμοδίων φορέων με προσωπικό που θα επιτελεί το ελεγκτικό έργο, την πλήρη διαφάνεια στις όποιες συναλλαγές αφορούν τα φάρμακα, και τον εμπλουτισμό του σημερινού νομοθετικού πλαισίου που θα εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή φαρμακευτική περίθαλψη για τον κάθε ασθενή, ελαχιστοποιώντας το πρόβλημα των ελλείψεων”.
Να επαναλάβουμε ότι από τα ράφια των φαρμακείων υπάρχουν ελλείψεις σε όλων των ειδών τα σκευάσματα, για όλες σχεδόν τις παθήσεις.
Τι συμβαίνει με τις ελλείψεις
Σύμφωνα με το in.gr, στο πλαίσιο της προσφοράς και της ζήτησης, οι ελληνικές φαρμακαποθήκες (υπό την ευθύνη του ΕΟΦ και του Υπουργείου) μπορούν να εξάγουν φάρμακα μειωμένης τιμής, τα οποία θα παραλάβουν οι, ας πούμε, γερμανικές αποθήκες και θα το διαθέσουν στην αγορά ακριβότερο. Αυτό είναι νόμιμο μόνο εφόσον καλύπτονται οι εγχώριες ανάγκες σε φάρμακα.
Στις 24 Ιανουαρίου του 2022 ο ΕΟΦ αποφάσισε την άρση απαγόρευσης εξαγωγών 58 κωδικών φαρμάκων από την χώρα. Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε μείωση των τιμών στην εγχώρια αγορά.
Όπως ορίζει η συνθήκη του Μάαστριχτ, η εξαγωγή είναι νόμιμη. Τι συμβαίνει: Εισάγεται στη χώρα ένα φάρμακο που κοστίζει πέντε ευρώ, όπως το Cortineff, παραμένει στη φαρμακαποθήκη για δύο ημέρες και εξάγεται στη Γερμανία, όπου διακινείται στα 78 ευρώ το πακέτο -για τους ασθενείς που καταφεύγουν σε ιδιωτικές συνταγές, ως ανασφάλιστοι.
Στην Κύπρο το ίδιο φάρμακο υπάρχει σε απόθεμα, αλλά λόγω των διαφορετικών ασφαλιστικών ταμείων, δεν μπορούμε να το πάρουμε για να καλυφθούν τα κενά της χώρας.
Αυτήν την στιγμή είναι σε έλλειψη εκατοντάδες φάρμακα, μεταξύ των οποίων αντιυπερτασικά, αντισηπτικά, αντικαρκινικά (σκευάσματα με μεθοτρεξάτη, η οποία χορηγείται και σε αυτοάνοσα), ακόμη και αντιεμετικά.