Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου
Ο Γρηγόρης Πασπάτης επανεξελέγη πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου

Στην κορυφαία θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου για μια ακόμα δημοτική περίοδο ο Γρηγόρης Πασπάτης, ενώ αντιπρόεδρος  του Σώματος εκλέχθηκε η Μαρία Ξημέρη και γραμματέας ο κ. Γιώργος Μανδαλάκης.

Η ανάδειξη της συγκρότησης του Οργάνου σε Σώμα στηρίχθηκε στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει σαφώς ότι τη θέση του προέδρου την καταλαμβάνει ο εκπρόσωπος της συμπολίτευσης, αντίστοιχα τη θέση του αντιπροέδρου εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης και ο γραμματέας εκλέγεται από τη δεύτερη σε ψήφους δημοτική παράταξη.

Παρά το γεγονός ότι ο νόμος ορίζει σαφώς τον τρόπο εκπροσώπησης, τόσο ο κ. Κουράκης όσο και ο κ. Λυγερός ζήτησαν να γίνει ψηφοφορία για να καταγραφεί η βούληση του εκλογικού σώματος.

Με την προσέγγιση αυτή διαφώνησε ευθέως ο κ. Ε. Κουκιαδάκης εξηγώντας ότι δε χρειάζεται και δεν ωφελεί σε τίποτα να γίνει καταγραφή δυνάμεων. Η εκπροσώπηση του προεδρείου είναι αποφασισμένη από το ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο, και στη βάση αυτή δεν υπάρχει λόγος να διακυβεύεται το κύρος της εκλογής του προεδρείου.

Ωστόσο η πρόταση του δεν έγινε δεκτή και έτσι προχώρησε η όλη διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας από την οποία αναδείχτηκε πρόεδρος ο κ. Γρηγόρης Πασπάτης  με 21 ψήφους  και 26 λευκά ψηφοδέλτια. Αντιπρόεδρος εκλέχθηκε η κ. Μαρία Ξυλούρη της παράταξης «Ηράκλειο 3.7.5.» με 42 ψήφους  και 5 λευκά  ψηφοδέλτια και γραμματέας ο κ. Γιώργος Μανδαλάκης των «Ενεργών Πολιτών» με 40 ψήφους και 7 λευκά ψηφοδέλτια.

Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αποτύπωσε ότι ενώ η παράταξη της Δύναμης Πολιτών με επικεφαλής τον δήμαρχο Β. Λαμπρινό στήριξε με την ψήφο της όλες τις υποψηφιότητες, η παράταξη «Ηράκλειο 375» με επικεφαλής το Γ.Κουράκη και «Ενεργοί Πολίτες» με επικεφαλής το Η. Λυγερό δεν στήριξαν την υποψηφιότητα του Γ.Πασπάτη που προερχόταν από τη συμπολίτευση και προφανώς ήθελαν να καταγραφεί.

Τη σφοδρή ενόχλησή του για το νέο νομοθετικό πλαίσιο, που όχι απλώς δρομολογεί με προειλημμένες αποφάσεις τη συγκρότηση των οργάνων αλλά δεν δίνει τη δυνατότητα στις παρατάξεις να αιτιολογήσουν την ψήφο τους, εξέφρασε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημήτρης Βρύσαλης καταγγέλλοντας την όλη διαδικασία. Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό, όπως εξήγησε μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, όταν άρχισαν οι τοποθετήσεις, η παράταξή του απείχε της διαδικασίας.

Τα μέλη των νέων  Επιτροπών

Μετά το τέλος της ανάδειξης του νέου προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων και αμέσως μετά η συγκρότηση των νέων Επιτροπών του Δήμου. Πριν ξεκινήσει η διαδικασία ο κ. Ε. Κουκιαδάκης κατέθεσε πρόταση, για τις ανάγκες και μόνο της διαδικασίας εκλογής της Οικονομικής Επιτροπής, (η οποία θα σηκώσει και το βάρος όλων των κρίσιμων πολιτικών αποφάσεων), να ακολουθηθεί ένας χειρισμός που θα μπορούσε να διαμορφώσει συνθήκες εκπροσώπησης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο συγκεκριμένο Όργανο, εξηγώντας ότι η παράταξη χάνει τη δυνατότητα συμμετοχής της λόγω του νέου νομοθετικού πλαισίου.

Όπως είναι γνωστό, βάσει του νέου νόμου αποκλείεται ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Οικονομική Επιτροπή και η θέση του καλύπτεται από έναν εκπρόσωπο της συμπολίτευσης.

Στη βάση αυτή ο κ. Κουκιαδάκης πρότεινε οι τρεις παρατάξεις, και συγκεκριμένα η «Συν-Εργασία για το Ηράκλειο», η «Συν- Πραξη Δημοτών- Άμεση Δημοκρατία» και «ΗράκλεΟΝ Αξίζει», κατά πλάσμα δικαίου να χαρακτηριστούν ανεξάρτητες μόνο για τη συγκεκριμένη ψηφοφορία, και ο εκπρόσωπος που δικαιούνται ώστε να εκπροσωπηθούν στην Οικονομική Επιτροπή να είναι ο Δημήτρης Βρύσαλης.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αντέδρασε έντονα, ξεκαθαρίζοντας ότι το δικαίωμα της συμμετοχής της παράταξης που εκπροσωπεί δεν είναι «δωράκι» ούτε θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο με τακτικισμούς και τυχοδιωκτικούς χειρισμούς  με τους οποίους δεν επιθυμεί να έχει την παραμικρή σχέση.

Ο κ. Λαμπρινός πρότεινε ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης για να υπάρξει μια συνεννόηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων, μετά το τέλος της οποίας ο κ. Κουκιαδάκης είχε αποσύρει την πρότασή του.

Ακολούθησε η συγκρότηση των επιτροπών όπου πρόεδρος της  Οικονομικής Επιτροπής αναδείχτηκε η κ.Μαρία Καναβάκη και μέλη της οι κ.κ.  Γιάννης Αναστασάκης, Κώστας Βαρδαβάς, Νίκος Αγγελάκης, Ρένα Παπαδάκη – Σκαλίδη, Στέλα Καλογεράκη – Αρχοντάκη, Δημήτρης Αγαπάκης, Γιώργος Αγριμανάκης, Φάνης Ζαμπετάκης, Ηλίας Λυγερός, Γιώργος Σισαμάκης.

Αντίστοιχα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής πρόεδρος αναδείχτηκε ο Γιώργος Καραντινός και μέλη της οι κ.κ. Γιάννης Αναστασάκης, Μαρία Καναβάκη, Στέλλα Καλογεράκη – Αρχοντάκη, Θεοδώρα Λεμονή, Μαρίνος Παττακός, Νίκος Γιαλιτάκης, Γιάννης Ψαρράς, Μανώλης Χαιρέτης, Γιώργος Μανδαλάκης, Γιώργος Νιωτάκης.

Νέα σελίδα για το Δημοτικό Συμβούλιο

Καταιγιστικά πυρά κατά του νέου νομοθετικού πλαισίου που δρομολόγησε η κυβέρνηση για να διασφαλίσει την κυβερνησιμότητα εξαπέλυσαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ενώ ο δήμαρχος κ. Β. Λαμπρινός τόνισε ότι για να λυθούν αυτά ακριβώς τα πρόβληματα διοίκησης των Δήμων όπου το αποτέλεσμα ήταν ανατρεπτικό, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης ήταν η μοναδική που κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο κ. Β.Λαμπρινός ξεκαθάρισε ότι θα κρατήσει ανοικτή την πόρτα της συνεργασίας, τονίζοντας με νόημα ότι όλοι θα  δοκιμαστούμε σε πρωτόγνωρες για την τοπική αυτοδιοίκηση συνθήκες.  «Σε ένα δημοτικό συμβούλιο  με εννέα παρατάξεις, στο οποίο ουδεμία έχει την απόλυτη πλειοψηφία, είναι απαραίτητο να δείξουμε όλοι τον καλύτερο μας εαυτό και να  δώσουμε το σωστό παράδειγμα στην κοινωνία».

Ειδικότερα για τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις της νέας κυβέρνησης, υπογράμμισε ως ενδεικτικό το γεγονός ότι οι περισσότεροι δήμαρχοι της χώρας κάνουν χρήση αυτών των ρυθμίσεων, επειδή γνωρίζουν ότι αλλιώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά».

 

Ανοικτή η πόρτα των συνεργασιών

Ο κ. Λαμπρινός αναφέρθηκε στις συζητήσεις που έγιναν με τους επικεφαλής των παρατάξεων το καλοκαίρι, τονίζοντας ότι υπήρξαν εξαιρετικά χρήσιμες. Όπως είπε «το αν ήταν προσχηματικές,  όπως βιάστηκαν ορισμένοι να τις χαρακτηρίσουν, και το αν εμείς ως παράταξη -κι εγώ προσωπικά- έχουμε πραγματικά την πρόθεση για συγκλίσεις, συναινέσεις και ουσιαστικές συνεργασίες,  δεν κρίνεται την 1η ή την 8η Σεπτεμβρίου.

Για εμάς το θέμα των συνεργασιών δεν έχει κλείσει, παραμένει ανοιχτό». Μάλιστα ο δήμαρχος άφησε σαφή υπαινιγμό, τονίζοντας ότι με την μείζονα αντιπολίτευση δεν προχώρησε την δεδομένη στιγμή η συνεργασία, επειδή είναι ακόμα νωπές κάποιες προσωπικές αντιπαραθέσεις. «Η σύμπραξη με την παράταξη του κ. Κουράκη ούτε ματαιώθηκε ούτε απορρίφθηκε» τόνισε.

Ο σχολιασμός αυτός προκάλεσε την παρέμβαση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ο οποίος τόνισε ότι δεν μπορεί να διανοηθεί ότι κάποιες προσωπικές διαφορές μπορούν να αποτελέσουν αιτία για να μη γίνει μια συνεργασία για το καλό της πόλης.

Ανταπαντώντας ο κ. Λαμπρινός, εξήγησε ότι αναφέρθηκε στη βελτίωση του ήδη υφισταμένου καλού κλίματος.  Παράλληλα εξήγησε ότι με τον κ. Λυγερό η συνεργασία δεν προχώρησε επειδή «ζήτησε να αποδοκιμάσουμε δημόσια τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης σχετικά με τον «Κλεισθένη», κάτι που ασφαλώς δεν μπορούσαμε να δεχτούμε. Αλλά και με τις δυο παρατάξεις, στις συζητήσεις που κάναμε, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει περιθώριο προγραμματικής σύγκλισης σε πολλά και σοβαρά ζητήματα της πόλεως.

Αυτή η διαπίστωση και το καλό κλίμα που υπήρξε στις επαφές μου με όλους τους επικεφαλής, με καθιστά αισιόδοξο ότι μέσα σε ετούτη την δύσκολη συγκυρία και στις ιδιαίτερες  συνθήκες που δημιουργεί,  θα καταφέρουμε να οδηγήσουμε το Ηράκλειο εκεί που του αξίζει, αρκεί να είμαστε όλοι μαζί».