γηροκομείο

Στο μικροσκόπιο των Αρχών οι φρικιαστικές καταγγελίες

Με ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω μοιάζει πλέον η έρευνα στο Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, στα Χανιά. Ο φάκελος της προκαταρκτικής που διενεργεί η Ασφάλεια Χανίων υπό την εποπτεία των Εισαγγελικών Αρχών εκτιμάται ότι δεν θα διαβιβαστεί άμεσα στη δικαιοσύνη (θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο μήνες ακόμα) καθώς  υπάρχουν ακόμα σοβαρές εκκρεμότητες τόσο σε επίπεδο καταθέσεων όσο κυρίως σε επίπεδο απαντήσεων επίσημων εγγράφων και διασταύρωσης στοιχείων σε ό,τι αφορά τις συνθήκες θανάτων αλλά και το καθεστώς υπό το οποίο δρομολογήθηκαν κάποιες φερόμενες δωρεές αλλά και μία τουλάχιστον μεταβίβαση που ερευνάται ενδελεχώς.

Και ενώ οι φρικώδεις καταγγελίες συγγενών πρώην τροφίμων και πρώην εργαζομένων συνεχίζονται προκαλώντας οργή και αποτροπιασμό, οι δικηγόροι της δομής προσφεύγουν μέσω της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης στον Άρειο Πάγο, ζητώντας με σχετικό υπόμνημα να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η μυστικότητα της προδικασίας, υπενθυμίζοντας σε όλους το τεκμήριο της αθωότητας.

Παράλληλα ζητούν να διαταχθεί η άρση απορρήτου στα τηλέφωνα συγκεκριμένων πρώην εργαζομένων, οι οποίοι τώρα καταγγέλλουν σημεία και τέρατα ενώ στα μηνύματα που είχαν ανταλλάξει με την ιδιοκτήτρια του γηροκομείου, φέρονται να ζητούσαν και συγνώμη για τη στάση τους.

Στο υπόμνημα ζητούν να τηρηθεί η μυστικότητα της διαδικασίας και να μην σπιλώνεται η δομή, η οποία έχει φιλοξενήσει πάνω από 1.100 άτομα. Υποστηρίζεται ότι η δημοσιοποίηση όλων αυτών των καταγγελιών, τις οποίες δεν αποδέχονται, έχουν οδηγήσει στο σημείο να απειλούνται.

Γίνεται επίσης αναλυτική αναφορά στην έφοδο ουσιαστικά του πολυμελούς μικτού κλιμακίου της ΕΛ.ΑΣ, ιατροδικαστών, υγειονομικών κλπ στη Μονάδα στις 22 Μαρτίου. Υποστηρίζεται ότι δεν εντοπίστηκε κάτι επιλήψιμο και επιβαρυντικό. Επίσης γίνεται αναφορά και στην εκταφή της 22ας Απριλίου στη σορό της 85χρονης από χωριό της Κισσάμου. Υποστηρίζεται και στο έγγραφο ότι δεν εντοπίστηκε ουδέν ίχνος βίαιης επενέργειας.

Οι δικηγόροι της δομής τέλος ζητούν επιτακτικά να εξεταστούν στο πλαίσιο της έρευνας 52 προτεινόμενοι μάρτυρες, συγγενείς ηλικιωμένων που είτε φιλοξενήθηκαν στη δομή σε παρελθόντα έτη είτε φιλοξενούνται ακόμα σήμερα.

Στο μεταξύ χθες, μίλησε για πρώτη φορά δημόσια η γυναίκα που προκάλεσε μετά από δική της επιμονή και έγκληση την τεράστια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται για τη δικηγόρο των Χανίων, Μαρία Παπαδάκη, η οποία προσέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για το θάνατο του δικού της πατέρα, τον οποίο εμπιστεύθηκε στην ελεγχόμενη δομή. Μία μήνυση που άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου με όσα αποκαλύπτονται.

Η ίδια περιέγραψε καρέ-κάρε τη δική βιωματική ιστορία, υποστηρίζοντας ότι «έπιασε» την ιδιοκτήτρια να της λέει ψέματα ότι ο πατέρας της κοιμόταν με σκοπό να αποχωρήσει. Αναγκάστηκε, όπως είπε, να την απωθήσει και να τρέξει προς την τραπεζαρία οπότε και αντίκρισε τον πατέρα της δεμένο στην καρέκλα και εκτός επαφής. Κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τον πάρει από ‘κει με ασθενοφόρο καθώς ο άνθρωπος είχε 84 οξυγόνο και 41 πυρετό. Η δικηγόρος υποστήριξε ότι οι υπεύθυνοι της δομής την διαβεβαίωναν (και εγγράφως) ότι πατέρας της ήταν απύρετος και με 97 οξυγόνο.

Η κ. Παπαδάκη βρέθηκε χθες στα δικαστήρια Χανίων στο πλαίσιο της αυτόφωρης σύλληψης εργαζομένου της δομής κατόπιν δικής της μήνυσης για συκοφαντική δυσφήμιση αναφορικά με αναρτήσεις του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Η υπόθεση θα εκδικαστεί τη Μ. Τετάρτη.

Μετά και το επείγον έγγραφο που απέστειλε το Υπουργείο Εργασίας προς την Περιφέρεια Κρήτης για τον έλεγχο της συγκεκριμένης δομής, χθες ο αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Καλογερής, επισήμανε ότι οι έλεγχοι των δικών τους υπηρεσιών δεν εντόπισαν ιδιαίτερες  παραβάσεις στην συγκεκριμένη Μονάδα αλλά ούτε και έχουν δεχτεί καταγγελίες επώνυμες ή ανώνυμες.

Πάντως με αφορμή το βάρος των καταιγιστικών καταγγελιών και των όσων αποκαλύπτονται από πρώην εργαζόμενους και συγγενείς, ακόμα και για μεταβιβάσεις ακινήτων στην εκκλησία και σε μοναστήρια, χθες υπήρξε παρέμβαση του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού καθώς και του επισκόπου Δορυλαίου και ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγ. Τριάδος, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα όσα διακινούνται περί υφαρπαγής περιουσίας και μεταβίβασης ακινήτου από ηλικιωμένη που δεν είχε σώας τας φρένας. Μάλιστα διαμηνύθηκε ότι η Μητρόπολη θα κινηθεί και νομικά.