ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ

Το πλέγμα των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για να αναστηθούν μέσα από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου δεκάδες επιχειρήσεις που γνώρισαν απερίγραπτες καταστροφές,  θα αναζητηθεί στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που οργανώνει ο Δήμος Μινώα την επόμενη εβδομάδα.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι στη συνάντηση θα συμμετέχουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες που ζουν το αφόρητο σκηνικό της καταστροφής για να καταθέσουν τις σκέψεις τους αλλά και τις προτάσεις τους σε σχέση με τις ανάγκες τους και τον τρόπο που εκτιμούν ότι θα πρέπει να βοηθηθούν από την Πολιτεία. Στη συνεδρίαση θα συμμετέχει και το Επιμελητήριο Ηρακλείου που τάσσεται στο πλευρό και στη διάθεση των σεισμόπληκτων της περιοχής προκειμένου να αναταχθεί η τοπική οικονομία και ο βαριά τραυματισμένος επιχειρηματικός τομέας.

Η συνάντηση

«Ο κοινωνικός ιστός και η τοπική επιχειρηματικότητα πρέπει να αντέξει και είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε στο πλευρό τους» τόνισε  με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μ.Αλιφιεράκης  μετά το τέλος της συνάντησης που είχε χθες με τον δήμαρχο Μινώα όπου συζητήθηκε επί μακρόν η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην περιοχή και το πλαίσιο των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου τόνισε ότι αν εκλείψει το εμπόριο, η περιοχή του Αρκαλοχωρίου θα «νεκρώσει» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη μέρα. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση χρονικά – όπως τονίζει – διότι με την αδιάκοπη σεισμική δραστηριότητα δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις. Άρα θα πρέπει να περιμένουμε τη λήξη της σεισμικής δραστηριότητας, αλλά μέχρι τότε θα πρέπει να έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας για την επόμενη μέρα…

Συνένωση των επιχειρηματικών δυνάμεων

Ο ίδιος εξηγεί ότι η συνένωση των επιχειρηματικών δυνάμεων και η αξιοποίηση των ευκαιριών του ΕΣΠΑ στην κατεύθυνση της καινοτομίας είναι δύο σημαντικές κατευθύνσεις που μπορούν να δημιουργήσουν νέα δεδομένα στην περιοχή.

Το ζητούμενο είναι πως θα μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, τονίζει ο κ. Αλιφιεράκης ο οποίος σημειώνει παράλληλα ότι στην ευρεία σύσκεψη που θα γίνει πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γίνει είναι να ακούσουμε τους ίδιους τους επιχειρηματίες, να αφουγκραστούμε τις ανάγκες τους και από κοινού να σχεδιάσουμε τον οδικό χάρτη για την αναγέννηση της τοπικής οικονομίας.

Ο ίδιος τονίζει ότι το Αρκαλοχώρι έχει ένα σπουδαίο παρελθόν σε ό,τι αφορά στην εμπορική του δραστηριότητα, και τώρα μέσα από την κρίση αυτή που προκάλεσε ο σεισμός είναι ευκαιρία να ανασυγκροτηθεί με βάση τα σύγχρονα δεδομένα σε καλύτερη και πιο βιώσιμη βάση.

Όπως εξηγεί, πριν από την εκδήλωση της σεισμικής δραστηριότητας, η τοπική οικονομία είχε δείξει τις παθογένειές της και είχαν καταγραφεί αντικειμενικές δυσκολίες στην επιβίωση κάποιων επιχειρήσεων, είτε λόγω του σκληρού ανταγωνισμού για άλλους λόγους.  Σήμερα, στα δεδομένα αυτά προστίθεται και η μεγάλη ακρίβεια που καταγράφεται σε όλες τις τιμές των προϊόντων με φόντο την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους.

Τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στη νέα οικονομική πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί στην περιοχή, ενώ σήμερα είναι πιο ώριμη από ποτέ η ανάγκη για την συνένωση επιχειρηματικών δυνάμεων που μπορούν να απαντήσουν στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, θα πρέπει να υπάρχει στον νου ότι η τοπική οικονομία δεν είναι στατική, αλλάζει και αλληλεπιδρά με το περιβάλλον. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να συνυπολογιστούν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το αεροδρόμιο Καστελλίου αλλά και η δυναμική προοπτική που χτίζει ο τομέας της καινοτομίας. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο κ. Αλιφιεράκης, στη βάση αυτή θα πρέπει να αναζητηθούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ.