Σκληρή κριτική από τους αξιωματικούς της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. στο Α’ Παγκρήτιο Συνέδριο

Κριτική και προβληματισμός στο συνέδριο των αξιωματικών
Πολλά και ενδιαφέροντα ήταν τα όσα ειπώθηκαν στη διάρκεια του 1ου Παγκρήτιου Συνεδρίου Αξιωματικών Αστυνομίας, οι εργασίες του οποίου φιλοξενήθηκαν το Σάββατο στο Επιμελητήριο Ηρακλείου με πολυπληθή συμμετοχή.

Υπήρξαν ερωτήσεις, υπήρξαν προτάσεις αλλά και έντονος προβληματισμός σε μία σειρά ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τον ρόλο του αστυνομικού, την αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών αλλά και την ασφάλεια του πολίτη σε ένα περιβάλλον που διαφοροποιείται  διαρκώς σε παγκόσμιο επίπεδο και οι προκλήσεις είναι συνεχείς.

Ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Αξιωματικών, Στέλιος Καρακούδης, έθιξε πολλά ζητήματα  στην διάρκεια του συνεδρίου και δεν «χαρίστηκε» για τα όσα συμβαίνουν στην ΕΛΑΣ σε όλα τα επίπεδα.

Χαρακτήρισε καταλυτική την περίοδο διεξαγωγής του συνεδρίου αφενός γιατί με την υπερψήφιση του 4ου μνημονίου επίκεινται νέες περικοπές για τους ένστολους αφετέρου γιατί από 1η Ιουνίου ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή η περιβόητη αναδιοργάνωση των αστυνομικών υπηρεσιών που σε επίπεδο Κρήτης “επέφερε απλά  μετονομασίες  ορισμένων αστυνομικών υπηρεσιών με μερική αλλαγή των ορίων της εδαφικής τους αρμοδιότητας που αστυνομεύουν”.

 Έκανε λόγο για ειδικό φτωχολόγιο και όχι για ειδικό μισθολόγιο και άσκησε σκληρή κριτική στους κυβερνώντες για όσα είχαν υποσχεθεί προεκλογικά αλλά και για τον κυβερνητικό παραλογισμό σε αποφάσεις όπως αυτές που αφορούν τη σύνταξη χηρείας. Ήταν ανατριχιαστική η αναφορά του σε μία τραγική περίπτωση.

«Αξίζει στο σημείο αυτό να εξιστορήσουμε την περίπτωση ενός συμπολίτη μας από τα Τρίκαλα που συγκλόνισε το πανελλήνιο, ο οποίος ενώ νοσηλευόταν χτυπημένος από την επάρετη νόσο και ανέμενε το μοιραίο, ζήτησε από τον γιατρό του να μπει σε μηχανική υποστήριξη για 5 ακόμη ημέρες για να γίνει η σύζυγός του 55 ετών» και να προλάβει να πάρει σύνταξη.

Αίσθηση όμως προκάλεσε και η ομιλία του οπλουργού και εκπαιδευτή της ΕΛΑΣ Γιάννη Τσιάμπα, ο οποίος επιχείρησε μία μάλλον …ανατρεπτική προσέγγιση στο θέμα της οπλοφορίας. Ο κ. Τσιάμπας αναφέρθηκε στο κατά πόσο η νόμιμη οπλοκατοχή και οπλοφορία των πολιτών μπορεί να αποτελέσει τελικά παράγοντα ασφάλειας και μείωσης της εγκληματικότητας.

Επικαλούμενος στοιχεία και πρακτικές από διάφορες χώρες της Ευρώπης και πολιτείες της Αμερικής, καταλήγει στη διαπίστωση ότι ο περιορισμός της νόμιμης κατοχής και οπλοφορίας δεν συμβάλλει καθόλου στη μείωση της εγκληματικότητας, υπογραμμίζοντας ότι τα  όπλα απαιτούν συνεχή εκπαίδευση, συνεχή ενημέρωση και ορθή σκέψη.

«Εμείς ως σύγχρονοι Έλληνες μπορούμε είτε να παραμείνουμε σε ξεπερασμένες και εκτός εποχής αντιλήψεις και ιδεασμούς είτε να ακολουθήσουμε την οδηγία του ΓΓ της Interpol Ronald Noble που δηλώνει: “Ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουμε ή να αποφύγουμε τρομοκρατικά εγκληματικά χτυπήματα είναι να έχουμε εκπαιδευμένους και ένοπλους πολίτες”. Φυσικά γνωρίζει ότι οι απόψεις του δεν θα μπορούσαν να εκφράσουν την επίσημη θέση της φυσικής ηγεσίας της Αστυνομίας, ωστόσο τις βάζει  στο τραπέζι του διαλόγου ως όχημα για προβληματισμό επί ενός θέματος που κατά την κρίση του θα είναι απόλυτα επίκαιρο στο μέλλον.

Το θέμα απασχόλησε έντονα το συνέδριο και είναι ενδεικτικό ότι ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης, Γιώργος Κοκοσάλης, δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων επί των οποίων τοποθετήθηκε νομικά. Διαφάνηκε ωστόσο ότι απαιτείται  να υπάρξει αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας.