Συγκίνησε την έδρα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου η γεμάτη συναίσθημα κατάθεση της μητέρας του 26χρονου Βρετανού Shane Virmani, ο οποίος πνίγηκε μέσα σε μία πισίνα ξενοδοχείου με δεκάδες λουόμενους, τα ξημερώματα της 6ης Αυγούστου του 2012, στα Μάλια.
Ο άτυχος νέος, ο οποίος έκανε διακοπές με τους φίλους του στο δημοφιλές τουριστικό θέρετρο, δεν ήξερε μπάνιο. Ήταν η νύχτα των γενεθλίων του. Παρακολουθούσε απ’ έξω τους υπόλοιπους που έπιναν, χόρευαν και κολυμπούσαν ακόμα και με τα ρούχα. Κάποια στιγμή φίλος του που βρισκόταν ήδη μέσα στην πισίνα τον τράβηξε για πλάκα από τα πόδια με τη συνδρομή μίας κοπέλας.
Ο Shane βρίσκεται μέσα στο νερό, ανάμεσα σε τόσους άλλους που διασκέδαζαν. Κανείς ωστόσο δεν αντιλαμβάνεται ότι ο 26χρονος πνιγόταν. Σχεδόν 25 λεπτά και αφού η πισίνα έχει αδειάσει από τους πάντες και είχε αρχίσει να ξημερώνει, ο Shane εντοπίζεται νεκρός στον πυθμένα από τον επιστάτη του ξενοδοχείου.
Ουδείς είχε αντιληφθεί το τραγικό συμβάν. Οι σκηνές έχουν καταγραφεί σε βίντεο από κάμερα ασφαλείας του ξενοδοχείου. Το υλικό δεν έχει μεγάλη ευκρίνεια λόγω του ελλιπούς φωτισμού ωστόσο διακρίνονται οι λουόμενοι και η σκηνή που τον τραβάνε με τη βία μέσα στην πισίνα.
Το επίμαχο βίντεο προβλήθηκε και κατά την ακροαματική διαδικασία.
Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου κάθισε με την κατηγορία της θανατηφόρας έκθεσης ο Βρετανός φίλος του θανόντος, ως ένας από τους δύο που τον τράβηξαν από τα πόδια και τον έριξαν στο νερό. Ο νεαρός κατηγορούμενος υποστήριξε ότι αγνοούσε ότι ο φίλος του δεν ήξερε μπάνιο και ότι τον έριξε στην πισίνα για πλάκα. Ανέφερε επίσης ότι κανείς απ’ όσους ήταν στην πισίνα δεν αντιλήφθηκε ότι ο Shane διέτρεχε κίνδυνο ζωής διαφορετικά θα έσπευδαν να τον βοηθήσουν.
Η τραγική μητέρα με μεγάλη αξιοπρέπεια περιέγραψε στο δικαστήριο πόσο τραυματική είναι για την οικογένειά τους η απώλεια του 26χρονου.
Υποστήριξε ότι όλοι γνώριζαν ότι ο γιος της δεν ήξερε κολύμπι και δεν του άρεσε να μπαίνει σε πισίνα και ό,τι σε κάθε περίπτωση αν δεν τον τραβούσαν με τη βία, θα είχε αποφευχθεί η τραγωδία και το παιδί της σήμερα θα ζούσε και θα ήταν κοντά της. «Λυπόμαστε πολύ γι’ αυτό που σας συνέβη» της είπε συγκλονισμένη η πρόεδρος του δικαστηρίου, αναγνωρίζοντας την τραγικότητα του περιστατικού.
Ένας νέος άνθρωπος χάθηκε εντελώς άδικα, αβοήθητος, ανάμεσα σε δεκάδες άλλους που δεν αντιλήφθηκαν το παραμικρό ώστε να τον βοηθήσουν και να τον τραβήξουν έξω από το νερό.
Το δικαστήριο δέχτηκε ότι ο κατηγορούμενος όταν τράβηξε τον φίλο του μέσα στην πισίνα δεν είχε δόλο να του κάνει κακό και μετέτρεψε την κατηγορία σε ανθρωποκτονία από αμέλεια. Λόγω παραγραφής όμως του αδικήματος (πλημμέλημα), έπαψε η ποινική δίωξη σε βάρος του.
Στο άκουσμα της απόφασης ο νεαρός Βρετανός έπεσε στην αγκαλιά φίλων και συγγενών που ταξίδεψαν μέχρι την Κρήτη για το δικαστήριο. Μεταξύ αυτών και φίλοι μάρτυρες που βρίσκονταν στην πισίνα τη μοιραία νύχτα.
Ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Γιάννης Κωνσταντουδάκης τόνισε ότι «πράγματι από την ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκε ότι δεν επρόκειτο για σκόπιμη ενέργεια από μέρους του εντολέα μου, δεν γνώριζε ότι ο φίλος του δεν ήξερε μπάνιο. Έτσι το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε ανθρωποκτονία από αμέλεια, ενδεχομένως λόγω της έλλειψης προσοχής που έπρεπε να επιδείξει».