ΟΙ ΡΟΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ Τον δικό της... πόλεμο αντιμετωπίζει πλέον η Κρήτη

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι κάτοικοι της Γαύδου, σχετικά με τις ολοένα αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές, την ώρα που το Λιμενικό Σώμα αδυνατεί να διαχειριστεί τις διαδοχικές καραβιές, λόγω σοβαρής υποστελέχωσης. Η κατάσταση είναι οριακή, δεν υπάρχουν ούτε τρόφιμα αλλά ούτε και υποδομές για τους μετανάστες, ενώ το πρόβλημα αρχίζει να «σκάει» και στα Χανιά…

Όπως εξηγεί η Δήμαρχος Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, αυτή η κατάσταση έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο, ενώ υπογραμμίζει πως στο νησί δεν υπάρχουν οι υποδομές, ώστε να δεχτούν τον όγκο των μεταναστών που καταφθάνουν.

«Αυτό το κύμα, αυτός ο καινούργιος δρόμος έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο. Με άλλα λόγια, εμείς έχουμε αφίξεις από αρχές Οκτωβρίου, με μια συχνότητα που συνεχώς αυξανόταν. Μόλις ο καιρός είναι κάπως καλύτερος, βλέπαμε να φτάνουν ψαρόβαρκες με ανθρώπους πάνω και από τον Ιανουάριο είχαμε ενημερώσει το Υπουργείο και είχαμε στείλει έγγραφο για την κατάσταση που αντιμετωπίζαμε.

Διότι, τη Γαύδο, την έχουν πολλοί στο μυαλό τους σαν ένα ειδυλλιακό τόπο διακοπών και τίποτε άλλο», ανέφερε αρχικά και συνέχισε: «Όμως, στην πραγματικότητα η Γαύδος έχει και κατοίκους. Τώρα το χειμώνα είναι 60 με 70 άνθρωποι στο νησί και πολλοί από αυτούς είναι ηλικιωμένοι, οι οποίοι παλεύουν με πολλές δυσκολίες να κρατήσουν το νησί, να είναι αποκλεισμένοι πολύ συχνά και να έχουν ανάγκη στήριξης. Αυτοί οι άνθρωποι τώρα βρίσκονται να αναλαμβάνουν το φορτίο να υποστηρίξουν άλλους ανθρώπους, ταλαιπωρημένους που φτάνουν στο νησί, καραβιές-καραβιές, ταλαιπωρημένοι και καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι κάτι που από την αρχή μας δημιούργησε μεγάλη δυσκολία, γιατί δεν υπάρχει στο νησί καμία υποδομή».

«Περιμένουν χιλιάδες μετανάστες στην Αφρική»

Καμπανάκι κινδύνου χτυπά και ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης, Βασίλης Κατσικανδαράκης, εκτιμώντας πως η κατάσταση διαρκώς εντείνεται, καθώς μέσα λιγότερο από τρεις μήνες έχουν φτάσει 1.300 άτομα.

«Η πίεση που μας ασκείται ειδικά στις πλάτες των λιμενικών και των στελεχών μας, είναι πλέον αφόρητη. Από τον Οκτώβριο που είχαμε τις πρώτες καραβιές μέχρι και τώρα βλέπω ότι είναι πολύ αυξητική η τάση, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα», είπε.

Την Κυριακή στην Αίγυπτο ο πρωθυπουργός

ΟΙ ΡΟΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ Τον δικό της... πόλεμο αντιμετωπίζει πλέον η Κρήτη
Την Αίγυπτο θα επισκεφθεί την Κυριακή ο Έλληνας πρωθυπουργός

Σε ανοιχτή γραμμή με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους ομολόγους του του Βελγίου και της Ιταλίας βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εν όψει της επίσκεψης τους την Κυριακή στην Αίγυπτο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Αίγυπτο την ώρα που οι συγκρούσεις στη Γάζα και το Σουδάν έχουν σημάνει… “κόκκινο συναγερμό”, καθώς ο κίνδυνος νέων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Ιταλίας, δύο χωρών πρώτης υποδοχής, είναι μεγάλος.

Για την Αθήνα είναι κρίσιμης σημασίας η ευρωπαϊκή ενίσχυση με ένα μεγάλο πακέτο 7,4 δισ. προς την Αίγυπτο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Προς ανακοίνωση συμφωνίας για το μεταναστευτικό

Δεδομένου ότι η οικονομία της Αιγύπτου βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, με τις προοπτικές για ανάταση της να είναι αχνές – λόγω της μείωσης της εμπορικής κίνησης από τη διώρυγα του Σουέζ αλλά και της αναμενόμενης μείωσης του τουρισμού – η Ευρώπη ετοιμάζεται να παρέμβει.

Την Κυριακή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη Τζόρτζια Μελόνι και τον πρωθυπουργό του Βελγίου που έχει την προεδρία της Ε.Ε., Αλεξάντερ Ντε Κρο, μεταβαίνουν στην Αίγυπτο προκειμένου να οριστικοποιήσουν και να ανακοινώσουν τη συμφωνία.

Τι ανησυχεί την Αθήνα

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι είναι πολύ σημαντική για τη χώρα μας η συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού στην ευρωπαϊκή αποστολή.

Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν στρατηγική συνεργασία σε μία σειρά τομέων, με συμμετοχή και σε σημαντικά ενεργειακά σχήματα, και τυχόν αποσταθεροποίηση της ηγεσίας Σίσι, θα είναι μια ανησυχητική εξέλιξη για τη χώρα μας αλλά και για όλη την Ευρώπη, όπως εκτιμούν διπλωματικοί παράγοντες.

Η Αθήνα εκτός του κινδύνου να υπάρξουν νέα καραβάνια μεταναστών, ανησυχεί και για τη μείωση της εμπορικής κίνησης προς το λιμάνι του Πειραιά, λόγω της κατάστασης του Σουέζ, ακόμη και για τον κίνδυνο αλλαγής ηγεσίας στην Αίγυπτο με πρόσωπα – συνομιλητές του Ερντογάν.

Παρότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τηρεί “σιγή ιχθύος” για τη συμφωνία που σχεδιάζεται με την Αίγυπτο στο μεταναστευτικό, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η οικονομική βοήθεια θα είναι γενναιόδωρη, ύψους 7,4 δισ. ευρώ, τα οποία συζητείται να δοθούν κλιμακωτά έως το 2027 με επιχορηγήσεις και δάνεια.

ΟΙ ΡΟΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ Τον δικό της... πόλεμο αντιμετωπίζει πλέον η Κρήτη