Θέματα για την αναδοχή, την υιοθεσία, αλλά και το νέο θεσμικό πλαίσιο αναλύθηκαν στο πλαίσιο ημερίδας που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Θέματα για την αναδοχή, την υιοθεσία, αλλά και το νέο θεσμικό πλαίσιο αναλύθηκαν στο πλαίσιο ημερίδας που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Στην ημερίδα είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν εκπρόσωποι πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, φορείς κοινωνικών υπηρεσιών, εκπαίδευσης, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπρόσωποι της Εκκλησίας και πολίτες.

Στις ειδικές συνεδρίες της ημερίδας εκτός της παρουσίασης του νέου θεσμικού πλαισίου για την αναδοχή και υιοθεσία, αναλύθηκε και ο ρόλος των φορέων στην προώθηση των παραπάνω θεσμών.

Όπως τονίστηκε από τους ειδικούς επιστήμονες, η αναδοχή και η υιοθεσία ως εναλλακτικές μορφές παιδικής προστασίας έχουν παιδοκεντρικό χαρακτήρα και η εφαρμογή τους έχει σαν σκοπό να διαφυλάξει τα παιδιά από τις συνέπειες της ιδρυματικής περίθαλψης, η οποία αποτελούσε κλασική μορφή προστασίας επί σειρά ετών.

Στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες η απομάκρυνση του παιδιού από την φυσική του οικογένεια είναι αναγκαία για το συμφέρον του, η τοποθέτησή του σε ανάδοχη ή θετή οικογένεια αποτελεί την απαραίτητη και εξατομικευμένη προστασία και φροντίδα που το κράτος οφείλει να παράσχει στο παιδί.

Μάλιστα όπως αναφέρθηκε, η Περιφέρεια Κρήτης πρωτοστατεί σ’αυτό σύμφωνα και με τις αρχές της περιφερειακής της στρατηγικής όπου, τα παιδιά και η προστασία τους, έχουν υψηλή προτεραιότητα στον κοινωνικό της σχεδιασμό.

Βασικές ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου είναι η θέσπιση Εθνικού Συμβουλίου Αναδοχής Υιοθεσίας, η καθιέρωση Εθνικών Μητρώων Ανηλίκων, Αναδόχων Γονέων και Θετών Γονέων, η εκπαίδευση και η συμβουλευτική υποστήριξη αναδόχων και θετών γονέων, η καθιέρωση του νέου θεσμού της επαγγελματικής αναδοχής και της αναδοχής ως αναμορφωτικού μέτρου, η πρόβλεψη νέων παροχών και διευκολύνσεων σε ανάδοχους γονείς, θέματα για τα οποία θα υπάρξουν σχετικές εισηγήσεις.

Η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος για θέματα κοινωνικής πρόνοιας Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η υιοθεσία – αναδοχή είναι από τους σημαντικότερους θεσμούς της κοινωνικής πολιτικής,  καθώς αγγίζουν πολλές ομάδες πληθυσμού και διακινούν έντονα συναισθήματα αγάπης, αφοσίωσης, στοργής, προσφοράς, κατανόησης».

Από την πλευρά του ο διευθυντής Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κρήτης Σπύρος Επιτροπάκης επεσήμανε: «Ο σκοπός της ημερίδας που εντάσσεται στα πλαίσια της υλοποίησης του κοινωνικού προγράμματος Περιφέρειας Κρήτης είναι να ενημερώσει όλους τους επαγγελματίες κοινωνικής μέριμνας, κοινωνικούς λειτουργούς, σχετικά με την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για την υιοθεσία και την αναδοχή».

Η υπεύθυνη Επιχειρησιακής Συντονιστικής Υπηρεσίας Δράσεων Παιδικής Προστασίας του ΕΚΚΑ Γιώτα Μάνθου ανέφερε: «Το νέο θεσμικό πλαίσιο το περιμέναμε καιρό ήταν ζητούμενο όλοι του προνοιακού χώρου και των επιστημών που δρουν στο πεδίο της παιδικής προστασίας. Ο νόμος έχει αρκετές καινοτομίες, όπως το ότι ενσωματώνει σε ένα θεσμικό πλαίσιο όλα τα αναγκαία μητρώα που πρέπει να λειτουργούν».