Οι τέσσερις ώρες από το πρώτο σήμα μέχρι το σήκωμα του ελικοπτέρου
Το τραγικό περιστατικό της Γαύδου ως προς το επιχειρησιακό σκέλος διάσωσης της άτυχης κοπέλας δεν αφορά μόνο την οικογένεια της 28χρονης Κορίνας αλλά και ολόκληρη την Κρήτη αφού ζητούμενο είναι να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες ώστε να μην επαναληφθούν μοιραίες αστοχίες.
Η οικογένεια του θύματος ζητά αφενός να διερευνηθεί τι ακριβώς συνέβη την επίμαχη νύχτα και το παιδί της βρέθηκε στο βάθος ενός γκρεμού περίπου 80 μέτρων, αφετέρου απαιτεί να δοθούν απαντήσεις για την καθυστέρηση στη διαδικασία διάσωσης. Όταν πια το ελικόπτερο έφθασε στον τόπο της τραγωδίας, ήταν ήδη αργά. Μία υπόθεση θρίλερ που θα πρέπει να φωτιστεί πλήρως σε όλα τα επίπεδα.
Η Κορίνα, αυτό το χαμογελαστό κορίτσι που είχε πάθος για τη ζωή, είχε βάσιμες ελπίδες να μεταφερθεί ζωντανή στο νοσοκομείο Χανίων και να παλέψει για τη ζωή της υπό τη δέουσα ιατρική βοήθεια που δικαιούταν. Αυτό πιστεύουν όσοι διαθέτουν την κοινή λογική, εμπειρία, αυτό υποστηρίζουν και οι μαρτυρίες όσων βρέθηκαν εκεί. Άρα, τι πήγε στραβά και το κορίτσι ξεψύχησε σε αυτό το γκρεμό, σχεδόν τέσσερις ώρες αφ’ ότου δόθηκε το πρώτο σήμα στις Αρχές;
Για την Κορίνα, για ζωές που χάθηκαν άδικα στο παρελθόν αλλά και για ζωές που θα βρεθούν σε κίνδυνο μελλοντικά και θα χρειαστεί να κινητοποιηθεί άμεσα και αποτελεσματικά ένας ολόκληρος μηχανισμός, οφείλουμε να ζητάμε επίμονα απαντήσεις ώστε να μην ξαναγίνουν τέτοια λάθη. Όταν μάλιστα εμπλέκονται δύο και τρεις και τέσσερις υπηρεσίες σε μία επιχείρηση διάσωσης, θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα όπως τουλάχιστον συμβαίνει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Εξ αρχής υπήρξαν ερωτήματα και ερωτηματικά που έδειχναν ότι κάτι δεν πήγε καλά στην όλη διαδικασία διάσωσης με αποτέλεσμα να χαθεί κρίσιμος χρόνος. Ερωτηματικά που τέθηκαν και από ανθρώπους με γνώσεις και εμπειρία στο αντικείμενο των επιχειρήσεων και των διασώσεων. Και στην πορεία άρχισαν να ξετυλίγονται από τους δημοσιογράφους οι συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν από κοντά αυτή την φοβερή υπόθεση. Μακάρι να μπορούσαμε να γυρίσουμε πίσω το χρόνο για την Κορίνα.
Όμως τώρα πια μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε με βάση τα όσα έχουμε πληροφορηθεί στο πλαίσιο του ρεπορτάζ από διαφορετικές πηγές ενημέρωσης, μήπως και καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη, τι έγινε και τι δεν έγινε στο ακριτικό νησί μας, μία ανάσα από την Κρήτη.
Ποιοι και γιατί δεν εκτίμησαν και δεν αξιολόγησαν όπως έπρεπε τις καταστάσεις. Με βάση τα όσα έχουν γίνει λοιπόν γνωστά, στις 6.15 είχε ειδοποιηθεί το ΕΚΑΒ και πολύ άμεσα είχε ενημερωθεί τηλεφωνικά το 199 της Πυροσβεστικής και κατ’ επέκταση το Συντονιστικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Κρήτης και το κέντρο της Αθήνας.
Δεδομένου ότι η Γαύδος διαθέτει πυροσβεστικό σταθμό θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο (αυτό λέει η λογική) ότι σχεδόν άμεσα τα κέντρα Κρήτης και Αθήνας είχαν ακριβή εικόνα της κατάστασης και της δυσκολίας των συνθηκών της επιχείρησης. Οι τοπικοί πυροσβέστες μεταβαίνοντας στο σημείο του ατυχήματος, έδωσαν το στίγμα. Αυτό σημαίνει, πάντα με βάση τη λογική, ότι ο αρμόδιος χειριστής του συμβάντος από την Αθήνα με την συνδρομή των τοπικών αρμοδίων (που έχουν γνώση των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής, των δυσκολιών και των αποστάσεων) θα έδωσε εντολή να σηκωθεί ελικόπτερο.
Το ιδανικό επιχειρησιακά για τη διάσωση της άτυχης κοπέλας θα ήταν να δοθεί από τα κεντρικά εντολή για μία μικτή αποστολή στο νησί του ελικοπτέρου Agusta Bell της Πολεμικής Αεροπορίας, από το Ηράκλειο, μαζί με εκπαιδευμένα στελέχη της 3ης ΕΜΑΚ Κρήτης, τα οποία όπως γνωρίζουμε, σπεύδουν σε όλα τα δύσκολα περιστατικά ανά την Κρήτη. Εκτιμάται ότι από τις 6.15 που δόθηκε το πρώτο σήμα, το ελικόπτερο με τους άνδρες της ΕΜΑΚ θα ήταν εφικτό να σηκωθεί από το Ηράκλειο ήδη από τις 7 το πρωί. Αντίστροφα, γύρω στις 8.30 με 9 παρά το ελικόπτερο με την τραυματία θα μπορούσε να κατευθύνεται από την Γαύδο για το νοσοκομείο Χανίων.
Οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι το ελικόπτερο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Ηρακλείου γύρω στις 10.20, δηλαδή τέσσερις ώρες μετά αφ’ ότου είχε δοθεί το πρώτο σήμα στο ΕΚΑΒ και στην Πυροσβεστική. Τέσσερις ώρες μετά όταν όλοι γνωρίζουμε ότι στις περιπτώσεις αυτές είναι κρίσιμα ακόμα και τα δευτερόλεπτα.
Σε ό,τι αφορά στις συνθήκες του δυστυχήματος, ο 45χρονος φίλος της άτυχης Κορίνας, ο οποίος είχε επικοινωνία με τη μητέρα της, φέρεται να επανέλαβε ότι λύθηκε το χειρόφρενο και ότι αναλαμβάνει την αποκλειστική ευθύνη, δηλώνοντας για μία ακόμα φορά συντετριμμένος. Από την πλευρά της οικογένειας, οι άνθρωποι βιώνουν μία οδυνηρή απώλεια και προσπαθούν μέσα στον πόνο τους να μαζέψουν τις δυνάμεις τους για να βρουν την αλήθεια, γι’ αυτό και ήδη έχουν απευθυνθεί σε νομικούς και τεχνικούς συμβούλους.