ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,1 ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης
Το θαλάσσιο εστιακό βάθος του σεισμού στα 70 χιλιόμετρα αποδείχθηκε ασπίδα για την Κρήτη

Λαχτάρισαν χθες το πρωί οι Κρητικοί σε όλο το νησί από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,1 ρίχτερ, που προκάλεσε μεγάλο πανικό αλλά ευτυχώς όχι σοβαρές ζημιές. Η θάλασσα αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά σωτήρια για το νησί στη νέα σεισμική δόνηση που σημειώθηκε, η οποία προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση όχι μόνο λόγω της έντασης της αλλά και λόγω της μακράς διάρκειας.

Ο σεισμός εκδηλώθηκε στις 9:23 το πρωί με επίκεντρο τον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, 60 χλμ βορειοδυτικά των Χανίων, 20 χλμ. νότια των Αντικυθήρων, σε ενδιάμεσο εστιακό βάθος των 70 χλμ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δόνηση έγινε αισθητή ακόμα και στην Αττική έως την Πρέβεζα και την Πτολεμαΐδα.

Από την πρώτη στιγμή οι σεισμολόγοι ήταν καθησυχαστικοί ξεκαθαρίζοντας ότι ο σεισμός από τέτοιο βάθος δεν παράγει μετασεισμική ακολουθία, ούτε δίνει επιφανειακές ζημιές. Όπως έσπευσε να ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας ότι «πρόκειται για ένα σεισμό πάνω στο ελληνικό τόξο. Η σεισμικότητα αυτή δεν έχει ουδεμία σχέση με την Αλβανία. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Ο σεισμός έβγαλε στο... δρόμο τους Χανιώτες
Ο σεισμός έβγαλε στο... δρόμο τους Χανιώτες

Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η προειδοποίηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για ενδεχόμενο τσουνάμι μετά το σεισμό των 6,1 ρίχτερ χτύπησε «κόκκινο συναγερμό» στο Λιμεναρχείο. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Καλογερής, «ήταν μια προειδοποίηση που δόθηκε επειδή ήταν μεγάλος και υποθαλάσσιος ο σεισμός που σημειώθηκε. Αυτό συμβαίνει για την πιθανότητα να υπάρξει τσουνάμι άνω του μισού μέτρου. Το Λιμεναρχείο βρέθηκε σε επιφυλακή αλλά δεν εκδηλώθηκε τίποτα».

Σε επιφυλακή όλος ο κρατικός μηχανισμός

Το νέο χτύπημα του εγκέλαδου χτύπησε καμπανάκι σε όλες τις κρατικές υπηρεσίες που τέθηκαν σε κατάσταση επιφυλακής από το πρώτο δευτερόλεπτο και βρίσκονταν σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Για προληπτικούς λόγους πολιτικής προστασίας οι μαθητές των σχολείων έμειναν εκτός των σχολικών αιθουσών, ωστόσο μετά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των σεισμολόγων επέστρεψαν στις τάξεις τους.

Ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης Μανώλης Καρτσωνάκης σημείωσε ότι μετά από έναν πρώτο έλεγχο των σχολείων από τους διευθυντές, με απόφαση των αντιπεριφερειαρχών Ηρακλείου και Χανίων, τα παιδιά αποφασίστηκε να παραμείνουν στα σχολεία και να ολοκληρώσουν κανονικά το πρόγραμμά τους, καθώς δεν υπάρχει αναφορά για ζημιές.

Κλειστά με απόφαση του δημάρχου Κισσάμου Γιώργου Μυλωνάκη παρέμειναν χθες όλα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί του δήμου λόγω του σεισμού που σημειώθηκε.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του δήμου, «ο δήμαρχος Κισσάμου, Γεώργιος Μυλωνάκης, αποφάσισε την εκκένωση σήμερα Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, όλων των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του δήμου καθώς και των Παιδικών Σταθμών».

Σύσκεψη στα Χανιά

Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων πραγματοποιήθηκε χθες υπηρεσιακή σύσκεψη για την αποτίμηση της κατάστασης μετά την εκδήλωση του σεισμού, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη κ. Στ. Αρναουτάκη.

Ο ίδιος αμέσως μετά δήλωσε ότι «ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Κρήτη. Ευτυχώς δεν έχουμε κάποια σοβαρά προβλήματα».  Όπως είπε, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με αντιπεριφερειάρχες και δημάρχους σε όλη την Κρήτη, ελέγχοντας τα δεδομένα μετά το σεισμό.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως είναι σε επαφή με τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, αλλά και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

«Αν χρειαστούμε οτιδήποτε, οι υπηρεσίες μας είναι σε ετοιμότητα σε όλη την Κρήτη προκειμένου να παρέμβουμε και να βοηθήσουμε όπου απαιτηθεί», τόνισε ο περιφερειάρχης, σημειώνοντας πως χρειάζεται ψυχραιμία και σωστή διαχείριση.

Στην ενημερωτική συνάντηση στην Π.Ε. Χανίων συμμετείχαν οι αντιπεριφερειάρχες Χανίων Νίκος Καλογερής και της Πολιτικής Προστασίας Τάσος Κουρουπάκης καθώς και στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών της ΠΕ.

Οι φόβοι, οι συσχετισμοί και η αποτίμηση του σεισμού

Οι σεισμοί ενδιαμέσου βάθους διαδίδουν την ενέργειά τους ανισοτροπικά και σε μεγάλες αποστάσεις κατά μήκος του τόξου και όχι εγκάρσια σε αυτό, τόνισε ο  Θ. Γκάνας, διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «τα σεισμικά κύματα μπορεί να γίνουν αισθητά περισσότερο σε μεγάλες αποστάσεις και όχι πολύ κοντά στο επίκεντρο» είπε τονίζοντας πως συνήθως πρόκειται για έναν μεγάλο σεισμό χωρίς μετασεισμούς.

Και εκείνος είπε πως το σεισμικό γεγονός στα Κύθηρα δεν μπορεί να συσχετιστεί με τον σεισμό στην Αλβανία.  «Οι τεκτονικές τάσεις που μεταδίδονται από το Δυρράχιο εξαντλούνται σε απόσταση 100 χλμ. Τα Κύθηρα είναι πάνω από 800 χλμ μακριά», σημείωσε.

Ο  καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ τόνισε ότι ο συγκεκριμένος σεισμός δεν μπορεί να θεωρηθεί ένα «καθημερινό γεγονός» και πως είναι λογικό να ανησύχησε ο κόσμος.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ υποστήριξε ότι οι σεισμοί που έχουν εστιακό βάθος μεγαλύτερο των 60 χιλιομέτρων – στον εν λόγω σεισμό το εστιακό βάθος ήταν τα 70 χιλιόμετρα- συνήθως δεν συνοδεύονται από έντονη μετασεισμική δραστηριότητα. Καθησυχαστικός και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ο ισχυρός σεισμός που έπληξε την Κρήτη δεν εμπνέει ανησυχία για περαιτέρω δονήσεις.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Κ. Παπαζάχος υπογράμμισε πως ο σεισμός είχε βάθος. Αναφερόμενος στο είδος του σεισμού σημείωσε πως «έχουν την ίδια πάντα εικόνα, κάνουν περιορισμένες βλάβες στην κοντινή τους περιοχή».

«Από Καστοριά, από Φλώρινα, από Ρόδο από Κρήτη θα ακούσετε ότι κατάλαβαν τον σεισμό» τόνισε ο κ. Παπαζάχος, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία σχέση με τον μεγάλο σεισμό της Αλβανίας, είναι «τελείως διαφορετικός». Συμπλήρωσε πως χαρακτηριστικό του είναι από ελάχιστες έως καθόλου μετασεισμικές ακολουθίας.

Αντίστοιχη ήταν και η προσέγγιση του διευθυντή Ερευνών Σεισμολογίας Γεράσιμου Παπαδόπουλου ο οποίος σημείωσε ότι  «οι σεισμοί βάθους δεν έχουν μετασεισμούς.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα δυτικά της Κρήτης στον θαλάσσιο χώρο και νομίζω ότι είναι ο κύριος σεισμός, διότι οι σεισμοί βάθους δεν έχουν μετασεισμούς» σημείωσε και πρόσθεσε: «Είναι μεγάλος σεισμός.

Εκείνο το οποίο ξέρουμε είναι ότι οι σεισμοί αυτοί έχουν μεγάλη ακτίνα αισθητότητας και, κατά συνέπεια, από όλη την Ελλάδα αν πάρουν και πουν ότι κουνήθηκαν δεν θα είναι περίεργο».