Μια νέα εποχή ξεκινά για το Αστεροσκοπείο Σκίνακα μετά την ολοκληρωση του νέου θόλου 53μ., με τον Γαλαξία μας στο υπόβαθρο.
Από το Σεπτέμβριο του 2024, ο θόλος θα φιλοξενεί ένα νέο οπτικό τηλεσκόπιο με διάμετρο καθρέπτη 1 μ. που αποκτήθηκε χάρη σε ευγενική χορηγεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Η νέα αυτή υποδομή -όπως τονίζει το Ινστιτούτο Αστροφυσικής- του Αστεροσκοπείου Σκίνακα θα φέρει τον υπέροχο ουρανό της Κρήτης και τον «αέρα» του Ψηλορείτη, μέσα στις τάξεις μαθητών από όλη την Ελλάδα, με μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Τα προγράμματα αυτά προετοιμάζονται στα πλαίσια του ερευνητικού έργου «Discover Space” που χρηματοδοτείται από το ΕΛΙΔεΚ και το οποίο συντονίζει το Ινστιτούτο Αστοφυσικής του ΙΤΕ σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Αγωγή, το Εκπαιδευτήριο “Το Παγκρήτιον” και άλλα εκπαιδευτήρια της χώρας μας.
Θα προσφέρουν τη δυνατότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από όλη τη χώρα να πραγματοποιούν αστρονομικές παρατηρήσεις. Με σημείο αναφοράς τη διαδραστική αυτή πλατφόρμα θα δημιουργηθούν σε διαφορετικές σχολικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα, Κόμβοι Έρευνας και Καινοτομίας που θα υλοποιούν σειρά σχετικών δράσεων διαμορφώνοντας ένα σύγχρονο μοντέλο συστηματικής ένταξης της αστρονομικής έρευνας στη σχολική πραγματικότητα.
Οι συγκεκριμένοι κόμβοι θα λειτουργούν και θα διοργανώνουν δράσεις σε τουλάχιστον 3 επίπεδα:
- θα σχεδιάζουν, φιλοξενούν και υποστηρίζουν δράσεις όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί θα υλοποιούν ερευνητικές δραστηριότητες (projects) που θα βασίζονται στην πραγματοποίηση παρατηρήσεων με το τηλεσκόπιο και την ανάλυση τους. Θα αναπτύσσονται δράσεις για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση όπου η πολυπλοκότητα θα αυξάνεται ανάλογα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες εκπαιδευτικών και μαθητών.
- θα λειτουργούν ως κέντρα κατάρτισης επιμόρφωσης για άλλους εκπαιδευτικούς αλλά και ενημέρωσης για την τοπική κοινωνία. Μέσω της κατάρτισης οι εκπαιδευτικοί θα σχεδιάζουν νέα σενάρια και δράσεις όπου άλλοι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να παρέμβουν προσαρμόζοντας τα στις δικές τους ανάγκες. Θα υλοποιούνται σεμινάρια και επιμορφώσεις αλλά και θα υποστηρίζεται η ανάπτυξη εικονικών κοινοτήτων μάθησης μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του έργου. Οι κόμβοι δεν θα υποστηρίζουν μόνο εκπαιδευτικούς και άλλες σχολικές μονάδες της περιοχής τους αλλά και εκπαιδευτικές κοινότητες σε όλη τη χώρα μέσα από το διαδίκτυο.
• θα αποτελούν κεντρικά σημεία υποστήριξης δράσεων εθνικής εμβέλειας (π.χ. διαγωνισμών παρατηρησιακής αστρονομίας).