«Φρένο» κατά 100 κυβικά την ώρα στις ποσότητες του νερού που λαμβάνει το Ηράκλειο από το φράγμα Αποσελέμη έχει ξεκινήσει για τη ΔΕΥΑΗ καθώς η στάθμη του έχει περιοριστεί στα 3.970.000 κυβικά και ο προβληματισμός είναι έντονος για το τι θα γίνει από την επόμενη χρονιά εάν συνεχιστεί η ανομβρία.
Τα δύσκολα έρχονται από 1-1-24, που αναγκαστικά θα διακοπεί κάθε παροχή υδροδότησης από το φράγμα που θα έχει φτάσει στα όρια της απολήψιμης ποσότητας νερού που μπορεί να δώσει, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η καθημερινή απώλεια για το Ηράκλειο θα είναι 600 κυβικά την ώρα.
Η ΔΕΥΑΗ έχει ήδη συντάξει ένα πλάνο για να καταφέρει να αυξήσει τις ποσότητες του νερού που θα παίρνει το Ηράκλειο από τη νέα χρονιά από άλλες πηγές, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί με κανένα τρόπο να καλυφθεί το κενό που αφήνει το φράγμα Αποσελέμη. Ειδικότερα αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι η περιοχή που θα αντιμετωπίσει πιο δύσκολο πρόβλημα θα είναι το ανατολικό Ηράκλειο, που έχει ήδη ξεκινήσει προσπάθεια να αντιμετωπιστεί με την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων.
Φθίνουν τα περιθώρια άντλησης νερού από το φράγμα Αποσελέμη
Μπορεί το σχέδιο που συγκρότησε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης μαζί με τους Δήμους Ηρακλείου Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου για την υδροδρότηση από το φράγμα Αποσελέμη να τηρείται κατά γράμμα αλλά κανείς δεν κρύβει τον προβληματισμό του για το τι θα γίνει τη νέα χρονιά, αν συνεχιστεί η ανομβρία. Αυτό που έχει ξεκαθαριστεί είναι ότι το φράγμα φτάνει πλέον στα όριά του σε σχέση με τις διαθέσιμες ποσότητες νερού που μπορεί να δώσει, καθώς διαθέτει 3.970.000 κυβικά νερού.
Για να μη δημιουργηθούν προοπτικά προβλήματα στη λειτουργία του, το νερό που θα πρέπει να παραμείνει στο φράγμα είναι 2.000.000 έως 2.500.000 νερό. Για το μήνα Νοέμβριο το Ηράκλειο έχει τη δυνατότητα να ενισχυθεί με 650-700 χιλ κυβικά σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ Γιώργο Βουρεξάκη, ο οποίος δεν κρύβει την αγωνία του για το τι θα γίνει μετά τον νέο χρόνο εάν συνεχιστεί αυτή η ανομβρία.
Τι θα γίνει από 1-1-24;
Το εφιαλτικό σενάριο της συνέχισης της ανομβρίας θα έχει ένα σοβαρό κόστος για το Ηράκλειο, αφού από 1-1-24, που θα σταματήσει η άντληση του νερού από το φράγμα Αποσελέμη, μοιραία θα στερηθεί 500-600 κυβικά την ώρα. Δυστυχώς οι ποσότητες αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν ό,τι και να γίνει, όπως εξηγεί ο κ. Βουρεξάκης, ο οποίος ωστόσο τονίζει ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι το έλλειμα των 600 κυβικών την ώρα να μειωθεί στο μισό. Πώς θα γίνει αυτό;
Το σχέδιο της ΔΕΥΑΗ
Σύμφωνα με τον κ. Βουρεξάκη αυτό θα γίνει με δύο τρόπους. Ο ένας είναι η αντικατάσταση ενός εξαιρετικά προβληματικού τμήματος αγωγού που φέρνει νερό στο Ηράκλειο από τις γεωτρήσεις της Τυλίσου. Σύμφωνα με τον κ. Βουρεξάκη, ο αγωγός αυτός σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του που είναι παλαιωμένο, καταγράφει αδιάκοπα σπασίματα, επειδή είναι σαθρός και δεν μπορεί να αντέξει την πίεση του νερού.
Στο πλαίσιο αυτό προχωρά η διαδικασία της αντικατάστασής του με νέο σύγχρονο δίκτυο. Άρα η καταστολή της απώλειας νερού από κατεστραμμένα δίκτυα σε αυτή τη φάση είναι πρόταγμα για τη ΔΕΥΑΗ που έχει χαρτογραφήσει το έλλειμμα της υδροδότησης, από όπου σύμφωνα με τον κ. Βουρεξάκη, προκύπτει πρόβλημα για το ανατολικό Ηράκλειο.
Στο «κόκκινο» το ανατολικό Ηράκλειο
Αυτό συμβαίνει, όπως εξηγεί, επειδή το δυτικό τμήμα της πόλης καλύπτεται υδροδοτικά από τις πηγές του Αγίου Μύρωνα και των Δαφνών. Αντίστοιχα το ανατολικό Ηράκλειο ενισχύεται από το φράγμα Αποσελέμη που πλέον βγαίνει από το κάδρο και μένουν οι γεωτρήσεις της Τυλίσου και των Μαλλίων. Στην κατεύθυνση αυτή δρομολογείται η ανόρυξη 2 νέων γεωτρήσεων στα Μάλια, και η ενεργοποίηση κάποιων παλαιών ανενεργών γεωτρήσεων στην Τύλισο.
Ο κ. Βουρεξάκης τονίζει ότι με τον τρόπο αυτό συνδυαστικά και με τη μεγάλη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον έλεγχο των διαρροών με την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης θα καλυφθεί κατά το ήμισυ η έλλειψη του νερού του φράγματος. Ωστόσο όπως και ο ίδιος σημειώνει τα ακόμα πιο δύσκολα έπονται διότι το σενάριο της παρατεταμένης ανομβρίας θα δημιουργήσει μια εφιαλτική κατάσταση που στις πραγματικές της διαστάσεις θα αρχίσει να φαίνεται το επόμενο καλοκαίρι…