Από τη συνέντευξη Τύπου για την ανάπλαση του πάρκου Γεωργιάδη
Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου

Το «εμπρός μαρς» για την ανάπλαση του πάρκου Γεωργιάδη έδωσε χθες ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Β. Λαμπρινός διαβεβαιώνοντας ότι το τελικό αποτέλεσμα θα αφήσει ικανοποιημένη την τοπική κοινωνία, η οποία θα απολαύσει τα πολλαπλασιαστικά οφέλη ενός σπουδαίου κοινόχρηστου χώρου που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου στην πόλη.

Ο κ. Λαμπρινός υπογράμμισε με νόημα ότι με την αναθεωρημένη μελέτη η ανάπλαση του πάρκου θα υλοποιηθεί με την επίβλεψη της Διεύθυνσης Δασών, ενώ κάλεσε και όσους εκφράζουν φόβους για το τελικό αποτέλεσμα να είναι παρόντες και να ενημερώνονται καθημερινά για την πορεία των εργασιών.

Όπως ξεκαθάρισε «οι διαφωνίες είναι δεκτές και θεμιτές,  τα τελεσίγραφα και οι απειλές δεν είναι. Ο σεβασμός στη  Δημοκρατία και τις λειτουργίες της δεν μπορεί να μπει σε διαπραγμάτευση. Και να μην ξεχνά κανείς:  Το πάρκο ανήκει σε όλους. Όχι σε ορισμένους». Όπως προκύπτει, το έργο θα γίνει σε δύο φάσεις. Οι εργασίες σε πρώτη φάση θα ξεκινήσουν από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη μέχρι το ύψος του αναψυκτηρίου.

Στη συνέντευξη παρευρέθησαν επίσης ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης, η γενική γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου Ευγ. Στυλιανού, η πρόεδρος των βιοκαλλιεργητών που δραστηριοποιούνται στην Βιολογική Αγορά του Πάρκου Γεωργιάδη Ιωάννα Λιούτα και στελέχη του Δήμου.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Λαμπρινός έκανε μια σύντομη αναδρομή στο ιστορικό του έργου, στη δημόσια διαβούλευση για τη διαχειριστική μελέτη του και στο πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής που είχε συσταθεί για να αξιολογήσει τις προτάσεις της διαβούλευσης, επανέλαβε τις δεσμεύσεις της δημοτικής Αρχής ότι δεν πρόκειται να κοπεί κανένα δέντρο, εκτός από όσα κρίνει νεκρά το Δασαρχείο και ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο χαρακτήρας του πάρκου.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε,  «επί της ουσίας,  δεν υπάρχει ούτε ένας βάσιμος λόγος για να αντιτίθεται κάποιος στο συγκεκριμένο έργο. Αν πριν από μερικούς μήνες, από έλλειμα ενημέρωσης, δημιουργήθηκαν αμφιβολίες σχετικά με τις προθέσεις μας, θεωρώ ότι πλέον αυτές έπαψαν να υφίστανται.  Σε κάθε περίπτωση, όποιος εξακολουθεί να ανησυχεί, είναι ευπρόσδεκτος να τον ενημερώνουμε καθημερινά για την πορεία των εργασιών. Ξεκαθαρίζουμε όμως ότι το έργο θα προχωρήσει κανονικά».

 

Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Όπως είχε γράψει η «Π», ο αρχικός ανάδοχος του έργου αποφάσισε να μην προχωρήσει τελικά στην υλοποίησή του, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο στον δεύτερο στη σειρά ανάδοχο με τον οποίο έχει ήδη υπογράψει σύμβαση ο Δήμος Ηρακλείου. Χθες ο κ. Λαμπρινός διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο χαρακτήρας του πάρκου, που όπως είπε έχει αποκλειστικό στόχο να το αναβαθμίσει περιβαλλοντικά, αισθητικά αλλά και από πλευράς ασφάλειας.

Όπως είπε, το πάρκο θα παραμείνει ένας τόπος ανάπαυλας και συνάντησης, έκφρασης, διαλόγου και δημιουργίας για όλους τους δημότες – για καλλιτέχνες, ομάδες ή  συλλογικότητες, για τη βιολογική αγορά, για νέους ανθρώπους, για οικογένειες με παιδιά και για οποιονδήποτε άλλον το σέβεται και το αγαπά.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι  δεν θα κοπεί κανένα δέντρο, παρά μόνο τα νεκρά, τα οποία θα προσδιορίσει το Δασαρχείο. Ταυτόχρονα με τη φύτευση των νέων δέντρων και φυτών, διασφαλίζεται η διατήρηση μεγάλων προσβάσιμων χώρων για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων.

Την επίβλεψη του έργου θα έχουν οι Υπηρεσίες του Δήμου αλλά και η Δασική Υπηρεσία.

Έτσι θα γίνει το πάρκο Γεωργιάδη

Τι προβλέπει η  μελέτη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου, η μελέτη που θα εφαρμοστεί προβλέπει μεταξύ άλλων την  αντικατάσταση του υφιστάμενου ασφαλτικού, σκυροδέματος, χώματος που σήμερα χρησιμοποιείται ως υλικό επίστρωσης των διαδρόμων. Θα τοποθετηθούν έγχρωμο υδατοπερατό σκυρόδεμα και «σταθεροποιημένο» χώμα που είναι υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Αντικατάσταση του αστικού εξοπλισμού με νέο.

Διασφάλιση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ, με τη  διαμόρφωση ήπιων κλίσεων και την κατασκευή όδευσης τυφλών στη μεγαλύτερη επιφάνεια των διαδρόμων. Βελτίωση εδάφους με προσθήκη νέου χώματος και χρήση εδαφοβελτιωτικών. Εμπλουτισμός πρασίνου με εγκατάσταση δεκάδων νέων δένδρων και χιλιάδων νέων φυτών.

Τοποθέτηση κάδων κομποστοποίησης αλλά και ειδικών κάδων ανακύκλωσης.