Το παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης αλλάζει τα δεδομένα

Για τη σπουδαία προσφορά του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης, στη διασύνδεση των επιχειρήσεων με τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, καθώς και την αποτύπωση του οικοσυστήματος καινοτομίας της Περιφέρειας Κρήτης, μιλά σήμερα στην «Π» η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Συντονίστρια Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης Περιφέρειας Κρήτης (RIS3Crete) Χρύσα Δασκαλάκη.

Μάλιστα όπως η ίδια περιγράφει, η εξέλιξη του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Κρήτη τα επόμενα χρόνια αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δυναμική και υποσχόμενη. Με τις τρέχουσες δράσεις και τη συνεργασία όλων των φορέων της ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας η Κρήτη δημιουργεί ένα ισχυρό θεμέλιο για την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

1. Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι και η αποστολή του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας Περιφέρειας Κρήτης;
Το Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρεις Κρήτης είναι μια μόνιμη δομή της Περιφέρειας μας. Δημιουργήθηκε με σκοπό τη διασύνδεση των επιχειρήσεων με τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, καθώς και την αποτύπωση του οικοσυστήματος καινοτομίας της Περιφέρειας Κρήτης.

Η λειτουργία του

Παρατηρητηρίου συμβάλλει στην τεκμηρίωση για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και αποτελεί κόμβο ενημέρωσης και κινητοποίησης για την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτομιών στην Περιφέρεια Κρήτης αλλά και την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων στο νησί.

Βασικοί στόχοι του αποτελούν:
 Η ενίσχυση και υποστήριξη της επιχειρηματικότητας
 Η ενημέρωση, κινητοποίηση, υποστήριξη συνεργασιών μεταξύ επιχειρηματικού και ερευνητικού κόσμου
 Η προώθηση και ανάδειξη καινοτόμων καλών πρακτικών
 Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των Κρητικών επιχειρήσεων
 Η παρακολούθηση και αξιολόγηση της εφαρμογής καινοτομιών
 Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής έντασης γνώσης

2. Ποιες είναι οι σημαντικότερες πρωτοβουλίες και δράσεις που έχετε αναλάβει για την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Κρήτη;
Οι κύριες δράσεις του Παρατηρητηρίου περιλαμβάνουν την αποτύπωση του οικοσυστήματος καινοτομίας του νησιού, την παρακολούθηση και καταγραφή της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κρήτη παρέχοντας χρήσιμα δεδομένα για την τοπική οικονομία και τις επιχειρηματικές τάσεις ανάπτυξης καινοτομιών.

To Παρατηρητήριο διενεργεί πληθώρα δράσεων για την ενισχύσει τη συνεργασία και της ανάπτυξης κουλτούρας καινοτομίας – βασικό χαρακτηριστικό της περιφερειακής μας στρατηγικής.

Ενδεικτικά μερικές από τις βασικές δράσεις μας είναι:
– το Φυτώριο Ιδεών, δράση στην οποία ομάδες φοιτητών – ερευνητών υποστηρίζονται για να αναπτύξουν και να δοκιμάσουν τις ιδέες τους με στόχο την πιθανή εμπορική αξιοποίηση της ιδέας τους. Ήδη είναι σε εξέλιξη ο δεύτερος κύκλος ανάπτυξης της δράσης με ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα.
– Οι Ημέρες Καινοτομίας της Περιφέρειας Κρήτης – InnoDays, (www.innodays.gr), αποτελούν το μεγαλύτερο γεγονός καινοτομίας στο νησί μας. Στη  διοργάνωση αυτή συμμετέχουν περισσότεροι από 150 εκθέτες από τον επιχειρηματικό και τον ερευνητικό κόσμο και παράλληλα λαμβάνουν χώρα ‘μια σειρά δράσεων αναδεικνύοντας τη δυναμική του οικοσυστήματος καινοτομίας της Κρήτης. Τα InnoDays έχουν πλέον καθιερωθεί ως θεσμός στην περιφέρεια μας και η επόμενη διοργάνωση έχει προγραμματιστεί για το Νοέμβριο του 2025.

 

Στο πλαίσιο ανάδειξης ,προώθησης καλών πρακτικών και προώθησης καινοτομίας έχουν καθιερωθεί πλέον και τα Βραβεία Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας τα οποίο θα απονέμονται πλέον σε ετήσια βάση.
– Το Μητρώο Μεντόρων Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας Περιφέρειας Κρήτης αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία προσφέροντας καθοδήγηση και συμβουλές από έμπειρους επαγγελματίες σε ομάδες του φυτωρίου Ιδεών αλλά και συμβολή των μεντόρων σε διάφορες δράσεις καινοτομίας της υπηρεσίας μας.
– Η διενέργεια Διαγωνισμών Καινοτομίας (Hackathons), δράση για την οποία η Περιφέρεια Κρήτης έχει αναδειχτεί ως καλή πρακτική του δημόσιου τομέα από το Υπουργείο Εσωτερικών. Ήδη η Περιφέρειά μας έχει διοργανώσει τρεις σχετικούς διαγωνισμούς στους τομείς Υγεία-Ευεξία και Αγροδιατροφή. Κατά τη δράση αυτή προωθούνται η δημιουργία λύσεων και η ανάπτυξη νέων καινοτομιών μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, προωθώντας τη συνεργασία και την ανταλλαγή ιδεών.

Η υπηρεσία μας υλοποιεί διάφορες επιπλέον δράσεις με βασικό στόχο την ανάπτυξη καινοτομιών, την ενδυνάμωση εξωστρέφειας και συνεργασίας μεταξύ των φορέων καινοτομίας εντός και εκτός της Περιφέρειάς μας

3. Ποιες είναι οι κυριότερες προκλήσεις ανάπτυξης καινοτομιών που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην Κρήτη και πώς το Παρατηρητήριο συμβάλλει προς αυτή τη κατεύθυνση;

Οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην Κρήτη στην ανάπτυξη καινοτομιών αφορούν στην περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, την έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, την ανάγκη για δικτύωση και συνεργασία, και τις δυσκολίες στην εμπορευματοποίηση & προώθηση νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Επίσης, η απόσταση από τα μεγάλα οικονομικά κέντρα και οι περιορισμένες υποδομές δρουν πολλές φορές ανασταλτικά για την ανάπτυξη καινοτόμου επιχειρηματικότητας στο νησί μας .

Το Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας Περιφέρειας Κρήτης συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, προσφέροντας ένα υποστηρικτικό περιβάλλον και πύλη ενημέρωσης όπου οι νέες και εν δυνάμει καινοτόμες επιχειρήσεις μπορούν αναπτύξουν τα επιτεύγματά τους και να αναζητήσουν συνεργασίες μέσω της σχετικής υπηρεσίας μας στην διαδικτυακή μας πύλη.

Επιπλέον, το Παρατηρητήριο διοργανώνει και συμμετέχει με μέλη του και εκπροσώπους του οικοσυστήματος καινοτομίας του νησιού σε σχετικές εκθέσεις και εκδηλώσεις δικτύωσης, προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ επιχειρηματιών, ερευνητών και πιθανών επενδυτών. Αυτές οι εκδηλώσεις συμβάλλουν στη δημιουργία νέων συνεργασιών και στην ανταλλαγή γνώσεων, ενώ παράλληλα ενθαρρύνουν την
ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων και πρωτοβουλιών.

Επιπρόσθετα, το Παρατηρητήριο παρέχει πληροφορίες για ευκαιρίες χρηματοδότησης και υποστηρίζει τη σύνδεση των επιχειρήσεων με χρηματοδοτικούς φορείς, ενισχύοντας την πρόσβασή τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Μέσω αυτών των δράσεων, το Παρατηρητήριο συμβάλλει στη δημιουργία ενός υγιούς, δυναμικού και βιώσιμου οικοσυστήματος καινοτομίας στην Κρήτη.

4. Πώς μπορεί μία επιχείρηση ή ερευνητικό εργαστήριο να γίνει μέλος του Παρατηρητηρίου και τί οφέλη θα έχει?

Το Παρατηρητήριο και η Περιφέρεια Κρήτης είναι πάντα στη διάθεση όλων των επιχειρήσεων, φορέων καινοτομίας και ερευνητικών εργαστηρίων που επιθυμούν να συνεργαστούν και να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες ή να συμμετάσχουν σε σχετικές δράσεις καινοτομικού χαρακτήρα.

Μέσω της διαδικτυακής μας πύλης και του πληροφοριακού συστήματος μητρώων που διατηρούμε, αφενός
– οι επιχειρήσει μπορούν να συνδεθούν με τους κωδικούς Taxisnet και να γίνουν μέλη του μητρώου μας και αφετέρου
– οι επικεφαλής των ερευνητικών/ακαδημαϊκών εργαστηρίων της Κρήτης που επιθυμούν να συνεργαστούν με επιχειρήσεις να αιτηθούν την πρόσβασή τους στο σχετικό μητρώο έρευνας για να καταχωρήσουν το εργαστήριό τους.

Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι όλοι οι πολίτες και οι ενδιαφερόμενοι σε θέματα καινοτομίας, είναι ευπρόσδεκτοι να μας καταθέσουν προτάσεις και προβληματισμούς αναφορικά με την ανάπτυξη και αξιοποίηση καινοτομιών στην Περιφέρειά μας.

5. Πώς βλέπετε την εξέλιξη του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Κρήτη τα επόμενα χρόνια; Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Η εξέλιξη του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Κρήτη τα επόμενα χρόνια αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δυναμική και υποσχόμενη. Με τις τρέχουσες δράσεις και τη συνεργασία όλων των φορέων της ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας η Κρήτη δημιουργεί ένα ισχυρό θεμέλιο για την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Οι συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων αναμένεται να ενισχυθούν, προωθώντας την εφαρμοσμένη έρευνα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Οι δράσεις στήριξης που έχουμε προγραμματίσει μέσω του Περιφερειακού μας Προγράμματος «Κρήτη» καθώς και η συνεχής υποστήριξη και καθοδήγηση θα βοηθήσει νέους επιχειρηματίες και νεοφυείς επιχειρήσεις να ωριμάσουν και να
εισέλθουν επιτυχώς στην αγορά.

Η ανάπτυξη και ενίσχυση ερευνητικών υποδομών και η παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων θα επιτρέψει σε περισσότερους ερευνητές και επιχειρηματίες να
μετατρέψουν τις ιδέες τους σε βιώσιμες επιχειρήσεις.

Η δυναμική της κρητικής επιχειρηματικότητας, μέσω συμμετοχής σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια δίκτυα, θα συμβάλει στη δημιουργία νέων ευκαιριών και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας της τοπικής οικονομίας.

Συνολικά, το οικοσύστημα καινοτομίας στην Κρήτη αναμένεται να εξελιχθεί σε έναν σημαντικό πόλο έλξης για καινοτόμες επιχειρήσεις και επενδύσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τη διαδικτυακή πύλη του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας Περιφέρειας Κρήτης: https://ibo.crete.gov.gr/